Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

6 Οκτ 2016

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΣΟΦΩΝ» ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 17/10 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 6.30 Μ.Μ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο υπουργός της κ. Κατρούγκαλος, κατ‘ εντολή του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων έχουν βάλει στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει από τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργατικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ο υπουργός εργασίας με τις δηλώσεις του για τη δήθεν "θετική κατεύθυνση" που κινείται το πόρισμα της "Επιτροπής Σοφών", μας προετοιμάζει  για τον νέο κύκλο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.
  Με το συγκεκριμένο πόρισμα:
Η Επιτροπή για τον κατώτερο μισθό θέτει εκ των προτέρων ένα νοητό «ταβάνι» με το επιχείρημα του τι «αντέχει η οικονομία». Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, κατόπιν διαβουλεύσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με καθολική εφαρμογή. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους «κοινωνικούς εταίρους» και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Για τον κατώτατο μισθό των νέων κάτω των 25 ετών, ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη, ενώ ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια.
Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ένα μέρος της Επιτροπής υποστηρίζει ότι οι επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις δεν μπορεί να προβλέπουν χαμηλότερες αποδοχές από το υψηλότερο επίπεδο των εθνικών/κλαδικών συμβάσεων, «εκτός αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπουν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες επιτρέπουν προσωρινές παρεκκλίσεις, σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών/χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων». Δηλαδή, η σημερινή «παρέκκλιση», με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που καταργούν τις κλαδικές, γίνεται πλέον νόμος «για την οικονομική επιβίωση της εταιρείας». 
Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής θεωρεί ότι συμβάσεις που συνάπτονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, υπερισχύουν συμβάσεων που συνάπτονται σε κλαδικό – ομοιοεπαγγελματικό - εθνικό επίπεδο. Που σημαίνει ότι στον ίδιο κλάδο, ένας υποκλάδος ή μια ομάδα ομοειδών επιχειρήσεων ή και μια επιχείρηση θα μπορούν να διαμορφώνουν δικές τους συμβάσεις και μισθούς, ακυρώνοντας στην πράξη την κλαδική.
Για τις ομαδικές απολύσεις  προτείνει την περαιτέρω διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας, σημειώνοντας ότι «σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης».
Για τη συνδικαλιστική δράση η Επιτροπή δεν προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές, για την ανταπεργία των εργοδοτών (lock out) αφού διαπιστώνει ότι έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες απεργίες των εργαζομένων κρίνονται από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Καλεί όμως τον νομοθέτη να διευκρινίσει με ποιον τρόπο ο εργοδότης μπορεί να μην πληρώνει και τους μη απεργούς εργαζόμενους, εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους λόγω απεργίας των συναδέλφων τους. Δηλαδή η ισχύουσα νομοθεσία καλύπτει τους εργοδότες αλλά επιπλέον η επιτροπή ζητάει να γίνει πιο συγκεκριμένη υπέρ τους.
Tαυτόχρονα το σχέδιο προϋπολογισμού, που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για το 2017 προβλέπει νέα επιδείνωση για το εισόδημα και τις ανάγκες των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, μέσω κυρίως της πρόσθετης φοροληστείας 2,5 δισ. και της πρόσθετης μείωσης των συντάξεων 1,6 δισ.
Το Δ.Σ καλεί όλους τους συναδέλφους με τη συσπείρωση στο σύλλογό μας να εμποδίσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς  και ταυτόχρονα να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση με βάση τις ανάγκες μας. Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.
Να απορρίψουμε το συγκεκριμένο πόρισμα να παλέψουμε να μην περάσει,να στηρίξουμε την πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για την επαναφορά των ΣΣΕ και αναπλήρωση των απωλειών που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

 ΝΑ  ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ  ΜΑΖΙΚΑ  ΜΑΧΗΤΙΚΑ  ΣΤΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 

              ΣΤΟ  ΣΥΝΤΑΓΜΑ  ΣΤΙΣ 17  ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ  ΣΤΙΣ  6.30 Μ.Μ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου