Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

1 Φεβ 2016

ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ακόμα χειρότεροι όροι Ασφάλισης και συνταξιοδότησης

ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ
ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ  ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ Δ.Υ.

 Ότι  ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί «με όμοιο τρόπο» και στον δημόσιο, ενώ έχουν ήδη αυξηθεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πιο πολλές κατηγορίες εργαζομένων με το τρίτο μνημόνιο


Το νέο σχέδιο αλλάζει προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και στο Δημόσιο, χωρίς καμιά διάκριση σε «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Διατηρεί το «σπάσιμο» της σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», σύμφωνα με τον νόμο 3865/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.
Η εθνική υπολογίζεται σήμερα στα 384 ευρώ και θα δίνεται σε όποιον έχει τουλάχιστον 15 έτη εργασίας. Από εκεί και πέρα, χειροτερεύει τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που στο άθροισμά της με την εθνική καταλήγει σε ψίχουλα, πολύ λιγότερα και από αυτά που έδιναν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
Να τι θα έπαιρναν οι Δ.Υ. με 35 χρόνια χρόνια υπηρεσίας με βάση τις αποδοχές  του Οκτωβρίου 2011( παγωμένες από τον Ιούλιο του 2011 ως σήμερα) με τον ισχύοντα αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002, καθώς ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά να εφαρμοστεί και να τι θα πάρουν με το ακόμα χειρότερο σχέδιο της συγκυβέρνησης οι υπάλληλοι και των τεσσάρων κατηγοριών εκπαίδευσης αν συνταξιοδοτούνταν την 1 Γενάρη 2016.
Υπάλληλος ΠΕ:
Με το ισχύον καθεστώς (νόμος 3029/2002) θα έπαιρνε σύνταξη 1.334,39 ευρώ μεικτά.
  • Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 882,09 ευρώ μεικτά. Μείωση 34,39%!
Υπάλληλος ΤΕ:
Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.288,31 ευρώ μεικτά.
  • Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 859,28 ευρώ μεικτά. Μείωση 33,3%!
Υπάλληλος ΔΕ:
  • Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.155,88 ευρώ μεικτά.
  • Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 805,3 ευρώ μεικτά. Μείωση 30,33%!
Υπάλληλος ΥΕ:
Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.005,53 ευρώ μεικτά.
  • Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 744,76 ευρώ μεικτά. Μείωση 25,93%!
Στα παραπάνω παραδείγματα δεν συνυπολογίζεται η πρόβλεψη του σχεδίου ότι εάν υπάρχει διαφορά στη σύνταξη πάνω από 20% μεταξύ του παλιού και νέου τρόπου υπολογισμού, θα δίνεται μέρος (50% έως 25%) αυτής της διαφοράς ως «προσωπική», μόνο για τα χρόνια 2016, 2017 και 2018. Από το 2019 θα δίνεται αποκλειστικά το μειωμένο ποσό που προκύπτει με το νέο τρόπο υπολογισμού.
Ως προς τον υπολογισμό, το σχέδιο προβλέπει ότι αυτός γίνεται επί των αποδοχών «που υπόκεινται σε εισφορές». Ομως, οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν να πληρώνουν εισφορές από το 1993 και μετά. Στον υπολογισμό άραγε θα λαμβάνεται ή όχι υπόψη και το κομμάτι του εργάσιμου βίου για το οποίο δεν παρακρατούνταν εισφορές; και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;
Ως προς τις περιπτώσεις αναπηρίας (τετραπληγία, μεταμοσχεύσεις και λοιπές σοβαρές ασθένειες) προβλέπεται η χορήγηση μόνο ενός επιδόματος, ενώ μέχρι τώρα στο Δημόσιο, όσοι είχαν τουλάχιστον 15 χρόνια υπηρεσίας, έβγαιναν με πλήρη σύνταξη, ανεξάρτητα από ηλικία και έπαιρναν και ένα επίδομα.
Μειώνεται η προσαύξηση της σύνταξης για το τρίτο παιδί από τα 120 στα 80 ευρώ και καταργείται η παροχή της και στους δύο συζύγους, καθώς προβλέπεται να δίνεται μόνο στον έναν.
Επικουρικές - Μετοχικό - ΤΠΔΥ
Μειώσεις θα γίνουν και στις επικουρικές συντάξεις, αφού και εδώ ο υπολογισμός γίνεται με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης επί του μέσου όρου των αποδοχών του συνολικού εργάσιμου βίου, ενώ αυξάνεται η εισφορά για την επικουρική ασφάλιση από 3% σε 3,5%.
Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων δε γίνεται καμία αναφορά, ωστόσο έχει ήδη αποφασιστεί η μείωση του «μερίσματος» κατά 50%. Τόσο την επικουρική σύνταξη όσο και το μέρισμα, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, η συγκυβέρνηση και οι «λαγοί» της, θέλουν να τα εμφανίσουν ως «δεύτερες» και «τρίτες συντάξεις» που θα πρέπει να κοπούν!
Ακόμα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) προβλέπεται η μείωση του εφάπαξ κατά 10% και αυτό το μέτρο θα ισχύσει και για όσες αιτήσεις δικαιούχων εκκρεμούν, οι οποίες ξεπερνούν τις 65.000.
Τέλος, μπαίνουν ανώτατα όρια στην καταβολή της σύνταξης, στα 2.304 ευρώ.
Τα παραπάνω επαληθεύουν ότι το νέο σχέδιο επιφέρει δριμύ χτύπημα και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και πως η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που, εκτός των άλλων, έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, τις προσωρινές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ                                             ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου