Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

1 Οκτ 2016

ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ



ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ –
 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 3528/2007 από τον Ν.4210/2013, την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην εθνική νομοθεσία με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του Ν. 4075/2012, σας παραθέτουμε τις άδειες που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των αδειών αυτών. Επισημαίνουμε ότι, όλες οι άδειες για τις οποίες δεν απαιτείται γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου χορηγούνται από την Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, είτε οργανικά είτε με απόσπαση. Στην περίπτωση απόσπασης, η Υπηρεσία, στην οποία είναι αποσπασμένοι οι εκπαιδευτικοί, υποχρεούται να κοινοποιήσει την απόφαση, με την οποία χορηγείται η άδεια, στην οργανική τους θέση. Οι άδειες για τις οποίες απαιτείται γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου εξετάζονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο της οργανικής θέσης. Στην περίπτωση αποσπασμένου εκπαιδευτικού, o φορέας απόσπασης έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά για τις άδειες οι οποίες εξετάζονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο της οργανικής θέση. Οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (N.3528/2007), άρθρα 48 έως 53 για τις κανονικές και λοιπές άδειες, καθώς και άρθρα 54 έως 56 για τη διάρκεια των αναρρωτικών αδειών όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, εφαρμόζονται και στους εκπαιδευτικούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου, βάσει των προβλέψεων του Ν. 2839/2000 (άρθρο 4 παρ. 5) και του Ν. 3230/2004 (άρθρο 12 παρ. 6 και 7), με τις οποίες επεκτάθηκε η ισχύς των ανωτέρω άρθρων και στο προσωπικό αυτό. Αναφορικά με την εφαρμογή της υπ’ αριθμ.Φ.353.1/26/153324/Δ1/25-9-2014/Φ.Ε.Κ.2648τ.Β’/7-10-2014  Υπουργικής Απόφασης, με την οποία μεταβιβάστηκε στους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων η αρμοδιότηταχορήγησης των κανονικών αδειών, ειδικών αδειών, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, αναρρωτικών και αδειών εξετάσεων στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της Σχολικής Μονάδας που προΐστανται, αναφέρουμε τις παρακάτω διευκρινήσεις:
• Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα αφορά επίσης στους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, για τη χορήγηση του ίδιου τύπου άδειας. Το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης των αδειών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών περιγράφεται λεπτομερώς στην υπ’ αριθμ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-5-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΦΓ9-4ΘΑ) εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας. Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός υπηρετεί σε περισσότερα του ενός σχολεία, η άδεια χορηγείται από τον Δ/ντή του σχολείου όπου ο εκπαιδευτικός υπηρετεί τις περισσότερες ώρες, ο οποίος ενημερώνει σχετικά τους Διευθυντές των υπολοίπων σχολείων.
• Κατά τη διαδικασία χορήγησης των αναρρωτικών αδειών, τηρείται Πρωτόκολλο, με ευθύνη του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Ο εκπαιδευτικός υποβάλλει το αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το οποίο πρωτοκολλείται στο Πρωτόκολλο της Σχολικής Μονάδας. Ο Δ/ντής της Σχολικής Μονάδας εκδίδει απόφαση χορήγησης αναρρωτικής άδειας, την οποία κοινοποιεί στον ενδιαφερόμενο εκπ/κό και στην οικεία Δ/νση Εκπ/σης. Σε περίπτωση που για τη χορήγηση της άδειας χρειάζεται γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Υ.Ε., Β.Υ.Ε., ΚΕ.Π.Α., ΕΙΔΙΚΗ Υ.Ε. κλπ. ), ο Δ/ντής της Σχολικής Μονάδας διαβιβάζει αντίγραφο της αίτησης του εκπαιδευτικού με συνημμένα τα πρωτότυπα παραστατικά στην οικεία Δ/νση Εκπ/σης, η οποία στη συνέχεια τα διαβιβάζει στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Η Απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής μαζί με τα παραστατικά φυλάσσονται στον ατομικό φάκελο του εκπαιδευτικού που τηρείται στη Δ/νση Εκπ/σης, ενώ αντίγραφο της Απόφασης διαβιβάζεται στον Δ/ντή της Σχολικής Μονάδας προκειμένου να προβεί στη χορήγηση της άδειας, κατά τα διαλαμβανόμενα στην Απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός κριθεί ανίκανος για κάθε εργασία από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, γνωμοδοτεί το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) για την απόλυση λόγω νόσου του εκπαιδευτικού, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν.3528/2007/Φ.Ε.Κ.26 τ. Α΄ /9-2-2007 και στη συνέχεια διαβιβάζεται η Πράξη αυτή στον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης προκειμένου να εκδώσει την απόφαση απόλυσης του εν λόγω εκπαιδευτικού.
• Οι άδειες των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων χορηγούνται από τον οικείο Διευθυντή Εκπ/σης, ενώ των Αναπληρωτών Διευθυντών και Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο Αναπληρωτής Διευθυντής ή ο Υποδιευθυντής Σχολικής Μονάδας ασκεί καθήκοντα στη θέση ελλείποντος Διευθυντή, άδεια χορηγείται από τον οικείο Διευθυντή Εκπ/σης.
• Οι άδειες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΠΛΗΝΕΤ), Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων (ΣΣΝ), Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ), χορηγούνται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Ι. ΑΔΕΙΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
Α. ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ (άρθρο 48 του Υ.Κ.). Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εντάσσονται στους υπαλλήλους που έχουν διακοπές εργασίας και για το λόγο αυτό μπορούν, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να παίρνουν έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κανονική άδεια με αποδοχές κατά ημερολογιακό έτος (παρ. 4). Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με διάθεση έως τη λήξη του διδακτικού έτους σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Η άδεια χορηγείται ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας του εκπαιδευτικού. Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε εποπτευόμενους φορείς, σε πολιτικά γραφεία υπουργών, βουλευτών, καθώς και σε άλλες Υπηρεσίες, για κάθε έτοςαπόσπασης, μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας που προβλέπεται στις παραγράφους 1 έως 3 του άρθρου 48 του Υ.Κ. Δηλαδή, μπορούν να παίρνουν κανονική άδεια με αποδοχές, διάρκειας από 20 έως 25 ή 30 ημέρες (για πενθήμερη ή εξαήμερη εβδομάδα εργασίας αντίστοιχα), βάσει των ετών δημόσιας υπηρεσίας. Μετά την επιστροφή στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, παύει να ισχύει το δικαίωμα χορήγησης της άδειας αυτής, ακόμη και αν αποδεδειγμένα δεν έχουν κάνει χρήση (αρ. 546/2005 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους). Τέλος, η προσαύξηση των τεσσάρων εργάσιμων ημερών της κανονικής άδειας σε όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές εφαρμόζεται μόνο στους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται σε φορείς (άρθρο 48 παρ.3).
Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ (άρθρο 50 του Υ.Κ.). Β1. ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ – ΘΑΝΑΤΟΥ (πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1). Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου (εργάσιμες νοούνται όλες οι μέρες εκτός από τις επίσημες αργίες: η 25η Μαρτίου, η 28η Οκτωβρίου, η πρώτη του έτους, τα Θεοφάνεια, η εορτή των Τριών Ιεραρχών για τους εκπαιδευτικούς, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, το Μέγα Σάββατο, η Δευτέρα του Πάσχα, η 1η Μαΐου, η εορτή του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής) η Κοίμηση της Θεοτόκου, η 17η Νοεμβρίου για τα Α.Ε.Ι. και τις Ανώτερες Σχολές, η πρώτη και δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και όλες οι Κυριακές.). Η άδεια αυτή χορηγείται αμέσως πριν ή μετά την τέλεση του γάμου και όχι άλλη χρονική περίοδο εντός του ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου τους ή και συγγενούς έως και β΄ βαθμού, οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια απουσίας τριών (3) εργάσιμων ημερών συνεχόμενα με το γεγονός. Συγγενείς έως και β΄ βαθμού θεωρούνται οι γονείς, τα τέκνα, τα αδέλφια, τα εγγόνια και οι πάπποι, τόσο οι εξ αίματος όσο και οι εξ αγχιστείας.Για τις δύο αναφερόμενες περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική ληξιαρχική πράξη και συγκεκριμένα για την άδεια θανάτου, εφόσον δεν προκύπτει ο βαθμός συγγένειας, μπορεί να συνυποβληθεί υπεύθυνη δήλωση.
Β2. ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΕΚΝΟΥ (παρ. 1, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν.3801/2009). Στον πατέρα εκπαιδευτικό χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γέννησης τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται και σε περίπτωση υιοθεσίας, εφόσον το τέκνο δεν έχει υπερβεί το 2ο έτος της ηλικίας του. Η χορήγηση αφορά σε συνεχόμενες ημέρες με το γεγονός της γέννησης ή υιοθεσίας του τέκνου και όχι σε άλλη χρονική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη γέννησης ή δικαστική απόφαση αντίστοιχα.
Β3. ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ (παρ. 1 δεύτερο εδάφιο. Κατά τη διενέργεια των βουλευτικών ή αυτοδιοικητικών  εκλογών,  ισχύουν τα εξής: 
1.    Όσοι εκπαιδευτικοί μετακινούνται σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων λαμβάνουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
2.    Όσοι μετακινούνται σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω λαμβάνουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινούνται εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους. 
3.    Όσοι μετακινούνται σε νησιά ή από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που λαμβάνουν, εξετάζεται κατά περίπτωση από τον αρμόδιο Διευθυντή της Εκπαίδευσης, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές, η άδεια να ξεπερνά τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες. 
Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες, οι οποίες ορίζονται εκλογικά τμήματα και παραμένουν κλειστές την Παρασκευή και τη Δευτέρα, οι ημέρες αυτές θεωρούνται ως μέρος της άδειας. Επομένως, στους εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην περίπτωση 3, είναι δυνατό να χορηγείται μόνο μία (1) μέρα άδεια, είτε την Πέμπτη πριν από τις εκλογές, είτε την Τρίτη μετά τις εκλογές. Επισημαίνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση διενέργειας εκλογών εκδίδεται εγκύκλιος σχετικά με τις διευκολύνσεις των εκπαιδευτικών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Β4. ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΚΗ (παράγραφος 1 τελευταίο εδάφιο). Χορηγείται άδεια μιας (1) έως τριών (3) ημερών για συμμετοχή του εκπαιδευτικού σε δίκη. Η συμμετοχή νοείται με όλες τις ιδιότητες: ενάγοντα ή εναγόμενου, μηνυτή ή μηνυθέντος, αιτούντος ή αιτουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα και φυσικά του ενόρκου. Η ειδική άδεια απουσίας για συμμετοχή σε δίκη χορηγείται στον εκπαιδευτικό για ειδικό λόγο, ο οποίος αφορά τον ίδιο προσωπικά και όχι άλλο πρόσωπο, όπως το σύζυγο ή το τέκνο του υπαλλήλου. Μαζί με την αίτηση υποβάλλεται και φωτοτυπία της κλήσης από το δικαστήριο, ενώ αφού επιστρέψει ο εκπαιδευτικός, υποχρεούται να προσκομίσει βεβαίωση του δικαστηρίου ότι παρουσιάστηκε σε αυτό. Ο αριθμός των ημερών της ανωτέρω άδειας προσδιορίζεται ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζονται ως σήμερα για την χορήγηση άδειας για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος, χωρίς ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές η άδεια αυτή να υπερβαίνει κάθε φορά τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες. Η ειδική άδεια χορηγείται και για πειθαρχικές υποθέσεις, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 136 του Ν. 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο Δεύτερο του Ν.4057/2012 (54 Α’).
Β5. ΑΔΕΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ (παράγραφος 2 του Υ.Κ και επιπλέον παρ 1 του άρθρου 51 Ν. 4075/2012). Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο. Έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 50 του Υ.Κ. για τον καθορισμό των ανωτέρω νοσημάτων, η εν λόγω άδεια θα πρέπει να χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: α. Γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, με την οποία θα πιστοποιείται αιτιολογημένα ότι η πάθηση, από την οποία πάσχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ή κάποιο τέκνο τους, χρήζει τακτικών μεταγγίσεων αίματος ή περιοδικής νοσηλείας σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα. β. Προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος για το οποίο απαιτείται η νοσηλεία αυτή. Στην περίπτωση πάθησης του τέκνου μπορούν και οι δύο γονείς να κάνουν χρήση της άδειας αυτής, καθορίζοντας με κοινή τους δήλωση ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως η συνολική διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί τις είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες ετησίως και για τους δύο. Επιπλέον, ο δικαιούχος θα πρέπει να δηλώνει υπεύθυνα κάθε φορά στη σχετική αίτηση χορήγησης πόσες ημέρες της δικαιούμενης από κοινού άδειας των 22 ημερών έχει κάνει ήδη χρήση ο/η σύζυγός του στην υπηρεσία όπου εργάζεται. Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την εν λόγω άδεια δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια του τέκνου που χρήζει τακτικής μετάγγισης ή περιοδικής νοσηλείας. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω άδεια των είκοσι δύο (22) εργάσιμων ημερών χορηγείται και σε εκπαιδευτικούς που έχουν τέκνα τα οποία πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down, ανεξαρτήτως του εάν χρήζουν ή όχι περιοδικής νοσηλείας (παράγραφος 3). Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσκομίζουν σχετική γνωμάτευση από δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή παιδοψυχιατρικό τμήμα δημοσίου νοσοκομείου.
Στον εκπαιδευτικό, φυσικό, ή θετό γονέα παιδιού ηλικίας έως και 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης, χορηγείται, επιπλέον των 22 ημερών και εφόσον τις έχει εξαντλήσει, ειδική γονική άδεια διάρκειας δέκαεργάσιμων ημερών κατά ημερολογιακό έτος, με αποδοχές, έπειτα από αίτησή του, κατά απόλυτη προτεραιότητα. Διευκρινίζουμε ότι την άδεια αυτή των 10 εργάσιμων ημερών τη δικαιούται και εκπαιδευτικός ανάδοχος γονέας παιδιού το οποίο πάσχει από τα συγκεκριμένα νοσήματα. (άρθρο 51 παρ 1 του Ν. 4075/2012 ΦΕΚ 89 τ΄Α΄).
Τέλος, σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου έως και 18 ετών, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και όχι πέραν των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών ανά έτος, εφόσον ο φυσικός, θετός ή ανάδοχος γονέας εκπαιδευτικός έχει εξαντλήσει την τετράμηνη άδεια ανατροφής χωρίς αποδοχές, της παραγράφου Δ2 της παρούσης, σε περίπτωση που τη δικαιούται. Οι ανωτέρω δύο άδειες (των δέκα ημερών και η άδεια σε περίπτωση νοσηλείας του τέκνου) αποτελούν ατομικό δικαίωμα του κάθε γονέα.
Β6. ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (παράγραφος 4). Εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω δικαιούνται κάθε ημερολογιακό έτος άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμων ημερών επιπλέον της κανονικής τους άδειας. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πιστοποιητικό από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει το πιστοποιητικό.
Β7. ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (παράγραφος 5). Ο εκπαιδευτικός που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, προσέρχεται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία, για να προσφέρει αίμα καθώς και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων, δικαιούται ειδική άδεια απουσίας δύο (2) ημερών πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, με πλήρεις αποδοχές. Σε κάθε περίπτωση ο εκπαιδευτικός οφείλει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία. Οι δύο αυτές ημέρες άδειας μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας, είτε οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο και δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.
Γ. ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (άρθρο 52 του Υ.Κ. όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 του Ν.3801/2009)
1. Στις εκπαιδευτικούς, οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Η άδεια κύησης χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντα γιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας λοχείας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών. Σε περίπτωση γέννησης παιδιού πέραν του τρίτου, (δηλαδή 4ου και άνω) η άδεια λοχείας προσαυξάνεται κατά δύο (2) μήνες. Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Και στις δύο περιπτώσεις, η επιπλέον άδεια χορηγείται συνεχόμενη, αμέσως μετά τη λήξη της τρίμηνης άδειας λοχείας. 
2. Σε περίπτωση απώλειας του εμβρύου μέχρι την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης πρέπει να χορηγείται στην γυναίκα υπάλληλο αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τη σύσταση του θεράποντος ιατρού και τη διαδικασία που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του Υ.Κ. Σε περίπτωση πρώιμου ή πρόωρου τοκετού που πραγματοποιείται μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και πριν την έναρξη της άδειας κύησης, πρέπει να χορηγείται τρίμηνη άδεια λοχείας, ανεξάρτητα από την έκβαση του εμβρύου. Τέλος, η απώλεια του νεογνού που πραγματοποιείται μετά την έναρξη της άδειας μητρότητας (κύησης και λοχείας) δεν επηρεάζει τη συνολική πεντάμηνη διάρκεια αυτής. 
3. Στις μητέρες εκπαιδευτικούς που υιοθετούν τέκνο χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας (δηλαδή τελεσίδικη δικαστική απόφαση), εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της εκπαιδευτικού κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα. Ο μήνας αυτός μπορεί να ληφθεί οποτεδήποτε κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα, κατόπιν σχετικής αίτησης της ενδιαφερόμενης εκπαιδευτικού, η οποία πρέπει να προσκομίσει στην Υπηρεσία σχετική βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές για την έναρξη της διαδικασίας της υιοθεσίας. 
4. Στην περίπτωση τοκετού με παρένθετη μητέρα, αν η παρένθετη μητέρα είναι εκπαιδευτικός, δικαιούται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Αν η νόμιμη μητέρα είναι εκπαιδευτικός, δικαιούται την άδεια λοχείας, τρεις (3) μήνες με πλήρεις αποδοχές, μετά τον τοκετό της παρένθετης μητέρας (Γνωμοδότηση αρ. 361/2009 του Γ’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ., η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης). 
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ  (άρθρο 53 του Υ.Κ.)
Δ1. ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΟΥ (παρ.1 πρώτο εδάφιο). Στους γονείς εκπαιδευτικούς χορηγείται ύστερα από αίτησή τους άδεια άνευ αποδοχών έως (3) τρία έτη, υποχρεωτικά και χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού τους συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 51 του Υ.Κ. όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν.3986/2011 και σε συνδυασμό με τον Ν.1566/1985 αρθ.16 παρ. Ε περ. 2. Η άδεια χορηγείται συνεχόμενα και όχι τμηματικά μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Η άδεια χωρίς αποδοχές για ανατροφή τέκνου μπορεί να διακόπτεται, μόνον αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι (π.χ. άδεια κύησης, λοχείας, εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές) και δεν χορηγείται αθροιστικά για κάθε τέκνο κάτω των έξι (6) ετών. Αυτό σημαίνει ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής σταδιοδρομίας του, ο εκπαιδευτικός μπορεί να λάβει έως τρία (3)σχολικά έτη άδεια χωρίς αποδοχές, συμπεριλαμβανομένης και της άδειας τριών μηνών με αποδοχές (Δ3), ανεξαρτήτως του αριθμού των τέκνων του.
Δ2. ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ (Ν. 4075/2012, άρθρο 50 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 4144/2013)
o    γονική άδεια ανατροφής τεσσάρων (4) μηνών χωρίς αποδοχές, χορηγείται για την ανατροφή παιδιού ηλικίας έως 6 ετών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα εκπαιδευτικού.  Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη (δηλαδή στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων). 
o    γονική άδεια ανατροφής χορηγείται είτε σε συνεχές χρονικό διάστημα μέσα στο ίδιο σχολικό έτος, είτε τμηματικά σε διαφορετικά σχολικά έτη, χωρίς όμως να υπερβαίνει αθροιστικά το σύνολο των τεσσάρων (4) μηνών. Με σχετική αίτηση του εκπαιδευτικού, διευκρινίζεται η επιθυμητή έναρξη και λήξη της και χορηγείται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση τη σειρά προτεραιότητας για κάθε σχολικό έτος. Για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και για την έγκαιρη κάλυψη των κενών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι αιτήσεις για τη χορήγηση της άδειας υποβάλλονται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκει ο εκπαιδευτικός, δύο μήνες νωρίτερα από την επιθυμητή ημερομηνία έναρξης της άδειας. Αιτήσεις χορήγησης γονικής άδειας εκπαιδευτικών γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, ικανοποιούνται με απόλυτη προτεραιότητα, η δε υποβολή της σχετικής αίτησης δεν εμπίπτει στον χρονικό περιορισμό των δύο μηνών. 
Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων εκπαιδευτικών είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το ένα παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, αποφασίζουν με κοινή δήλωσή τους κάθε φορά, ποιός από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για ποιό χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνου, η γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα. Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και ο εκπαιδευτικός ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια χορηγείται μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ή της αναδοχής. Τμήμα της άδειας μπορεί να χορηγείται με αίτηση του υπαλλήλου στο διάστημα πριν την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, ενώ σε περίπτωση που οι σχετικές διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν μέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών του παιδιού, το δικαίωμα της άδειας παρατείνεται μέχρι την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Διευκρινίζουμε ότι, η τετράμηνη άδεια ανατροφής του Ν.4075/2012 δεν προσαυξάνει τη συνολική διάρκεια των τριών σχολικών ετών χωρίς αποδοχές για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Υ.Κ. όπως ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου Ε’ του άρθρου 16 του Ν. 1566/1985.
Δ3. ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ (παρ. 1, τελευταίο εδάφιο). Διάστημα τριών (3) μηνών της άδειας της παραπάνω παραγράφου Δ1. ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΟΥ (παρ.1 πρώτο εδάφιο) και μόνο στην περίπτωση που αυτή δεν έχει εξαντληθεί στο σύνολό της (3 έτη), χορηγείται εφάπαξ με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω. Για το ίδιο παιδί δικαίωμα χρήσης της άδειας αυτής έχει ο ένας από τους δύο γονείς (δηλαδή αν σε μια οικογένεια υπάρχουν π.χ. 4 παιδιά μπορεί ο πατέρας εκπαιδευτικός να πάρει την τρίμηνη άδεια για το τρίτο παιδί και η μητέρα εκπαιδευτικός για το τέταρτο). Η τρίμηνη άδεια χορηγείται στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεωτικά είτε αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας, είτε μετά τη λήξη της άδειας ανατροφής, είτε με την έναρξη του σχολικού έτους. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της. Επισημαίνουμε ότι η τρίμηνη άδεια χορηγείται μέχρι το 6ο έτος ηλικίας του παιδιού.
Δ4. ΕΝΝΕΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ – ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ – ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΔΥΜΩΝ κλπ. ΤΕΚΝΩΝ (παρ. 2-5). Ο γονέας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ.2 του αρθ. 53 του Υ.Κ για την ανατροφή του παιδιού του, δηλαδή την άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του. Την άδεια αυτή δικαιούται και ο γονέας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει υιοθετήσει τέκνο (αρ. 582/2004 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους). Εναλλακτικά, η μητέρα εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τη μείωση του υποχρεωτικού διδακτικού της ωραρίου, κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, με παράλληλη απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του αρθ. 13 του Ν. 1566/1985 (παρ. 2α άρθ. 53 του Ν. 2721/1999 ΦΕΚ112 τ. Α΄ ), εφόσον το παιδί είναι ηλικίας έως (2) ετών. Η άδεια ανατροφής χορηγείται στους εκπαιδευτικούς σε συνεχές χρονικό διάστημα και δύναται να διακοπεί μόνο για τις εξής περιπτώσεις:α) συμμετοχή του/της δικαιούχου εκπαιδευτικού στο σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης. β) χορήγηση στη δικαιούχο εκπαιδευτικό της άδειας μητρότητας (κύησης – λοχείας). Ο γονέας εκπαιδευτικός που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου και πριν την εξάντληση της αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο τέκνο αργότερα, αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο τέκνο, πάντα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, ήτοι μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την ημερομηνία διορισμού τους έχουν περισσότερα του ενός τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας τους και επιλέγουν τις διευκολύνσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ., λαμβάνουν αθροιστικά το υπόλοιπο των διευκολύνσεων αυτών (δηλαδή τους μήνες που υπολείπονται από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, μέχρι τα τέκνα τους να συμπληρώσουν τα 4 έτη), σύμφωνα και με τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ.14346/29-05-2008. Για τον υπολογισμό των υπολειπόμενων χρονικών διαστημάτων ισχύουν οι μαθηματικοί τύποι της ανωτέρω εγκυκλίου. Για τη διευκόλυνση των Υπηρεσιών, επισυνάπτεται αρχείο excel με πρόγραμμα υπολογισμού των διαστημάτων και σχετικές διευκρινίσεις. Για το γονέα εκπαιδευτικό που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω η εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου προσαυξάνεται κατά ένα (1) μήνα. Σε περίπτωση γέννησης δίδυμων, τρίδυμων κ.λ.π. τέκνων, χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας (6) έξι μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του. Η άδεια αυτή χορηγείται ύστερα από αίτηση του εκπαιδευτικού σε συνεχές χρονικό διάστημα. Αν και οι δύο γονείς δικαιούνται τις παραπάνω διευκολύνσεις, με κοινή τους δήλωση του Ν. 1599/1986 που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της συνεχόμενης άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικό διάστημα που θα κάνουν χρήση, άπαξ για τον καθένα, πάντοτε διαδοχικώς και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών του τέκνου. Αλλαγή της δήλωσης αυτής δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη των διευκολύνσεων.
Αν ο ένας γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα τότε η/ο σύζυγος εκπαιδευτικός δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής των εννέα (9) μηνών κατά το μέρος που υπολείπεται. Π.χ. αν ο ένας γονέας στον ιδιωτικό τομέα δικαιούται άδεια μικρότερη των εννέα μηνών (π.χ 6 μήνες) και την εξαντλήσει, η/ο σύζυγος εκπαιδευτικός δικαιούται να λάβει ως άδεια το χρονικό διάστημα που υπολείπεται των εννέα μηνών (δηλαδή 3 μήνες). Επισημαίνουμε ότι ο πατέρας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής καθώς και της εξάμηνης άδειας ανατροφής δίδυμων κλπ. τέκνων, ακόμη κι όταν η σύζυγός του δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, πάντα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, ήτοι μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει τα τέσσερα (4) έτη.
Ο γονέας εκπαιδευτικός, προκειμένου να κάνει χρήση των παραπάνω διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου, πρέπει να προσκομίζει στην Υπηρεσία του τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. β. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σχετικά με το ποιος από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση της διευκόλυνσης. Στην ίδια δήλωση καθορίζεται το χρονικό διάστημα που ο καθένας από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση διαδοχικά και συνεχόμενα. Εάν η/ο σύζυγος έχει κάνει χρήση, θα δηλώνεται το είδος της διευκόλυνσης, καθώς και το συνολικό χρονικό διάστημα που η/ο σύζυγος έκανε χρήση. Αν η σύζυγος του γονέα εκπαιδευτικού έχει κάνει ή πρόκειται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας των έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 142, εδάφιο 2 του Ν. 3655/2008, χωρίς να κάνει χρήση άλλων διευκολύνσεων ανατροφής (μειωμένου ωραρίου ή συνεχόμενης άδειας ανατροφής), τότε ο γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται να κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου της παρ.2 του αρ. 53 του Ν.3528/2007. Όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου (παρ. 2 αρθ.51 του Υ.Κ) ή την τρίμηνη άδεια (παρ. 1 αρθ.53 του Υ.Κ) ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων ανατροφής για το ίδιο χρονικό διάστημα (μειωμένο ωράριο, εννεάμηνη άδεια ανατροφής, εξάμηνη άδεια ανατροφής δίδυμων τέκνων).  Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια ανατροφής, ή τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου (στην περίπτωση των μητέρων) δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια. Σε περίπτωση τοκετού με παρένθετη μητέρα, η νόμιμη μητέρα δικαιούται τη μείωση του διδακτικού της ωραρίου κατά δύο (2) ώρες εβδομαδιαίως μέχρι το παιδί να γίνει 2 ετών, με παράλληλη απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του αρθ. 13 του Ν. 1566/1985 (παρ. 2α άρθ. 53 του Ν. 2721/1999 ΦΕΚ112 τ. Α΄), εφόσον το παιδί είναι ηλικίας έως (2) ετών, ή εναλλακτικά, την εννεάμηνη άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού (Γνωμοδότηση αρ. 361/2009 του Γ’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ., η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης).
Δ5. ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ (παρ. 6, και Υ.Α. αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.53/1222/οικ. 20561, ΦΕΚ 1613/Β/2007). Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίρνουν άδειες για να παρακολουθήσουν τη σχολική επίδοση των παιδιών τους ως εξής: 
o    έως τέσσερις (4) ημέρες το χρόνο οι εκπαιδευτικοί που έχουν ένα (1) παιδί που παρακολουθεί μαθήματα Α/θμιας ή Β/θμιας εκπαίδευσης, 
o    έως πέντε (5) ημέρες το χρόνο αυτοί που έχουν δύο (2) ή περισσότερα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης και 
o    έως έξι (6) ημέρες το χρόνο σε περίπτωση που έχουν δύο (2) ή περισσότερα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα σε διαφορετική βαθμίδα εκπαίδευσης. 
o    άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται στον ένα γονέα. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως η συνολική διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί το οριζόμενο ανώτατο όριο κατά περίπτωση και για τους δύο γονείς. Η άδεια χορηγείται στο γονέα εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται. 
o    άδεια χορηγείται καταρχάς για ορισμένες ώρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για ολόκληρη την ημέρα, σε καμιά όμως περίπτωση πάνω από μία ημέρα συνεχώς. Ολόκληρη ημέρα απουσίας χρεώνεται στον εκπαιδευτικό σε περίπτωση που απουσιάσει από την εργασία του για το σύνολο των διδακτικών του ωρών της συγκεκριμένης ημέρας. 
o    συνολικός χρόνος της άδειας δεν εξαντλείται υποχρεωτικά. Τυχόν υπόλοιπο που δεν έχει ληφθεί δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος, ούτε καταβάλλεται αποζημίωση στον εκπαιδευτικό. Επισημαίνουμε ότι η άδεια δεν χορηγείται σε περιόδους που τα ιδρύματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν διακοπές εργασίας. 
Για τη χορήγησή της ο εκπαιδευτικός πρέπει να υποβάλει στην Υπηρεσία του σχετική αίτηση, δηλώνοντας συγχρόνως υπεύθυνα, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, πόσες ημέρες (ή ώρες) της δικαιούμενης από κοινού άδειας έχει κάνει ήδη χρήση ο άλλος γονέας στην Υπηρεσία που εργάζεται. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα νηπιαγωγεία εντάσσονται στην πρωτοβάθμια υποχρεωτική εκπαίδευση και μπορεί να λειτουργούν μαζί με παιδικούς σταθμούς (παιδικά κέντρα), η ανωτέρω άδεια χορηγείται και στους γονείς που το παιδί τους πηγαίνει σε παιδικό κέντρο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό εφαρμόζει πλήρες πρόγραμμα νηπιαγωγείου. Σε κάθε περίπτωση το παιδί πρέπει να διαθέτει την προβλεπόμενη ηλικία, για να παρακολουθεί το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 
Ε. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (άρθρα 54, 55 & 56 του Υ.Κ. όπως αντικαταστάθηκαν από τον Ν. 4210/2013 / ΦΕΚ 254 Α’). Στον εκπαιδευτικό που είναι ασθενής ή χρειάζεται να αναρρώσει, χορηγείται αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα είναι τα έτη της υπηρεσίας του, υπολογιζόμενης και της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας του, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που τυχόν έχει λάβει μέσα στην προηγούμενη πενταετία. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αφετηρία αποτελεί η ημερομηνία έναρξης της αναρρωτικής άδειας. Αναρρωτική άδεια χορηγούμενη χωρίς διακοπή δεν μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα (12) μήνες. Χρόνος υπηρεσίας τουλάχιστον έξι (6) μηνών θεωρείται ως πλήρες έτος. Στην αναρρωτική άδεια συνυπολογίζονται και οι ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας που προηγήθηκαν της άδειας. Στον εκπαιδευτικό που πάσχει από δυσίατο νόσημα, χορηγείται αναρρωτική άδεια, της οποίας η διάρκεια είναι διπλάσια από τη διάρκεια των αδειών της προηγούμενης παραγράφου. 
o    αναρρωτική άδεια χορηγείται ανά μήνα ή σε περίπτωση δυσίατων νοσημάτων ανά εξάμηνο, κατ’ ανώτατο όριο, ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής (πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή αν δεν είναι δυσίατο και ειδική υγειονομική επιτροπή αν είναι δυσίατο ΦΕΚ 1386/2001 τ. Β΄, αρ.167 Ν.3528/2007). 
Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού έως οκτώ (8) ημέρες κατά ημερολογιακό έτος. Δύο (2) εξ αυτών, αλλά όχι συνεχόμενες, μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του εκπαιδευτικού. Αναρρωτική άδεια πέραν των οκτώ (8) ημερών κατ’ έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται βάσει γνωμάτευσης του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά (7) ημερών τουλάχιστον ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική. 
o    Η υπηρεσία υποχρεούται να ελέγχει κατ’ οίκον τους ασθενείς εκπαιδευτικούς οι οποίοι κάνουν χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ’ επανάληψη, αποστέλλοντας ελεγκτή ιατρό για επίσκεψη και εξέταση στο σπίτι του ασθενούς εκπαιδευτικού. Η μη διενέργεια κατ’ οίκον ελέγχου από την Υπηρεσία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα του αρμοδίου προϊσταμένου. 
ΣΤ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (άρθρο 56 του Υ.Κ.)
1. Ο υπάλληλος που κωλύεται να προσέλθει στην εργασία του λόγω ασθένειας ενημερώνει την Υπηρεσία για την αδυναμία αυτή την ίδια ημέρα.Η Υπηρεσία χορηγεί την αναρρωτική άδεια ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου. Η αίτηση για αναρρωτική άδεια υποβάλλεται εντός επτά (7) ημερών από την απουσία του υπαλλήλου λόγω ασθένειας. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης που δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, γίνεται ανάλογη περικοπή της αναρρωτικής άδειας με ευθύνη του οργάνου που είναι αρμόδιο για την έκδοση της απόφασης χορήγησής της. Η Υπηρεσία σε όλως ειδικές περιπτώσεις μπορεί να κινεί τη διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας αυτεπαγγέλτως. Οι όλως ειδικές περιπτώσεις εκτιμώνται από την οικεία Υπηρεσία βάσει των ιδιαίτερων συνθηκών που συντρέχουν (π.χ. ύπαρξημεταδοτικής ασθένειας ή άρνησης του ασθενούντος υπαλλήλου να ζητήσει να λάβει αναρρωτική άδεια).
2. Άδεια διάρκειας πέραν του ενός (1) μηνός για ψυχική νόσο δεν χορηγείται, αν δεν έχει προηγηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παράτασή της ή χορήγηση νέας άδειας, εφόσον υπερβαίνει, συνολικώς ή τμηματικώς, τον ένα (1) μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται ύστερα από αναλυτική έκθεση θεράποντος ιατρού και έκθεση εξέτασης λειτουργικότητας του ασθενούς, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα όργανα που δικαιούνται να προβαίνουν σε εξέταση λειτουργικότητας του ασθενούς καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Έως την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, η παράταση ή η χορήγηση της άδειας για ψυχική νόσο γίνεται με ειδική αιτιολογημένη απόφαση της οικείας ειδικής υγειονομικής επιτροπής του άρθρου 167 του Υ.Κ., όπως προβλέπεται από τη μεταβατική διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 169 του ίδιου Κώδικα.
Ζ. ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (άρθρο 59 του Υ.Κ.).Χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας, μετά από αίτησή τους, σε εκπαιδευτικούς που μετέχουν σε διαγωνισμούς για να πάρουν υποτροφία ή να εισαχθούν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ. . .Α.) ή για να επιλεγούν για φοίτηση σε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν την υπηρεσία. Όμοιες άδειες μπορεί να χορηγούνται για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες για επιστημονικούς ή επιμορφωτικούς λόγους χορηγούνται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Η. ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (άρθρο 60 του Υ.Κ. όπως αντικαταστάθηκε από το Ν.4210/2013). 1.Στους εκπαιδευτικούς που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί μεταπτυχιακοί, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές. Η άδεια αυτή χορηγείται μετά από αίτηση του εκπαιδευτικού, ο οποίος πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση της σχολής ότι έλαβε μέρος σε εξετάσεις. 2. Οι άδειες εξετάσεων ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς που εκπονούν διδακτορική διατριβή, προκειμένου να συναντηθούν με τον επιβλέποντα καθηγητή, να παρουσιάσουν τη διατριβή τους ή να την υποστηρίξουν. Δεδομένου όμως ότι στηνπροκείμενη περίπτωση οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν συμμετέχουν σε εξετάσεις, η άδεια θα χορηγείται κάθε φορά μετά από συνεκτίμηση των αναγκών τόσο της Υπηρεσίας όσο και της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής των ενδιαφερομένων (αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 53.9673/16848/21-4-2003 έγγραφο του ΥΠΕΣΣΔΑ). 3. Άδεια εξετάσεων χορηγείται και για την ορκωμοσία των εκπαιδευτικών μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σε περίπτωση που οι προβλεπόμενες ημέρες της παρ. 2 έχουν εξαντληθεί, τότε χορηγείται για το σκοπό αυτό κανονική άδεια.
Θ. ΑΔΕΙΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΤΑ Α΄& Β΄ΒΑΘΜΟΥ (άρθρα 93, 182 και 183του Ν.3852/2010, άρθρο 58 του Ν.3966 2011, άρθρο 7 του Ν.4071/2012). Σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση που ανήκουν στους αιρετούς ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού εφαρμόζονται τα εξής:
Θ1. ΟΤΑ Α΄ΒΑΘΜΟΥ. Στους δημάρχους, αντιδημάρχους όλων των δήμων, στους προέδρους δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Την ειδική άδεια άνευ αποδοχών για τη διάρκεια της θητείας τους, λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα, εκτός των προέδρων δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων και των προέδρων συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν. Στους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό κάτω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, στους προέδρους των δημοτικών νομικών προσώπων και στους προέδρους των συνδέσμων δήμων χορηγείται από την Υπηρεσία τους ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών κατά ημερολογιακό έτος. Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων χορηγείται από την Υπηρεσία τους ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών κατ’ έτος επιπλέον της κανονικής και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν είναι δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων. Με τις ίδιες προϋποθέσεις χορηγείται ειδική άδεια μέχρι τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες, κατά ημερολογιακό έτος, επιπλέον της κανονικής τους άδειας, στους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων. Ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών λαμβάνουν, επίσης, και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και τριάντα (30) ημερών οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων. Η ειδική άδεια των εξήντα (60) και τριάντα (30) ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του αιρετού. Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από την Υπηρεσία του αιρετού και το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους την ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ή των επιτροπών του δήμου στις οποίες είναι μέλη, εφόσον διεξάγονται σε εργάσιμες ώρες και ημέρες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή της αντίστοιχης επιτροπής χορηγεί στους δημοτικούς συμβούλους, βεβαίωση συμμετοχής στη συνεδρίαση, για την Υπηρεσία τους. Τα ίδια ισχύουν και για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και του εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, του διοικητικού συμβουλίου, των εκτελεστικών επιτροπών και των εποπτικών συμβουλίων των ΠΕΔ, καθώς επίσης της Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμων με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.
Θ2. ΟΤΑ Β΄ΒΑΘΜΟΥ. Στους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και προέδρους του περιφερειακού συμβουλίου χορηγείται από την Υπηρεσία τους υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης, ειδική άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον περιφερειακό συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης. Στα μέλη της οικονομικής επιτροπής και των λοιπών διοικητικών επιτροπών της περιφέρειας, χορηγείται από την Υπηρεσία τους ειδική άδεια έως εξήντα (60) ημέρες το χρόνο για την άσκηση των καθηκόντων τους. Στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων χορηγείται από την Υπηρεσία τους ειδική άδεια τριάντα (30) εργάσιμων ημερών επιπλέον της κανονικής άδειας. Στα μέλη του διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών, που δεν είναι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και πρόεδροι περιφερειακού συμβουλίου χορηγείται άδεια εξήντα (60) ημερών το χρόνο. Η ειδική άδεια των τριάντα (30) ή εξήντα (60) ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες με αίτηση του αιρετού. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους για δύο (2) ημέρες περιλαμβανομένης της ημέρας της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που κατοικούν και εργάζονται σε νησί έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους μία (1) ημέρα επιπλέον των ανωτέρω.
Ι. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ( άρθρα 17 & 18 του Ν.1264/1982, άρθρο 6 του Ν.2224/1994 και άρθρο 11 του Ν.2336/1995). Στους εκπαιδευτικούς χορηγούνται υποχρεωτικά συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές ως εξής: Ι1. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Στον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γενικό γραμματέα άδεια έως τρείς (3) ημέρες το μήνα αν τα μέλη τους είναι λιγότερα από 500 και έως πέντε (5) ημέρες το μήνα αν τα μέλη τους είναι περισσότερα από 500. Ι2. ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Στον πρόεδρο έως δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα αν τα μέλη τους είναι λιγότερα από 1.500 και για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του αν τα μέλη τους είναι περισσότερα από 1.500. Στον Γενικό Γραμματέα έως δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα αν τα μέλη τους είναι λιγότερα από 10.000 και για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του αν τα μέλη τους είναι περισσότερα από 10.000. Στον αντιπρόεδρο και ταμία έως δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα ανεξαρτήτως αριθμού μελών.Στα μέλη έως εννέα (9) ημέρες το μήνα ανεξαρτήτως αριθμού μελών. Στον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γενικό γραμματέα ταμία και μέλη του .Σ. της αμέσως επόμενης της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης χορηγούνται άδειες στο 1/3 των ανωτέρω προβλεπομένων. Στους αντιπροσώπους στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις χορηγείται άδεια απουσίας για όλη τη διάρκεια συνεδρίων που συμμετέχουν. Ι3. ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. α) Στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους. β) Στους αντιπροσώπους στις τριτοβάθμιες οργανώσεις άδεια απουσίας για όλη τη διάρκεια συνεδρίων που συμμετέχουν.
ΙΑ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ (άρθρο 38 παράγραφος 6 του Ν.4115/2013). Με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των εκπαιδευτικών - εν ενεργεία αθλητών και αθλητριών των εθνικών ομάδων, των αναγνωρισμένων σύμφωνα με το νόμο Ν.4115/2013 αθλητικών Ομοσπονδιών που καλλιεργούν άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων, είναι δυνατόν να χορηγηθεί άδεια με αποδοχές, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Παγκόσμια ή Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η άδεια χορηγείται από την Υπηρεσία που υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, ύστερα από αίτηση του, η οποία θα συνοδεύεται υποχρεωτικά: α) από βεβαίωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), προκειμένου για τους θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κατά περίπτωση, η οποία θα πιστοποιεί ότι ο αιτών ή η αιτούσα έχει προκριθεί και είναι μέλος της Ολυμπιακής ομάδας που θα συμμετάσχει στην αντίστοιχη διοργάνωση και β) από βεβαίωση της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας, η οποία θα επικυρώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) για την περίπτωση των Παγκόσμιων ή Πανευρωπαϊκών Αγώνων, κατά περίπτωση, στην οποία θα πιστοποιείται ότι ο αιτών ή η αιτούσα έχει προκριθεί και είναι μέλος της εθνικής ομάδας που θα συμμετάσχει στην αντίστοιχη διοργάνωση. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και στους εκπαιδευτικούς αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Στους αθλητές αυτούς, την προαναφερόμενη βεβαίωση χορηγεί η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ή η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών προκειμένου για τους κωφούς αθλητές, η οποία θα επικυρώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.)
ΙΒ. ΑΔΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ( άρθρο 16, περ. Ε΄ του Ν. 1566/85 σε συνδυασμό με τα άρθρα 51 και 53 του Υ.Κ. )
1.    Προβλέπεται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τρία (3) έτη στους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, η οποία χορηγείται μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους (31 Αυγούστου), όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι ενδεικτικά αναφέρονται, όπως η θεραπεία δυσιάτων ασθενειών του ιδίου του εκπαιδευτικού, ή των μελών της οικογενείας του, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών ή η ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό. Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσα στο μήνα Ιούνιο το αργότερο, ώστε η ζητούμενη άδεια να αρχίζει με την έναρξη του σχολικού έτους. Μόνο σε σοβαρές και αιφνίδιες περιπτώσεις, που δεν μπορούν να προβλεφθούν, υποβάλλονται αιτήσεις και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή ύστερα από γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ. .Ε.), για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος και δεν μπορεί να παρατείνεται για περισσότερα από τρία συνεχόμενα σχολικά έτη. 
2.    Προβλέπεται η χορήγηση στον εκπαιδευτικό, άδειας χωρίς αποδοχές, μετά από αίτηση του, εφόσον οι ανάγκες της Υπηρεσίας το επιτρέπουν. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους και χορηγείται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.  (Οι περιπτώσεις 1 και 2 που αναφέρονται παραπάνω, η άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου που αναφέρθηκε στο Δ1., καθώς και η τετράμηνη άδεια ανατροφής χωρίς αποδοχές που αναφέρθηκε στο Δ2., δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά τα τρία (3) σχολικά έτη. ) 
3.    Εκπαιδευτικός, του οποίου σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό σε ελληνική Υπηρεσία του Δημοσίου, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα ή σε Υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, δικαιούται να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι έξι (6) έτη συνεχώς ή και τμηματικά, εφόσον έχει συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία. 
4.    Στον εκπαιδευτικό που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται μετά από γνώμη του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ. .Ε.) άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Αν ο εκπαιδευτικός δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την Υπηρεσία. 
ΙΙ. ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται, για να καλύψουν πρόσκαιρες ανάγκες, υπάγονται στο κεφάλαιο Δ΄ του Ν. 993/79 «Περί του επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του Δημοσίου κ.λπ.» (ΦΕΚ 281/79 τ. Α΄, όπως κωδικοποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 410/1988). Συμπληρωματικά εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο ΠΔ 410/1988 (άρθρο 89 του ΠΔ 410/1988). Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται τις παρακάτω άδειες για κάθε περίπτωση: α. Κανονική άδεια επτά (7) εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης για λόγους εξαιρετικής ανάγκης (δεν απαιτείται προϋπηρεσία) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 20 του Π. . 410/88. β. Άδεια γάμου-θανάτου. Άδεια απουσίας με αποδοχές πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου. Η άδεια αυτή χορηγείται σε διάστημα αμέσως πριν ή μετά την τέλεση του γάμου και όχι σε άλλη χρονική περίοδο εντός του ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνου, γονέα ή αδελφού άδεια απουσίας με αποδοχές δύο (2) εργασίμων ημερών αμέσως μετά το γεγονός. (Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίαςετών 2000-2001 άρθρο 10 & ετών 2002-2003 άρθρο 9). Σύμφωνα με την παράγραφο 11α του άρθρου 1 της από 29-12-1980 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 1157/1981 (ΦΕΚ 126/Α’), επίσημες αργίες είναι: η 25η Μαρτίου, η 28η Οκτωβρίου, η πρώτη του έτους, τα Θεοφάνεια, η εορτή των Τριών Ιεραρχών για τους εκπαιδευτικούς, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, το Μέγα Σάββατο, η Δευτέρα του Πάσχα, η 1η Μαΐου, η εορτή του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής) η Κοίμηση της Θεοτόκου, η 17η Νοεμβρίου για τα Α.Ε.Ι. και τις Ανώτερες Σχολές, η πρώτη και δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και όλες οι Κυριακές.). γ.   Άδεια για γέννηση τέκνου. Δύο (2) εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση γέννησης τέκνου άδεια χορηγείται στον πατέρα αναπληρωτή εκπαιδευτικό (Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2000-2001, άρθρο 10) συνεχόμενα με το γεγονός και όχι σε άλλη χρονική περίοδο. δ. Στους εθελοντές αιμοδότες χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση συμμετοχής τους σε αιμοδοσία. Οι δύο αυτές ημέρες άδειας χορηγούνται πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο χρονικό διάστημα της σύμβασής τους. ε. Φοιτητικές - εξετάσεων. Χορηγείται άδεια δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είναι σπουδαστές ή φοιτητές, με την προϋπόθεση ότι οι σπουδές τους είναι για απόκτηση πτυχίου ανώτερης βαθμίδας από αυτό που ήδη κατέχουν (άρθρο 26 του Π. . 410/88). Οι άδεια χορηγείται με αντιστοιχία δύο ημερών για κάθε ημέρα εξετάσεων ή συνάντησης με τον επιβλέποντα καθηγητή, σε περίπτωση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Επισημαίνεται ότι την εν λόγω άδεια δύνανται να λάβουν και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε προγράμματα μετεκπαίδευσης ή σε μεταπτυχιακά προγράμματα Ανοιχτού Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ασχέτως εάν οι εξετάσεις διεξάγονται κατά το Σαββατοκύριακο. 
στ. ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ (Ν. 4075/2012, άρθρο 50 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 4144/2013) 
o    γονική άδεια ανατροφής 4 μηνών χωρίς αποδοχές, χορηγείται για την ανατροφή παιδιού ηλικίας έως 6 ετών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα εκπαιδευτικού.Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο, δηλαδή δώδεκα μήνες, συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη (δηλαδή στο Υπουργείο Παιδείας). 
o    γονική άδεια ανατροφής χορηγείται είτε σε συνεχές χρονικό διάστημα μέσα στο ίδιο σχολικό έτος, είτε τμηματικά σε διαφορετικά σχολικά έτη χωρίς όμως να υπερβαίνει αθροιστικά το σύνολο των τεσσάρων (4) μηνών. Με σχετική αίτηση του εκπαιδευτικού, διευκρινίζεται η επιθυμητή έναρξη και λήξη της και χορηγείται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση τη σειρά προτεραιότητας για κάθε σχολικό έτος. Αιτήσεις χορήγησης γονικής άδειας εκπαιδευτικών γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας. 
o    μη αναγνώρισης τέκνων, ικανοποιούνται με απόλυτη προτεραιότητα. 
Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων εκπαιδευτικών είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το ένα παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, αποφασίζουν με κοινή δήλωσή τους κάθε φορά, ποιός από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνου, η γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα. Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και ο εκπαιδευτικός ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια χορηγείται μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας. Τμήμα της άδειας μπορεί να χορηγείται με αίτηση του υπαλλήλου στο διάστημα πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας, ενώ σε περίπτωση που οι σχετικές διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν μέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών του παιδιού, το δικαίωμα της άδειας παρατείνεται μέχρι την ηλικία των οκτώ (8) ετών του παιδιού.
ζ. Κανονική άδεια για μεταγγίσεις αίματος.  Χορηγούνται είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες πλέον της κανονικής άδειας (11 με αποδοχές και 11 χωρίς αποδοχές) σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που πάσχουν ή έχουν τέκνο που πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση. (άρθρο 21 του Π.Δ .410/88). Στο φυσικό ή θετό γονέα παιδιού ηλικίας έως και 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης χορηγείται επιπλέον των 22 ημερών και αφού έχει εξαντλήσει τις 11 ημέρες με αποδοχές του αρθ. 21 ΠΔ 410/88, ειδική γονική άδεια, διάρκειαςδέκα εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης, με αποδοχές, έπειτα από αίτησή του, κατά απόλυτη προτεραιότητα. Διευκρινίζουμε ότι την άδεια αυτή των 10 εργάσιμων ημερών τη δικαιούται και ο ανάδοχος γονέας παιδιού, το οποίο πάσχει από τα συγκεκριμένα νοσήματα. (άρθρο 51 παρ 1 του Ν. 4075/2012 ΦΕΚ 89 τ΄Α΄). Τέλος, σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου έως και 18 ετών, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και όχι πέραν των τριάντα εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης, εφόσον ο φυσικός, θετός ή ανάδοχος γονέας εκπαιδευτικός έχει εξαντλήσει την παραπάνω στ. ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ, σε περίπτωση που τη δικαιούται.         Η επιπλέον άδεια των 10 ημερών και η άδεια νοσηλείας αποτελούν ατομικό δικαίωμα του κάθε γονέα.
η.  Διευκολύνσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με οικογενειακές υποχρεώσεις.
o    Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, τα οποία είναι μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια με αποδοχές ορισμένων ωρών ή ολόκληρης ημέρας και έως τέσσερεις (4) ημέρες ανά σύμβαση, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρόοδο των παιδιών τους (άρθρο 9 του Ν.1483/1984 και άρθρο 6 του Π. . 193/88). Η άδεια χορηγείται στον έναν από τους δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν από κοινού κάθε φορά ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά και για τους δύο γονείς τις τέσσερεις (4) ημέρες. 
o    Η μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός(πλήρους και μειωμένου ωραρίου) που έχει παιδί ηλικίας έως δύο (2) ετών έχει δικαίωμα χρήσης μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα (από το διδακτικό ωράριο που αναφέρεται στη σύμβασή της) και απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του αρθ. 13 του Ν. 1566/1985). (Ν.3149/2003, άρθρο 13, παρ.45 περίπτωση γ).
θ. Αναρρωτικές άδειες και άδειες μητρότητας. (άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα και άρθρο 11 του Ν.2874/2000, εγκύκλιος αρ.79/14-7-1999 ΙΚΑ, έγγραφο αρ.πρωτ. Π06/40/29-04-2013 ΙΚΑ). Για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ισχύουν τα εξής: Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές, εφόσον έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας. Αρμόδια όργανα να βεβαιώσουν την ανικανότητα για εργασία όταν η καταβολή του ημερομισθίου βαραίνει κυρίως τον ασφαλιστικό φορέα (δηλαδή αναρρωτική άδεια από 4 ημέρες και πάνω τη φορά) είναι:
o    Ο θεραπευτής γιατρός της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (Ιατρεία πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι συμβεβλημένοι γιατροί με τον πρώην ΟΠΑΔ) ειδικότητας αντίστοιχης με την πάθηση του ασφαλισμένου, ο οποίος δύναται να βεβαιώνει ανικανότητα μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, είτε συνεχείς, είτε διακεκομμένες.
o    Για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί με την μορφή Ν.Π., η βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών μπορεί να γίνει από τον, κατά τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, υπεύθυνο του οικείου Τμήματος, ενώ για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από άλλα θεραπευτήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να βεβαιωθεί ανικανότητα για εργασία από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ.
o    Η Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), για βεβαίωση ανικανότητας πέραν των δεκαπέντε (15) ημερών, στην οποία θα πρέπει να παραπέμπεται ο ασφαλισμένος εντός πέντε (5) ημερών το αργότερο, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης από τον θεραπευτή γιατρό.
Δηλαδή, σε όλες τις περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών που υπερβαίνουν τις 3 ημέρες τη φορά, για την καταβολή του αντιμισθίου στον εκπαιδευτικό είναι απαραίτητη η προσκόμιση του αδειολογίου των Υγειονομικών δομών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Σε αντίθετη περίπτωση ο εκπαιδευτικός θα παραπέμπεται στην Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για τη βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία. Για αναρρωτικές άδειες χρονικού διαστήματος μικρότερου των τριών (3) ημερών τη φορά, αρκεί η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από γιατρό συμβεβλημένο με το ΕΟΠΥΥ (είτε ανήκει στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στον πρώην ΟΠΑΔ). Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης άδειας με Υπεύθυνη Δήλωση. Σε περίπτωση που εξαντληθεί η αναρρωτική άδεια των δεκαπέντε ημερών με αποδοχές και εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, έχουν δικαίωμα να λάβουν αναρρωτική άδεια «Άνευ αποδοχών». "Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22.08.2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Στον περιορισμό του εν λόγω εδαφίου δεν εμπίπτουν οι άδειες κύησης ή λοχείας". Το παραπάνω αναφέρεται στις συμβάσεις που υπογράφουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους καθώς αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία για αναρρωτική άδεια μέχρι και 15 ημερών ενώ σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι μέρες αυτές τότε δεν αναγνωρίζονται.
Στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή οκτώ (8) εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και εννέα (9) εβδομάδες μετά. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών (αρθ. 9 του Ν. 2224/94 ΦΕΚ 112 τ΄Α, όπως συμπληρώθηκε με το αρ. 11 του Ν. 2874/2000 ΦΕΚ 286 τ΄ Α) . Η εξάμηνη (6μηνη) άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ο μισθωτός (αναπληρωτής) που στερείται βιβλιαρίου ασθενείας, δικαιούται αναρρωτικής άδειας μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών, υπό τις προϋποθέσεις και τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του Π. . 410/1988, αντί δε της βεβαίωσης «ιατρού του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού» είναι δυνατόν, προς απόδειξη του είδους και της διάρκειας της ασθένειας, να υποβληθεί στην Υπηρεσία βεβαίωση ιατρού δημοσίου νοσοκομείου.
ι. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται επίσης άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος καθώς και συνδικαλιστικές άδειες με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους μονίμους εκπαιδευτικούς. (Σχετικές παρ. Β3 και Ι. της παρούσας).
ια. Αιρετοί ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν εκλεγεί αιρετά μέλη ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ισχύουν τα εξής: 1. ΟΤΑ Α΄ΒΑΘΜΟΥ. Στους δημάρχους, αντιδημάρχους όλων των δήμων, στους προέδρους δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Την ειδική άδεια άνευ αποδοχών για τη διάρκεια της θητείας τους, λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα, εκτός των προέδρων δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων και των προέδρων συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν. Στους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό κάτω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, στους προέδρους των δημοτικών νομικών προσώπων και στους προέδρους των συνδέσμων δήμων χορηγείται από την Υπηρεσία τους ειδική άδεια 60 ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 7 ημέρες το μήνα. Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων χορηγείται από την Υπηρεσία τους ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 7 ημέρες το μήνα επιπλέον της κανονικής και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν είναι δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων. Με τις ίδιες προϋποθέσεις χορηγείται ειδική άδεια μέχρι τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες, κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 4 ημέρες το μήνα, επιπλέον της κανονικής τους άδειας, στους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων. Ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 7 ημέρες το μήνα λαμβάνουν, επίσης, και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και τριάντα (30) ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 4 ημέρες το μήνα οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων. Η ειδική άδεια των εξήντα (60) και τριάντα (30) ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του αιρετού. Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από την Υπηρεσία του αιρετού και το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους την ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ή των επιτροπών του δήμου στις οποίες είναι μέλη, εφόσον διεξάγονται σε εργάσιμες ώρες και ημέρες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή της αντίστοιχης επιτροπής χορηγεί στους δημοτικούς συμβούλους, βεβαίωση συμμετοχής στη συνεδρίαση, για την Υπηρεσία τους. Τα ίδια ισχύουν και για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και του εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, του διοικητικού συμβουλίου, των εκτελεστικών επιτροπών και των εποπτικών συμβουλίων των ΠΕΔ, καθώς επίσης της Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμων με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.
2. ΟΤΑ Β΄ΒΑΘΜΟΥ. Στους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και προέδρους του περιφερειακού συμβουλίου χορηγείται από την Υπηρεσία τους υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης, ειδική άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και ως προς τον περιφερειακό συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης. Στα μέλη της οικονομικής επιτροπής και των λοιπών διοικητικών επιτροπών της περιφέρειας, χορηγείται από την Υπηρεσία τους ειδική άδεια έως εξήντα (60) ημέρες κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 7 ημέρες το μήνα για την άσκηση των καθηκόντων τους. Στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων χορηγείται από την Υπηρεσία τους ειδική άδεια τριάντα (30) εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 4 ημέρες το μήνα επιπλέον της κανονικής άδειας. Στα μέλη του διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών, που δεν είναι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και πρόεδροι περιφερειακού συμβουλίου χορηγείται άδεια εξήντα (60) ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 7 ημέρες το μήνα. Η ειδική άδεια των τριάντα (30) ή εξήντα (60) ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες με αίτηση του αιρετού. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους για δύο (2) ημέρες περιλαμβανομένης της ημέρας της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που κατοικούν και εργάζονται σε νησί έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους μία (1) ημέρα επιπλέον των ανωτέρω.
ΙΙΙ. ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται:
1.    Άδεια κύησης και λοχείας. Στις ωρομίσθιες εκπαιδευτικούς η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή οκτώ (8) εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και εννέα (9) εβδομάδες μετά. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών (αρθ. 9 του Ν. 2224/94 ΦΕΚ 112 τ΄Α, όπως συμπληρώθηκε με το αρ. 11 του Ν. 2874/2000 ΦΕΚ 286 τ΄ Α) . Η εξάμηνη (6μηνη) άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και δεν εφαρμόζεται στις ωρομίσθιες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης. 
2.    ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ (Ν. 4075/2012, άρθρο 50 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 4144/2013)
o    γονική άδεια ανατροφής 4 μηνών χωρίς αποδοχές, χορηγείται για την ανατροφή παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα εκπαιδευτικού.Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο, δηλαδή δώδεκα μήνες, συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη (δηλαδή στο Υπουργείο Παιδείας). 
o    γονική άδεια ανατροφής χορηγείται είτε σε συνεχές χρονικό διάστημα μέσα στο ίδιο σχολικό έτος, είτε τμηματικά σε διαφορετικά σχολικά έτη χωρίς όμως να υπερβαίνει αθροιστικά το σύνολο των τεσσάρων (4) μηνών. Με σχετική αίτηση του εκπαιδευτικού, διευκρινίζεται η επιθυμητή έναρξη και λήξη της και χορηγείται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση τη σειρά προτεραιότητας για κάθε σχολικό έτος. Αιτήσεις χορήγησης γονικής άδειας εκπαιδευτικών γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, ικανοποιούνται με απόλυτη προτεραιότητα.
Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων εκπαιδευτικών είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά (δηλαδή, μπορούν οι γονείς να κάνουν χρήση της άδειας ο κάθε ένας για διαφορετικό παιδί, όχι όμως και οι δύο για το ίδιο παιδί), εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το ένα παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, αποφασίζουν με κοινή δήλωσή τους κάθε φορά, ποιός από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνου, η γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα. Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και ο εκπαιδευτικός ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια χορηγείται μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας. Τμήμα της άδειας μπορεί να χορηγείται με αίτηση του υπαλλήλου στο διάστημα πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας, ενώ σε περίπτωση που οι σχετικές διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν μέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών του παιδιού, το δικαίωμα της άδειας παρατείνεται μέχρι την ηλικία των οκτώ (8) ετών του παιδιού.
3.    Ειδική γονική άδεια . Στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως και 18 ετώνσυμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης χορηγείται ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης, με αποδοχές, έπειτα από αίτησή του, κατά απόλυτη προτεραιότητα. (άρθρο 51 παρ 1 του Ν. 4075/2012 ΦΕΚ 89 τ΄Α). Τέλος, σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου έως και 18 ετών, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και όχι πέραν των τριάντα εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης, εφόσον ο φυσικός, θετός ή ανάδοχος γονέας εκπαιδευτικός έχει εξαντλήσει την παραπάνω (2)ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ σε περίπτωση που τη δικαιούται. Η άδεια των 10 ημερών και η άδεια νοσηλείας αποτελούν ατομικό δικαίωμα του κάθε γονέα.
4.     Αναρρωτική άδεια. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβασή τους δικαιούνται 15 ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές, με την προϋπόθεση ότι απασχολήθηκαν επί δεκαήμερο τουλάχιστον από την ημέρα πρόσληψής τους (άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα). Αρμόδια όργανα να βεβαιώσουν την ανικανότητα για εργασία όταν η καταβολή του ημερομισθίου βαραίνει κυρίως τον ασφαλιστικό φορέα (δηλαδή αναρρωτική άδεια από 4 ημέρες και πάνω τη φορά) είναι: 
o    Ο θεραπευτής γιατρός της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (Ιατρεία πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι συμβεβλημένοι γιατροί με τον πρώην ΟΠΑΔ) ειδικότητας αντίστοιχης με την πάθηση του ασφαλισμένου, ο οποίος δύναται να βεβαιώνει ανικανότητα μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, είτε συνεχείς, είτε διακεκομμένες. 
o    Η Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), για βεβαίωση ανικανότητας πέραν των δεκαπέντε (15) ημερών, στην οποία θα πρέπει να παραπέμπεται ο ασφαλισμένος εντός πέντε (5) ημερών το αργότερο, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης από τον θεραπευτή γιατρό. 
o    Για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί με την μορφή Ν.Π. . ., η βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών μπορεί να γίνει από τον, κατά τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, υπεύθυνο του οικείου Τμήματος, ενώ για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από άλλα θεραπευτήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να βεβαιωθεί ανικανότητα για εργασία από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ. 
Δηλαδή, σε όλες τις περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών που υπερβαίνουν τις 3 ημέρες τη φορά, για την καταβολή του αντιμισθίου στον εκπαιδευτικό είναι απαραίτητη η προσκόμιση του αδειολογίου των Υγειονομικών δομών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Σε αντίθετη περίπτωση ο εκπαιδευτικός θα παραπέμπεται στην Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για τη βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία. Για αναρρωτικές άδειες χρονικού διαστήματος μικρότερου των τριών (3) ημερών τη φορά, αρκεί η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από γιατρό συμβεβλημένο με το δημόσιο (είτε ανήκει στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στον πρώην ΟΠΑΔ).
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ που αφορούν άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:
1) Για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα δικαιούνται άδειες για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους. Μέχρι τώρα η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας δικαιολογούσε άδειες μόνο για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και επιστημονικές συναντήσεις στο εξωτερικό ή το εσωτερικό Οι άδειες για επιστημονικούς ή επιμορφωτικούς λόγους χορηγούνται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης (Ζ. ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ). Το έγγραφο που απέστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ζητάει από τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να χορηγούν άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για  επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους και στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενόψει  θεσμοθέτησης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. 
2) Ποιες άδειες αναπληρωτών δεν αφαιρούνται από την αποζημίωση του Ιουνίου:  Από την αποζημίωση του Ιουνίου δεν αφαιρούνται οι λεγόμενες ειδικές άδειες. Συγκεκριμένα: Εκλογών, Εξετάσεων, Αιμοδοτική, Γονική, Δικαστική, Γάμου, Θανάτου οικογενειακού προσώπου.
3) Αλλαγή στην εγκύκλιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μια αλλαγή είχαμε στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις άδειες των εκπαιδευτικών μονίμων και αναπληρωτών. Η αλλαγή αφορά στη σελίδα 20 και ενότητα Θ που αναφέρεται μεταξύ των άλλων στις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα διαγράφεται η φράση προσκόμιση του αδειολογίου των Υγειονομικών δομών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και αντικαθίσταται με την προσκόμιση γνωμάτευσης από γιατρού του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΠΥ, πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Στην εγκύκλιο του Υπουργείου αναφερόταν: Δηλαδή, σε όλες τις περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών που υπερβαίνουν τις 3 ημέρες τη φορά, για την καταβολή του αντιμισθίου στον εκπαιδευτικό είναι απαραίτητη η προσκόμιση του αδειολογίου των Υγειονομικών δομών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Σε αντίθετη περίπτωση ο εκπαιδευτικός θα παραπέμπεται στην Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για τη βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:
1.     «Τροποποίηση εγκυκλίου αδειών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ». (18-09-15)

Σε συνέχεια της  με αρ.Φ.351.5/43/67822/Δ1/05-05-2014 (Α.Δ.Α.:ΒΙΦΓ9-4ΘΑ) εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας σχετικά με τις άδειες των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με αφορμή την έναρξη ισχύος του Ν.4326/2015, άρθρο 11, παρ.3 (Φ.Ε.Κ.49 τ.Α΄/13-5-2015), με το οποίο συμπληρώνεται και τροποποιείται η παρ.23 του άρθρου 34 του Ν.2725/1999, όπως αυτή προστέθηκε με την παρ.6 του άρθρου 38 του Ν.4115/2013, σας γνωρίζουμε ότι το εδάφιο ΙΑ (σελ.15) της εγκυκλίου, που αφορά στη χορήγηση αθλητικής άδειας στους μόνιμους εκπαιδευτικούς αντικαθίσταται ως εξής:
ΙΑ.ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ (άρθρο 11 παρ.3 Ν.4326/2015)
Στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι:
i) εν ενεργεία αθλητές και αθλήτριες, μέλη των εθνικών ομάδων ή προεθνικών ομάδων των αναγνωρισμένων, σύμφωνα με τον Ν.2725/99, αθλητικών ομοσπονδιών που καλλιεργούν άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων,
ii) προπονητές ή προπονήτριες των ανωτέρω,
iii) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικών ομοσπονδιών, που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, καθώς και
iv) διεθνείς διαιτητές και κριτές που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς αγώνες, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Παγκόσμια ή Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή σε αγώνες Champions League, όταν πρόκειται για αγώνες ποδοσφαίρου Κωφών αναγνωρισμένους από την UEFA, μπορεί να χορηγηθεί άδεια με αποδοχές, προκειμένου να συμμετέχουν στους αγώνες αυτούς. Ίδια άδεια μπορεί να χορηγηθεί και σε εκπαιδευτικούς εν ενεργεία αθλητές ή αθλήτριες μέλη των εθνικών ομάδων, των αναγνωρισμένων, σύμφωνα με το Ν.2725/99, αθλητικών ομοσπονδιών που καλλιεργούν άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και στους προπονητές ή προπονήτριές τους, κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε επίσημους αγώνες για την πρόκριση στις ανωτέρω διεθνείς διοργανώσεις.
Οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται από την Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, ύστερα από αίτησή του, η οποία θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από:
α) βεβαίωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), προκειμένου για τους θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κατά περίπτωση, η οποία πιστοποιεί ότι ο/η εκπαιδευτικός είναι μέλος της Ολυμπιακής ή της προ−Ολυμπιακής ομάδας που συμμετέχει στην αντίστοιχη διοργάνωση,
β) βεβαίωση της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας, η οποία θα επικυρώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) για την περίπτωση των Παγκόσμιων ή Πανευρωπαϊκών Αγώνων,κατά περίπτωση, στην οποία θα πιστοποιείται ότι ο/η εκπαιδευτικός έχει προκριθεί και είναι μέλος της εθνικής ομάδας που συμμετέχει στην αντίστοιχη διοργάνωση και
γ) βεβαίωση της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας που πιστοποιεί ότι ο αγώνας για τον οποίο ζητείται η άδεια αποτελεί αγώνα πρόκρισης για τις ανωτέρω διεθνείς οργανώσεις.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία (ΑΜΕΑ), κωφοί αθλητές, αθλητές-συνοδοί αυτών, μέλη εθνικών ομάδων, προπονητές ή προπονήτριες αυτών, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικών ομοσπονδιών που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, καθώς και στους εκπαιδευτικούς διαιτητές και κριτές που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, καθώς και σε Παγκόσμια ή Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του οικείου αθλήματος. Την προαναφερόμενη βεβαίωση στους συμμετέχοντες χορηγεί η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ή προκειμένου για τους κωφούς η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, η οποία θα επικυρώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.).
Στη συγκεκριμένη διάταξη δεν εμπίπτουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπάγονται στις ρυθμίσεις του Π.Δ.410/1988 (άρθρο 89) και συμπληρωματικά στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο Π.Δ.
2.    «Χορήγηση-ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017 σε εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»(10-06-16).Λαμβάνοντας υπόψη τη συσταλτική δημοσιονομική πολιτική, τη δυσκολία αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών στα διδακτικά τους καθήκοντα και με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2016-2017, επιτρέπεται η χορήγηση – ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές ως εξής:
Α. ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – ΥΠΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ.
Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 58 του Ν.3528/2007 «Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, εάν ο υπάλληλος έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.» Υπενθυμίζουμε ότι για τις άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.2986/2002 (Φ.Ε.Κ.24 τ.Α΄/13.02.2002), όπως τροποποιήθηκε, αντικαταστάθηκε και ισχύει (παρ.21 του άρθρου 36 του Ν.4186/2013 και της παρ.2 του άρθρου 68 του Ν.4235/2014), του άρθρου 58 του Ν.3528/2007 (Φ.Ε.Κ.26 τ.Α΄/09.02.2007), των άρθρων 15 και 16 του Π.Δ.1/2003 (Φ.Ε.Κ.1 τ.Α΄/3-1-2003) και της αρ. Φ.353.1/3/102865/Δ1/4-10-2005 Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. 1461 τ. Β΄/21-10-2005). Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στα εδάφια α’ και β’ της παρ.9 της αριθμ.ΔΙΔΑΔ/Φ.53/1379/οικ.4727/19-2-2008 (Φ.Ε.Κ.315τ.Β΄/27-02-2008) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, σε συνδυασμό και με την αριθμ.Φ.361.34/2/7747/Δ1/24-1-2012 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., ήδη ΥΠ.Π.Ε.Θ., στους εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Επομένως, οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών, εξετάζονται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι, εφόσον διαπιστώσουν ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, εκδίδουν σχετική απόφαση.
Β. ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ- ΑΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 37 του Ν.4368/2016 (Φ.Ε.Κ.21 τ.Α΄/21-2-2016):
«5. Η παρ.8 του άρθρου 6 του ν. 3204/2003 (Α΄296), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Μόνιμοι υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας,
β) υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας,
γ) ιατρικό προσωπικό, που υπηρετεί σε Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας,
δ) μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου και
ε) μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας,
οι οποίοι είναι κάτοχοι άδειας ή βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, μπορούν, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, να τοποθετούνται για απόκτηση ειδικότητας ως υπεράριθμοι άμισθοι. Για το σκοπό αυτόν, τους χορηγείται από την υπηρεσία τους, υποχρεωτικά, ισόχρονη με τη διάρκεια της ειδίκευσής τους εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές. Μετά το τέλος της ειδίκευσής τους οι υπάλληλοι αυτοί έχουν τις υποχρεώσεις της παρ.7 του άρθρου 58 του ν. 3528/2007)…». Στην περίπτωση της άδειας αυτής, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.2986/2002 (Φ.Ε.Κ.24 τ.Α΄/13.02.2002), όπως τροποποιήθηκε, αντικαταστάθηκε και ισχύει (παρ.21 του άρθρου 36 του Ν.4186/2013 και της παρ.2 του άρθρου 68 του Ν.4235/2014), του άρθρου 58 του Ν.3528/2007 (Φ.Ε.Κ.26τ.Α΄/09.02.2007), των άρθρων 15 και 16 του Π.Δ.1/2003 (Φ.Ε.Κ. 1Α΄/3-1-2003) και της αρ. Φ.353.1/3/102865/Δ1/4-10-2005 (Φ.Ε.Κ. 1461τ. Β΄/21-10-2005) Υπουργικής Απόφασης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών στους οποίους χορηγείται η ανωτέρω εκπαιδευτική άδεια, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 58 του Ν. 3528/2007, σύμφωνα με τις οποίες: «7. Μετά το τέλος της άδειας εκπαίδευσης ο υπάλληλος υποχρεούται να υπηρετήσει στο Δημόσιο ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου για χρονικό διάστημα ίσο με το τριπλάσιο του χρόνου της άδειας. Σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης του αυτής ο υπάλληλος υποχρεούται να επιστρέψει τις αποδοχές που έλαβε κατά το χρόνο της άδειας, ο οποίος δεν υπολογίζεται στην περίπτωση αυτή ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας…..»,καθώς και η αριθμ.ΔΙΔΑΔ/Φ.53/1379/οικ.4727/19-2-2008 (Φ.Ε.Κ.315 τ. Β΄/27-02-2008) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών με θέμα: «Καθορισμός υποχρεώσεων των υπαλλήλων που τελούν σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης», η οποία εκδόθηκε κατόπιν της εξουσιοδότησης της παρ.8 του ίδιου άρθρου.
Γ. ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Από τα οικεία Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. - Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) μπορούν να εξετάζονται οι αιτήσεις αδειών άνευ αποδοχών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16, περίπτωση Ε΄ του Ν.1566/1985 και της παρ.1 του άρθρου 37 του Ν.4351/2015 (Φ.Ε.Κ. 164 τ.Α΄/04-12-2015).Η άδεια άνευ αποδοχών για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Η χορήγηση των αδειών αυτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου τ.έ., προκειμένου να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός για την κάλυψη των λειτουργικών κενών.
3.    «Χορήγηση άδειας δίκης σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς».(08-12-15) «…Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού ερωτήματός σας για τη χορήγηση αδειών δίκης σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σας ενημερώνουμε ότι αυτές παρέχονται σύμφωνα με τα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα κατά τα οποία η άδεια δίνεται στον εργαζόμενο για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του καιαφαιρείται από τις δεκαπέντε ημέρες αναρρωτικής άδειας που αυτός δικαιούται.»
4.    «Γνωστοποίηση διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 37 και των παρ.5 και 6 του άρθρου 38 του Ν.4351/.2 015(Φ.Ε.Κ.164 τ.Α'/4-12-2015)»(18-12-15). 1)Χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 37 του Ν.4351/2015 (Φ.Ε.Κ.164 τ.Α'/4-12-2015) έγινε τροποποίηση της παρ.2 της περίπτωσης Ε ' του άρθρου 16 του Ν.1566/1985 (Α') και αντικαταστάθηκε ως εξής: «Άδεια χωρίς αποδοχές που χορηγείται, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραταθεί πέρα από πέντε (5) σχολικά έτη.»
Επομένως,
 η συνολική διάρκεια της άδειας άνευ αποδοχών των εκπαιδευτικών αυξάνεται από τρία (3)σε πέντε (5) σχολικά έτη. 2) Χορήγηση άδειας για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους στους προσωρινούς αναπληρωτlς εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
α) Στις διατάξεις της παρ .5 του άρθρου 38 του Ν.4351/2015 (Φ.Ε.Κ.164 τ.Α'/4- 12-2015) αναφέρεται ότι: «Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α'26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α'254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές, ύστερα από αίτησή τους και με την υποχρέωση να προσκομίσουν βεβαίωση της Σχολής ότι έλαβαν μέρος σε εξετάσεις . Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις των μονίμων εκπαιδευτικών. Σχετική η αριθμ.Φ.351.5/43/67822/Δl/5-5-2014 εγκύκλιος, παράγραφος Η (ΑΔΑ:ΒΙΦΓ9:4ΘΑ).
β) Στις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 38 του Ν.4351/2015 (Φ.Ε.Κ.164 τ.Α'/4-12-2015) ορίζεται ότι: «Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο το χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στο χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού». Οι προβλεπόμενες κατά τα ανωτέρω (β) άδειες χορηγούνται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου