Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

15 Δεκ 2015

ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ- ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ σε «διαλόγους» υποταγής!


          ΔΕΝ δίνουμε άλλοθι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής!

Το Υπουργείο Παιδείας, με συνέντευξη τύπου, εξήγγειλε την έναρξη  ενός ακόμα «Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου» για την Παιδεία, σε μια περίοδο που συγκυβέρνηση, ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα εθνικής ομοψυχίας και πολιτικής σταθερότητας.
Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται να σκεφτούν καλά τι κρύβεται πίσω από αυτά τα καλέσματα.
Η κυβέρνηση καλώντας σε «διάλογο» φρόντισε πρώτα να ξεκαθαρίσει ότι
«οι όποιες αλλαγές θα κινούνται μέσα στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν καθοριστεί και που έχουν επιβληθεί από την ίδια την οικονομική κρίση» ενώ «οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλη του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011».
Άρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκινάει διάλογο με δεδομένο ότι  από την πλευρά της θα συνεχιστούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, δρόμο που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις επιταγές της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν την Παιδεία «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους».

Στόχος λοιπόν του διαλογού είναι να υπάρξει από την πλευρά των εργαζομένων:
1.    Αποδοχή και συναίνεση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου, που ανάμεσα στις άλλες αντιλαϊκές δεσμεύσεις είναι και το αντιδραστικό «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου, και ο νόμος 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου.
2.    Αποδοχή και συναίνεση στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση όπως: «Εξορθολογισμός» των τάξεων με αλλαγή στην αναλογία μαθητή-εκπαιδευτικού ανά τάξη. Νέες συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Κινητικότητα και ευελιξία. Προώθηση της απλήρωτης εργασίας-μαθητείας για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, για παιδιά κάτω των 18 ετών.
3.    Αποδοχή και συναίνεση στην επιτάχυνση της διαδικασία αξιολόγησης της εκπαίδευσης, «με βάση την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα», επαναφέροντας δηλ. την κατεύθυνση για αυτονόμηση της σχολικής μονάδας, που θα λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτήρια, θα καταρτίζει τους δικούς της προϋπολογισμούς κ.α.

 Μέσα από το «διάλογο» η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι:

·        Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάνω από 25 χιλιάδες κενά και ενώ φτάνουμε στα Χριστούγεννα υπάρχουν χιλιάδες σχολεία που δεν έχουν πλήρες πρόγραμμα, κλείνοντας ολοήμερα και συμπτύσσοντας τμήματα.
·        Στην ειδική αγωγή, πάνω από 150 χιλιάδες παιδιά είναι εκτός βασικής εκπαίδευσης.  Η παράλληλη στήριξη μετατρέπεται σε περιοδική συνάντηση του εκπαιδευτικού με 2, 3, 4 και 5 (!) παιδιά που χρήζουν βοήθειας.
·        Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός σταθεροποιεί και παγιώνει την υποχρηματοδότηση των σχολείων. Οι σχολικές επιτροπές δεν μπορούν να καλύψουν πραγματικά ούτε στοιχειώδεις ανάγκες.

Όμως πριν ακόμα κλείσουν τα μικρόφωνα της συνέντευξης της ηγεσίας του Υπουργείου, η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ)– ΕΡΑ/ΜΕΤΑ, ΑΕΕΚΕ) έτρεξε να δηλώσει τη συμμετοχή της στο διάλογο. Αλήθεια τι θα συζητήσουν με την κυβέρνηση;
 Για τα 3,5 δις που κόβει από τα ασφαλιστικά ταμεία ως το 2017;
 Για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης;
 Για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών στα 67;
 Για τα 41 δις που δίνει στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους λεηλατώντας τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. μείωση 30% στο μέρισμα του ΜΤΠΥ);  

Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός αντάμα, στο πλευρό της κυβέρνησης και απέναντι στους εργαζόμενους!

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, καλλιεργεί την εντύπωση ότι ο «διάλογος» γίνεται για το καλό των εργαζομένων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα! Αντίθετα ήταν πάντα χρήσιμος για να προωθούνται με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις σημαντικές ανατροπές στα δικαιώματα μας.

Δεν συναινούμε! Δεν γινόμαστε συνένοχοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτική  που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, τα εργασιακά μας δικαιώματα, που φορτώνει και αλλά βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.

Ο Σύλλογός μας δεν μπαίνει στη διαδικασία του «κοινωνικου διαλόγου»!

Συνεχίζουμε τον αγώνα! Οργανωμένα! Αποφασιστικά! Κόντρα στο συμβιβασμό και την απογοήτευση, για την αποκατάσταση των απωλειών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου.

Ορθώνουμε το ανάστημά μας! Οργανώνουμε την πάλη μας!

Για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών! 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου