Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

6 Νοε 2014

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία Συνεδρίαση χτες του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας» (ΕΣΥΠ), μέσα από το οποίο η κυβέρνηση αναζητά πρόσχημα συναίνεσης στις αλλαγές που προωθεί. Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «βασική αρχή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, των δύο υφυπουργών και εμού, αποτελεί η συνέχιση των αλλαγών που συντελέστηκαν το 2010 και μετά».
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, σειρά στις αναδιαρθρώσεις έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι όποιες αλλαγές θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα μέσα στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) που είναι όργανο του ΕΣΥΠ. Ο υπουργός χτες, αναφερόμενος στην κατεύθυνση αυτών των αλλαγών, έκανε λόγο για απάλειψη μέρους της ύλης και σε δεύτερη φάση συγγραφή κάποιων νέων βιβλίων, «αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του μαθητή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή», όπως είπε.
Αντί για χρηματοδότηση, «αδάπανες» προτάσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε χτες στο ζήτημα της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. «Οι συνδικαλιστικοί φορείς που μιλούν για 10.000 κενά περίπου, έχουν δίκιο. Είναι όμως τα κενά όταν τ' αντιμετωπίζεις από την άποψη της πληρότητας. Δεν μπορούμε. Δεν έχουμε χρήματα. Εμείς στοχεύσαμε στην επάρκεια και την πετύχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών που εκκρεμούν, επειδή τις θεωρεί εκτός προθεσμίας, ωστόσο πρόκειται για εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και ζητήματα υγείας. Επίσης, είπε ότι θα ανακληθούν 200 αποσπάσεις και ότι θα ανακοινωθεί σήμερα για κάλυψη των ελλείψεων «ένα μέτρο προς συζήτηση ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για συνδρομή στην ανάγκη αυτή, με εκπαιδευτικό κόσμο με τρόπο αδάπανο».
Σε ό,τι αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, αντί για γενναία χρηματοδότηση των ιδρυμάτων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των φοιτητών, η απάντηση του υπουργού Παιδείας ήταν ότι θα κατατεθεί τροπολογία, ώστε να περάσει στα ιδρύματα η αρμοδιότητα καθορισμού των εισακτέων σε αυτά. «Θα περάσει ο καθορισμός του αριθμού στα Ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και τα προβλήματα που έχουν για τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις», δήλωσε σχετικά, αξιοποιώντας και παλιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τ' άλλα, η χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΥΠ χαρακτηρίστηκε από ύμνους στην αξία του «διαλόγου». Τη στιγμή που ο λαός έχει πικρή εμπειρία από τέτοια «στρογγυλά τραπέζια» και «κοινωνικούς διαλόγους» που παρήγαγαν και πλάσαραν σαν προϊόν συναίνεσης σκληρά μέτρα και στην Παιδεία, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως προσήλθε στη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ επειδή τέτοια όργανα είναι «αναγκαία για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής». «Το ΕΣΥΠ συγκαλείται τρία σχεδόν χρόνια μετά την προηγούμενη σύγκλησή του, λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας πορείας αλλαγών που ήδη εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση και έχουν επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων», είπε χαρακτηριστικά, λες και το πρόβλημα με τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση είναι ότι δεν πέρασαν πρώτα να καθαγιαστούν στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου»! Στη συνέχεια, δήλωσε πως αποχωρεί επειδή δεν τοποθετήθηκε η ηγεσία του υπουργείου για τις διαθεσιμότητες, τις διαγραφές φοιτητών και την «τράπεζα θεμάτων».
Στη χτεσινή συνεδρίαση δε συμμετείχαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, καθώς η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ είχαν πάρει σχετική απόφαση, ενώ και η ΔΟΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου