Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

28 Οκτ 2016

Μήνυμα για την 28 Οκτώβρη 1940. ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ! ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Ο ΛΑΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, μέρος του οποίου ήταν και ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ήταν αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που τροφοδότησε η καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας του '30  κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ - Βρετανία – Γαλλία από τη μια και Γερμανία - Ιαπωνία – Ιταλία από την άλλη, για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο με την ένοπλη σύγκρουση. Ταυτόχρονα, στόχος και των δυο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, ανεξάρτητα από το ότι ΗΠΑ και Μ.Βρετανία υποχρεώθηκαν τελικά να συμμαχήσουν με την ΕΣΣΔ.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η αντιστασιακή πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, αποτελεί πηγή έμπνευσης και εξαγωγής πολύτιμων διδαγμάτων, χρήσιμων τη νέα γενιά και για το λαϊκό αγώνα  κυρίως για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει αυτός ο αγώνας.
Το στοιχείο της "εθνικής ενότητας", με αφορμή την 28η Οκτώβρη, που επικαλούνται ο πρωθυπουργός και διάφορες πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον κρατούν δεμένο στους κάθε φορά "εθνικούς στόχους" της τάξης που κατέχει την εξουσία και είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. Η Ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 ούτε και στη διάρκεια της κατοχής υπήρξε "εθνική ενότητα".
Και τότε, από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του φτωχού λαού, που αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια, από τις γραμμές κυρίως του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, καθώς και στρατιωτικοί που εξέφραζαν το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό και από την άλλη  η αστική τάξη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τόσο αυτές που ανοιχτά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή όσο και αυτές που διέφυγαν στο εξωτερικό, οι δωσίλογοι, οι ταγματασφαλίτες και οι μαυραγορίτες, τους οποίους εξυμνεί με κάθε ευκαιρία η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού - φασισμού έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους πάνω από 20 εκατομμύρια σοβιετικοί πολίτες ενώ ο φόρος αίματος που πλήρωσε η ελληνική Αντίσταση, πρώτοι  απ’ όλους οι ΕΑΜίτες, ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες αγωνιστές συγκαταλέγουν τη χώρα μας στην 3η θέση σε ανθρώπινες απώλειες.

Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ως συνεχιστής του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, για να δικαιολογήσει τα μνημόνια που υπογράφει, τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί, και την ευθυγράμμιση της πολιτικής της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποτελεί ιστορική καπιλεία των ηρωικών αγώνων του λαού μας.
Ο κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα πρέπει σήμερα να ανταποκριθεί στην απαίτηση των καιρών: να μάθει την πραγματική ιστορία στους μαθητές του να αντισταθεί στο επιχειρούμενο ξαναγράψιμο της ιστορίας με βρώμικο μελάνι. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ως μια προσπάθεια για ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις δεν ήταν έργο κάποιου τρελού. Η απαράμιλλη εποποιία στο μέτωπο της Αλβανίας, το έπος της Αντίστασης και ο μεγάλος αντιφασιστικός αγώνας των λαών αποτελούν σημαντική και ανεξάντλητη παρακαταθήκη. Αλήθεια πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι στήριξαν το ΟΧΙ εκείνοι που έλεγαν ότι «θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμή των όπλων», όπως η ανώτατη ηγεσία του στρατού ή εκείνοι που πίστευαν, όπως ο δικτάτορας Μεταξάς, ότι «η Ελλάδα δεν πολεμά για τη νίκη»; Μπορεί να είπαν το ΟΧΙ όσοι διάλεγαν το στρατόπεδο του ενός ιμπεριαλιστή απέναντι στον άλλο; Το ΟΧΙ που τιμούμε,  μόνο ο λαός και οι οργανώσεις που εξέφραζαν τα συμφέροντά του μπορούσαν να το πουν.
Αλήθεια ποια σχέση με την «εθνική ομοψυχία» μπορεί να έχει ο όρκος του ΕΛΑΣ: «Ορκίζομαι ότι θα αγωνιστώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας. Για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του».
 με εκείνον των «εθνικιστών» των ταγμάτων ασφαλείας;
 «Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του Γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ».
Κι όμως τα σχολικά βιβλία αποσιωπούν το ρόλο των ταγματασφαλιτών ενώ κρύβουν και το σάλπισμα του Νίκου Ζαχαριάδη: «...ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα... Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι, και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό». Με το όπλο στο χέρι ο λαός μας πολέμησε τον ξένο κατακτητή και τους ντόπιους δυνάστες. Απελευθέρωσε την Ελλάδα. Με την πολιτική απεργία απέτρεψε να σταλούν Έλληνες εργάτες στα εργοστάσια της Γερμανίας. Αξιοποίησε κάθε μορφή πάλης. Οργάνωσε νέους λαϊκούς θεσμούς, Λαϊκή Αυτοδιοίκηση και Παιδεία. Κατάχτησε για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και τους νέους.
Στην Ελλάδα και τότε απέναντι στο λαό βρέθηκε η πλουτοκρατία και το αστικό πολιτικό κατεστημένο. Οι πρόγονοι των σημερινών καπιταλιστών και των κομμάτων που τους υπηρετούν τον καλούσαν να υποταχθεί. Και μετά την απελευθέρωση οι ταγματασφαλίτες που υμνούσαν το Χίτλερ υπηρέτησαν τα νέα τους αφεντικά, τους Άγγλους και τους Αμερικάνους σφάζοντας, βιάζοντας και τρομοκρατώντας. Υπηρετήσαν τους φυγάδες αστούς πολιτικούς, που επανέκαμψαν. Αυτός ήταν ο πατριωτισμός τους. Έγιναν κράτος εν κράτει και τροφοδότησαν το μετεμφυλιακό καθεστώς και αργότερα τη χούντα των συνταγματαρχών με παρακρατικούς, στελέχη και βασανιστές.
ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ! ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
Σήμερα η ΕΕ με τα επαίσχυντα προγράμματα για το ξαναγράψιμο της ιστορίας, μοιράζει εκατομμύρια για να διδάσκεται η νεολαία ότι πρέπει να μισεί τους απελευθερωτές του τόπου της, όσους έδωσαν αίμα στην αντίσταση και τον αντιφασιστικό αγώνα. Μοιράζει εκατομμύρια για να εξισώσει τους αγωνιστές με τους φασίστες και να θάψει την τεράστια συμβολή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα του φασισμού. Καλλιεργούν συστηματικά τη θεωρία των άκρων για να στήσουν ξανά το λαό και τη νεολαία στον τοίχο. Το σάπιο κατεστημένο κρύβει την ταξική ουσία του φασισμού, που ήταν και είναι παιδί του, γιατί ξέρει ότι μπροστά του θα βρει όπως τότε «τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες».
Ιδιαίτερα σήμερα, που πυκνώνουν οι εστίες πολέμων, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας, τα διδάγματα εκείνης της περιόδου είναι όσο ποτέ χρήσιμα και αναγκαία. Για να μη βρεθεί ο λαός μας κάτω από τη σημαία των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο, στηριγμένος στην ιστορική του πείρα να αποχτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμη του να βαδίσει στο δρόμο της κοινωνικής Λαϊκής Συμμαχίας, για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους.
Να συνεχίσουμε, πιο έμπειροι, για την οριστική νίκη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου