ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ασάφειες και αδυναμίες στην υλοποίηση του μαθήματος κολύμβησης»
Μια σειρά ερωτήματα για το μάθημα της κολύμβησης που το υπουργείο Παιδείας εισάγει στο Δημοτικό, θέτει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.
Θέση της ΑΣΓΜΕ, όπως τονίζεται, είναι πως η κολύμβηση, όπως και γενικότερα ο αθλητισμός, είναι ανάγκη των παιδιών και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν από το κράτος, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (εξειδικευμένο προσωπικό, χώρους άθλησης, μετακινήσεις κ.ά.). Οπως σημειώνει, «θεωρούμε πως το μάθημα της κολύμβησης θα πρέπει να εισαχθεί σταδιακά σε όλο το πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου».
Η ΑΣΓΜΕ αναφέρεται στα όσα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, ότι δηλαδή μάθημα θα γίνει υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα στη Γ' τάξη και σε ειδικές περιπτώσεις στη Δ' τάξη των Δημοτικών Σχολείων της χώρας για ένα τρίμηνο και θα περιλαμβάνει 10 - 12 δίωρα μαθήματα (συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης), σε κολυμβητήρια που απέχουν μέχρι 25 χλμ. από το σχολείο και ότι θα συμμετέχει ένα τμήμα της τάξης κάθε φορά. Η μετακίνηση δεν θα καλύπτεται χρηματικά από το ΥΠΠΕΘ. Παρόντες θα είναι έως 4 εκπαιδευτικοί/γυμναστές, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο υπεύθυνος και οι υπόλοιποι θα προπονούν τα παιδιά. Αν δεν επαρκούν οι γυμναστές του σχολείου, θα προσληφθούν αδιόριστοι γυμναστές με ειδικότητα στην κολύμβηση.
Με βάση τα παραπάνω, η ΑΣΓΜΕ διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:
-- «Ποιος θα πληρώνει για τη μετακίνηση των μαθητών προς και από το γυμναστήριο; Η Περιφέρεια που έχει συγκεκριμένες πιστώσεις; Η Σχολική Επιτροπή του δήμου που υποχρηματοδοτείται; `Η οι γονείς;
-- Ποιος θα πληρώσει τον εξοπλισμό (μπουρνούζι, σκουφάκι, μαγιό) που απαιτείται για το μάθημα; Τι θα γίνει αν κάποιος γονιός δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει εξοπλισμό;
-- Πώς θα μπορέσουν τα διάφορα Δημοτικά Σχολεία να συντονιστούν, τη στιγμή μάλιστα που με βάση τις υπουργικές αποφάσεις, πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ήδη διδάσκουν σε διαφορετικά σχολεία, προκειμένου να συμπληρώσουν τις υποχρεωτικές διδακτικές ώρες;
Οι ερωτήσεις αυτές δεν είναι ρητορικές. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Γιατί από πολλές πλευρές (γονείς, διευθυντές, δασκάλους) έρχεται η εικόνα ότι το πρόγραμμα της κολύμβησης "δεν μπορεί να περπατήσει" γιατί υπάρχουν ασάφειες και αδυναμίες στην υλοποίησή του», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ και ζητά: «Η μετακίνηση να γίνεται αποκλειστικά με δημόσια ευθύνη για τη χρηματοδότηση αλλά και την ασφάλεια των μαθητών, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών. Ο αριθμός των απαιτούμενων κολυμβητηρίων θα πρέπει να καθορίζεται με βάση τις ανάγκες αυτές και όχι να καθορίζει αυτός τη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος. Να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα πάρουν δωρεάν και με κρατική ευθύνη τον απαραίτητο εξοπλισμό για το μάθημα και να μην αποκλειστεί ούτε ένα παιδί».
Την ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή, απευθυνόμενοι στον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης, Γ. Δελής,Ν. Καραθανασόπουλος, Χρ. Κατσώτης και Γ. Λαμπρούλης.
«Χωρίς δαπάνη για το υπουργείο»
Διευκρινίσεις για το ζήτημα της κάλυψης του κόστους μετακινήσεων από και προς τα κολυμβητήρια για την εφαρμογή του μαθήματος κολύμβησης έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το βάρος θα πέσει και στις πλάτες των γονιών. Σύμφωνα με το υπουργείο, «το κόστος μετακίνησης θα καλυφθεί α) σύμφωνα με την ΚΥΑ 24001/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 8 του άρθρου 63 του ν. 4415/2016 (ΦΕΚ 159/τ.Α'/06-09-2016), β) από τους δήμους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν το κόστος μετακίνησης και γ) με συνδρομή άλλων φορέων εφόσον το επιθυμούν (Σύλλογοι Γονέων, άλλοι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς κ.ά.). Για το σχολικό έτος 2017 - 2018, θα προβλεφθούν επιπλέον πιστώσεις στις Σχολικές Επιτροπές των δήμων για την κάλυψη των αναγκών της εφαρμογής του αντικειμένου της κολύμβησης».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου