Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

23 Μαρ 2017

73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ

Το «Μπλόκο της Καλογρέζας» είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση των Γερμανών ναζιστών και των ντόπιων φασιστών συνεργατών τους γιατί η Καλογρέζα κι η Νέα Ιωνία κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν   από τις πιο μαχητικές εστίες  της Εθνικής Αντίστασης .

 Η εργατούπολη των κλωστοϋφαντουργών και των ανθρακωρύχων, για τη  μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της  στις οργανώσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (Ε.Α.Μ.), του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (Ε.Λ.Α.Σ) και της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), αλλά και στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της κατοχής , μπαίνει στο στόχαστρο των καταχτητών μέσω  της προδοτικής κυβέρνησης του δοσίλογου πρωθυπουργού Ιωάννου Ράλλη και του υπουργού  Εσωτερικών και Ασφάλειας Αναστάσιου Ταβουλάρη φανατικόύ  ναζιστή και όργανο της απόλυτης εμπιστοσύνης του διοικητή των Ες-Ες αντιστράτηγου Βάλτερ Σιμάνα και του συνταγματάρχη Βάλτερ Μπλούμε διοικητή της Μυστικής Αστυνομίας και της Υπηρεσία Ασφαλείας.

Η Eιδική Ασφάλεια με τους πληροφοριοδότες που διαθέτει συντάσσει καταλόγους  με ονόματα πρωτοπόρων εργατών και όλων όσων έχουν καταδοθεί ως κομμουνιστές και μέλη του ΕΑΜ και ετοιμάζει εκκαθαρίσεις. Στις 15 Μαρτίου 1944 ο επικεφαλής της Αλέξανδρος Λάμπου κινητοποιεί το σύνολο των ανδρών της Ειδικής Ασφάλειας  με επικεφαλής τον ίδιο,  των Ταγμάτων Ασφαλείας  με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλυτζανόπουλο και ομάδων της Χωροφυλακής υπό τον αρχηγό της, υποστράτηγο Γκίνο και  ζώνουν τη Νέα Ιωνία και την Καλογρέζα.
Εισβάλουν σε σπίτια, τρομοκρατούν γυναίκες και παιδιά, συλλαμβάνουν τους άνδρες και τους οδηγούν, με βρισιές,  κτυπήματα και υπό την απειλή των όπλων, στην πλατεία της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής,  εκτελώντας στη συνέχεια 22 άνδρες στο ρέμα του Ποδονίφτη.
Η επίθεση των Γερμανών, των δοσίλογων και ταγματασφαλιτών οργανώθηκε ως μια συντονισμένη, αιματηρή απάντηση ναζιστών και εργοδοσίας όχι μόνο απέναντι στον  αγώνα  κατά των κατακτητών αλλά και απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργατών των ανθρακορυχείων για να τσακίσει τη λαϊκή αντίσταση.

Σήμερα 73 χρόνια από το μπλόκο της Καλογρέζας τιμάμε τον αγώνα των εργατών και του λαού της Καλογρέζας συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα και πείσμα τον δρόμο της τιμής που διάλεξαν οι 22 ήρωες Ιωνιώτες κομμουνιστές μέσα από τις γραμμές του ένδοξου ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ηρωικής ΕΠΟΝ.

Παλεύουμε το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που είναι και η μήτρα που γεννά και θρέφει το φασισμό  και τους φασίστες τους νέους πολιτικούς απόγονους του Χίτλερ, όπως τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας και άλλων φασιστικών οργανώσεων στην Ευρώπη.

Ξεσκεπάζουμε τον ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που παρουσιάζουν το φασισμό ως κάτι ξένο από τον καπιταλισμό, αποσιωπώντας ότι την εξουσία στον Χίτλερ στη Γερμανία, την παρέδωσαν οι ιδιοκτήτες γνωστών εταιρειών και τραπεζών πιστεύοντας ότι θα διεξάγει καλύτερα τον πόλεμο για το ξαναμοίρασμα των αγορών καταφέρνοντας να συντρίψει τη Σοβιετική Ένωση.
Καταδικάζουμε όσους, πλαστογραφώντας την ιστορία, εξισώνουν  το θύτη με τα θύματα, προσβάλλοντας  τη μνήμη των 20 εκατομμυρίων νεκρών του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, αλλά και τα εκατομμύρια θύματα του φασισμού στη χώρα μας και σ΄όλο τον κόσμο.
Καταγγέλουμε την πολιτική ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με πρόσχημα το προσφυγικό εμπλέκει το λαό μας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ - Ε.Ε  με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή, εγκλωβίζοντας παράλληλα στην πατρίδα μας χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των νατοϊκών επεμβάσεων για τα συμφέροντα  αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών.

Το Δ.Σ του Συλλόγου  μας καλεί τους συναδέλφους να τιμήσουν τους νεκρούς αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης συμμετέχοντας στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνει το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ της Ν.Ιωνίας την Κυριακή 26 Μαρτίου 2016 στο χώρο του μνημείου των εκτελεσμένων στις 11.00 π.μ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου