Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

4 Νοε 2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15


Όταν τον Οκτώβρη του 2014  πραγματοποιήθηκε η τακτική Γ.Σ. του Συλλόγου και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., η συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ετοιμαζόταν να εφαρμόσει σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα νέα αντιλαϊκά –αντεργατικά μέτρα,αλλά και  προωθούσε  τις νέες αντιδραστικές, αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις.
Βγαίναμε από μια μάχη ενάντια στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας αλλά είχαμε μπροστά μας την προώθηση από το Υπουργείο «καινοτόμων» δράσεων και προγραμμάτων που είχαν άμεση σχέση με την αξιολόγηση,αλλά και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων,  για απεργία-αποχή από οποιαδήποτε διαδικασία  που θα είχε σαν θέμα την αξιολόγηση.


Η χρονιά είχε ξεκινήσει με ελλείψεις και κενά στα σχολεία και το υπουργείο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να μειώνει συνεχώς τις δαπάνες.Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις από συλλόγους εκπ/κών και συλλόγους γονέων στις διευθύνσεις να πληθαίνουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επιτακτικά εκλογές και στο ίδιο  βιολί ΕΡΑ και Παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό τομέα να ζητούν να πέσει η κυβέρνηση, σπέρνοντας αυταπάτες για φιλολαϊκή πολιτική από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, στα πλαίσια όμως της Ε.Ε. και του αστικού κράτους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξήχθηκαν οι αρχαιρεσίες στο σύλλογό μας στις οποίες συμμετείχαν 740 συνάδελφοι και κλήθηκαν να ψηφίσουν 4 παρατάξεις.  Από την κάλπη αναδείχτηκε πρώτη η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) με 353 ψ. 51% και 4 έδρες  δεύτερη η ΑΚΣΥΑ  με 154 ψ. 22,5% και 2 έδρες,τρίτη οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με 102 ψ. 14,9% και 1 έδρα και η  ΔΑΚΕ με 75 ψ. 10,9% -έδρα.
Κατά τη συγκρότηση του προεδρείου το ΠΑΜΕ πρόβαλε την πρόταση για αντιπροσωπευτικό αναλογικό ζητώντας τη θέση του προέδρου και του γραμματέα. Η ΑΚΣΥΑ συμφωνούσε με το αντιπροσωπευτικό αλλά ζητούσε επίμονα τη θέση του γραμματέα. Και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ήθελαν την συγκρότηση αριστερού προεδρείου.  Έτσι προχωρήσαμε στη συγκρότηση του προεδρείου μόνο  από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντί να κωλλυσιεργούμε χωρίς να βγαίνει αποτέλεσμα, μιας και μπροστά μας πρόβαλλε ως επιτακτική ανάγκη : α) η επιτυχία του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη, που είχε καλέσει το ΠΑΜΕ τα συνδικάτα να πάρουν απόφαση συμμετοχής και  β)  να  υλοποηθεί με πρακτικά μέτρα η  απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Ο σύλλογός μας πάλεψε για την επιτυχία του του συλλλητηρίου. Στο μπλοκ του Σεφέρη συμμετείχαν εκείνο το Σάββατο 80 συν/φοι, μια παρακαταθήκη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 27/11.
Μέχρι τότε βέβαια έγκαιρα στείλαμε την απόφαση του ΔΣ, προς τους συν/φους να απέχουν από τις διαδικασίες της αξιολόγησης  με απεργία – αποχή από τις συνεδριάσεις των συλ/γων διδ/ντων  με συγκεκριμένες προτάσεις και πρακτικά βήματα για την επιτυχία μιας τέτοιας απόφασης με συνεχείς επισκέψεις στα σχολεία, κύρια με ευθύνη των συν/φων του ΠΑΜΕ.
 Στη συνέχεια διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια.  Στη Β΄ περιφέρεια αναδείχτηκαν 2 αιρετοί (1 ΑΚΣΥΑ και 1 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ), φέρνοντας έκρηξη ενθουσιασμού στον Δ/ντή εκπ/σης για την επιτυχία της ΑΚΣΥΑ και οπωσδήποτε την καταγγελία εις βάρος του από τον σύλλογό μας.Από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, το 90% των υποψηφίων ήταν δ/ντές και παλιά στελέχη της ΠΑΣΚ και τα εκλεγμένα στο ΔΣ του συλλόγου μας από την πρώτη στιγμή  καταψήφιζαν τις προτάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ που ανήκε στο ΠΑΜΕ ακόμη και τις  πολιτιστικές εκδηλώσεις γιατί ο τίτλος « Πάμε θέατρο ;» ή «Πάμε σινεμά ;» παρέπεμπε, όπως έλεγαν στο ΠΑΜΕ. Όπως επίσης καταψήφιζαν και όλες τις ανακοινώσεις που προτείνονταν από την πλειοψηφία  διότι διαφωνούσαν με το πολιτικό σκεπτικό. Δεν μετείχαν βέβαια ποτέ σε κινητοποιήσεις στη Δ/ νση με δικαιολογία ότι την κύρια ευθύνη την είχε το υπουργείο.  Αλλά βέβαια ούτε στις κινητοποιήσεις στο υπουργείο φάνηκαν. Η τακτική του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Το ΔΣ προχώρησε σε κινητοποίηση στη Β΄ Διεύθυνση μαζί με τις ενώσεις γονέων στις 18/11 για την έλλειψη παράλληλης στήριξης, το πρόβλημα των μετακινήσεων των συναδέλφων των ξένων γλωσσών και την πληρωμή των δεδουλευμένων των ανπληρωτών.
Πραγματοποιήσαμε  σύσκεψη με τη συμμετοχή του 90% των Νηπιαγωγών του συλλόγου μας για τα προβλήματα των Νηπ/γείων (ωράρια –κενά-υποχρηματοδότηση, παράλληλη στήριξη, ολοήμερα και την  αξιολόγηση) και  αποφασίστηκε ομόφωνα να συμμετέχουν στην απεργία-αποχή και να ματαιώνουν, με τη  βοήθεια του ΔΣ, τα σεμινάρια με θέμα την αξιολόγηση που καλούνταν, από τις συμβούλους τους πρ΄γμα που το καταφέραμε δυο φορές.
Στις 27/11 στην Πανελλαδική απεργία ο Σύλλογος μας είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή στη Β’ Δ/νση αλλά και από τις από τις μεγαλύτερες, σε πανελλαδικό επίπεδο, ποσοστό πάνω από 70%, όπως αισθητή έκανε και την παρουσία του στο τοπικό συλλαλητήριο για την προπαγάνδιση της απεργίας στην πλ. Συμηριώτη  στις 25/11. Το πανό μας στην Ομόνοια συγκέντρωσε πάνω από 50 συν/φους. Ενώ ανάλογη συμ/χή υπήρχε και στο συλλαλητήριο στις 7/12 στις 5.30 στην Ομόνοια ενάντια στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. 
Στις 11/12 συμμετείχε στην κινητοποίηση στο υπουργείο παιδείας με τις ενώσεις γονέων του βόρειου τομέα.


 Στο διάστημα αυτό  μην ξεχνάμε ότι παράλληλα πραγματοποίησε μια σειρά πολιτιστικές εκδηλώσεις με επιτυχία και μαζικότητα και μια επίσκεψη αλληλεγγύης με τρόφιμα-ρούχα-παιχνίδια στον καταυλισμό των Κούρδων στο Λαύριο και ξενάγηση στα ορυχεία στις 21/12.
Με το νέο χρόνο είχαμε τις τελικές αποφάσεις των συλ/γων διδ/ντων σε ότι αφορούσε το ζήτημα της αξιολόγησης. Έτσι από τα 39 Δημοτικά, τα 18 δήλωσαν απεργία-αποχή από οποιαδήποτε συζήτηση και διαδικασία ή ψήφισαν κατά. Σε 15 σχολεία δεν έγινε καμία συνεδρίαση με το συγκεκριμένο θέμα και σε 6 μόνο σχολεία ψήφισαν υπέρ με σχετική πλειοψηφία.  Ενώ από τα 44 Νηπ/γεία τα 36 ψήφισαν ΟΧΙ.
Ακολούθησε η κυβερνητική αλλαγή από  τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Βέβαια μαζί με την παλιά κυβέρνηση, δεν έφυγαν και τα παλιά προβλήματα μας και πριν απ’ όλα ο βασικός μας αντίπαλος: η ΕΕ, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, τα Μνημόνια Διαρκείας, οι ματωμένοι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, οι μισθοί πείνας, τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, ο υποσιτισμός των μαθητών μας, οι διαθεσιμότητες και οι κινητικότητα στο δημόσιο, , οι άδειες από χρήματα σχολικές επιτροπές, τα 27άρια τμήματα……..
 Όπως βέβαια δεν έλλειψαν και  τα συγχαρητήρια του ΣΕΒ απέναντι στην νέα κυβέρνηση και οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού οικονομικών περί «λιτού βίου»  συνάμα με την δήθεν αλλαγή του email Χαρδούβελη με το emai Βαρουφάκη. Ίδιο στο περιεχόμενο αλλά με διαφορετική διατύπωση  λόγω της δημιουργικής ασάφειας προς την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, που τώρα από τρόικα ονομάστηκαν θεσμοί και η παράταση του μνημονίου, συμφωνία γέφυρα. Και τα βαφτίσια καλά κρατούσαν μέχρι που η γέφυρα γεφύρωσε και τα δυο προηγούμενα μνημόνια με το 3ο και φαρμακερό.
Αλλά,είχαμε και τις δηλώσεις του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης ότι δεν θα υπάρξει καμία αποκατάσταση μισθολογικών και εγασιακών απωλειών και την αντικατάσταση της κακιάς αξιολόγησης με μια «καλή» που θα συνδέει όμως την αποδοτικότητα με την υπηρεσιακή εξέλιξη. 
Ο σύλλογος μας  έβγάλε από τους πρώτους ψήφισμα ενάντια στον εφησυχασμό για την αξιολόγηση στις δηλώσεις Τσίπρα-Κατρούγκαλου .  Παρενέβη στο Δήμο Μετ/σης για την ίδρυση νέων σχολείων και νηπ/γείων , για τη στέγαση του Ειδικού σχολείου και τη λειτουργία του 2ου Λυκείου. Ενίσχυσε χρηματικά τους απεργούς της Coca-Cοlla της  Θες/νίκης με 300 ευρώ.  Μετείχε στην κινητοποίηση της ΑΣΓΜΕ  στο Υπ. Παιδείας για τη σίτιση των μαθητών – την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη μεταφορά τους.
Προχώρησε  σε έκτακτη  Γ.Σ. για τους άμεσους στόχους πάλης του σ.κ. για την ανάκτηση των απωλειών και για  μέτρα ανακούφισης του λαϊκού νοικοκυριού  και συνάντησε την άρνηση πάλι της ΑΚΣΥΑ, ( γιατί πάγια διαφωνεί με τη λογική και την πολιτική ανάλυση του ΠΑΜΕ) , αλλά και τη διαφωνία  των   Παρεμβάσεων γιατί το πλαίσιο δεν έβαζε δήθεν προωθημένους στόχους διεκδίκησης, όπως: έξοδο από το ευρώ – σύγκρουση με την ΕΕ και διαγραφή του χρέους. Παρόλο που παραδέχονταν ότι τα αιτήματα του ΠΑΜΕ  έβαζαν εκβιαστικά διλήμματα στην κυβέρνηση, την «καημένη»  γιατί αν προσπαθούσε να τα υλοποιήσει θα ερχόταν αντιμέτωπη με την παραμονή της στην ΕΕ.
 Ο συνδικαλιστικός καιροσκοπισμός στην πράξη. Την ίδια στιγμή που καλούσαν τον κόσμο σε κοινές συγκεντρώσεις  με τον ΣΥΡΙΖΑ για να συμπαρασταθούν στην κυβέρνηση που διαπραγματευόταν «σκληρά» στις Βρυξέλλες με τους «θεσμούς» για το τι μέτρα θα έπαιρναν εις βάρος μας, γιατί τάχα η κυβέρνηση δεν το  έκανε συνειδητά αλλά αναγκαζόταν. Ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός.


 Τη στιγμή  που η κυβέρνηση έβαζε χέρι στα αποθεματικά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων και των Περιφερειών και των Δημόσιων οργανισμών για την έγκαιρη αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ και η χρονιά να κοντεύει να τελειώσει με 3000 κενά  χωρίς το υπουργείο Παιδείας να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, εμείς σαν ΔΣ και μόνο ως δυνάμεις του ΠΑΜΕ να παίρνουμε απόφαση για άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαϊκού εισοδήματος και να καλούμε σε συλλαλητήριο ενάντια στην υφαρπαγή των ταμείων στις 24/4.
Παράλληλα να συνεχίζουμε τις ποιοτικές πολιτιστικές προτάσεις διοργανώνοντας παράσταση όπερας για τα παιδιά των συναδέλφων ,θέατρο με τη Μήδεια του Μποστ, μουσικοθεατρική παράσταση στους  Παπακωνσταντίνου –Θηβαίο.
 Και ένω η κυβέρνηση συντασσόταν με τους εταίρους της στο πλευρό της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουκρανίας εμείς  να ολοκληρώνουμε με επιτυχία την καμπάνια «ένα τετράδιο για την Παλαιστίνη» , μια καμπάνια που συνάντησε εμπόδια από αρκετούς διευθυντές, γιατί ξεκίνησε ως πρόταση του ΠΑΜΕ και της PSO προς τα συνδικάτα, αλλά αγκάλιαστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων,των γονιών και των μαθητών μας.
Τη στιγμή που όλο αυτό το διάστημα μέχρι την τακτική Γ.Σ. του Μαίου οι περισσότερες δυνάμεις τηρούσαν στάση αναμονής διότι η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς ήταν νέα και «στριμωχνόταν» από τους δανειστές, εμείς δεν τρέφαμε καμιά αυταπάτη για την κατάληξη μιας κυβέρνησης που ως αντιπολίτευση ακόμα ,θεωρούσε την ΕΕ κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεδομένη και τη διαγραφή του χρέους να τη μετατρέπει σε έγκαιρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων ή το σκίσιμο του μνημονίου, θεωρώντας τo μονομερή ενέργεια ,να τo μετατρέπει σε νέα διαπραγμάτευση και τα ψίχουλα του προγράμματος της Θες/νίκης του 1,2 δις σε κόκκους αλεύρου του 0,2
Ε, λοιπόν εμείς δε « μασήσαμε» με το σύνθημα της αναμονής. Και στη στάση εργασίας στις 20 Μάη συμμετείχαμε και στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια, και στα συλλαλητήρια 11/6 ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν Γιουνκέρ-Τσίπρα προοίμιο της νέας συμφωνίας. Και στο δημοψήφισμα  παρωδία της 12ης Ιουλίου σας καλέσαμε να πείτε ΟΧΙ και στις δυο συμφωνίες, γιατί ξέραμε ότι το ΟΧΙ στην πρόταση Γιουνγκέρ, θα βαφτιζόταν ΝΑΙ στην πρόταση Αλέξη, για να ανοίξει ο δρόμος για το 3ο μνημόνιο, γιατί πως αλλιώς θα προχωρούσε η ανάπτυξη; Του κεφαλαίου βεβαίως – βεβαίως !
Συμπαρασταθήκαμε στον αγώνα των καθαριστριών και στην απεργιακή τους συγκέντρωση στις 15 Ιούνη για ανανέωση των συμβάσεων, διότι η καθαριότητα των σχολείων δεν μπορεί να στηρίζεται στην πολιτική ομηρία χιλιάδων απλήρωτων χαμηλόμισθων εργαζομένων ή στα ιδιωτικά συνεργεία, που πολλοί δήμοι προσανατολίστηκαν να εφαρμόσουν αρχίζοντας διαγωνισμούς, κάτι που και στην αρχή της φετινής χρονιάς βρήκαμε μπροστά μας και πάλι σταθήκαμε αλληλέγγυοι σ’ αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης.
Φτάνοντας στη Γ.Σ. του Μαίου για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την 84η Γ.Σ. της ΔΟΕ εκλέχτηκαν 4 αντιπρόσωποι από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, 1 από την ΑΚΣΥΑ, 1 ΔΑΚΕ,  1 από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
Δεν διστάσαμε να καταγγείλουμε όλες τις προσπάθειες των διαφόρων ΜΚΟ και εταιρειών για είσοδο στα σχολεία μας όλο αυτό το διάστημα κι ας προκαλέσαμε την αντίδραση σε ορισμένους συναδέλφους και κάποιους γονείς . Γιατί για μας προέχει η διασφάλιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.  Σε ένα σχολείο που δεν χωράει η επιχειρηματική δραστηριότητα, όποια μορφή κι αν παίρνει.
Καταγγείλαμε και αποκαλύψαμε τους στόχους του νέου τρόπου επιλογής διευθυντών, που μεσα από το δημοκρατικό περιτύλιγμα της εκλογής, κατά 33%, από το Σύλλογο Διδ/ντων, οι συνάδελφοι γίνονται συμμέτοχοι στην επιλογή του αυριανού αξιολογητή τους, αφού από όλο το θεσμικό πλαίσιο του νέου σχολείου, το υπουργείο της α’ φοράς αριστεράς δε φρόντισε να αλλάξει τίποτε.
Όπως δε διστάσαμε να προχωρήσουμε και στη διαγραφή ακόμα, διευθυντή για συνεχή αντισυναδελφική συμπεριφορά, αλλά και να καταγγείλουμε το ΠΥΣΠΕ για παράτυπη επικύρωση  της διαδικασία εκλογής διευθύντριας γιατί δεν πήρε υπόψη του  την αντίθετη εκφρασμένη αντίδραση  των συν/φων του σχολείου της.
Στις 18/6 ύστερα από παρουσία στο ΔΣ του Συλλόγου και από 5χρονη θητεία στη θέση της προέδρου, είχαμε την παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης της συναδέλφισσας Νινέττας Αλτάνη. Η προσφορά της εκτιμήθηκε ομόφωνα από τα  μέλη του ΔΣ. Αφήνει πράγματι ένα μεγάλο κενό στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Σεφέρη. Υποσχόμαστε όμως να συνεχίσουμε με την ίδια όρεξη και ορμή.




Το ΔΣ ανασυγκροτήθηκε και ομόφωνα επέλεξε στις θέσεις του προεδρείου τον Κ.Κατιμερτζόγλου πρόεδρο, Ντιάνα Λιάκου γραμματέα, Νέλη Βοργιά αντιπρόεδρο, Φανή Τσίκα, ταμία.
Στη συνέχεια έγκαιρα αντιδράσαμε στην πρόθεση του υπουργείου να αναστατώσει πάλι τις ζωές των μεταταγμένων εκπ/κών εκδίδοντας την πρώτη,από τους άλλους συλλόγους, ανακοίνωση συμπαράστασης, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση  των αιτημάτων τους και με συμμετοχή μας στην κινητοποίηση στο υπουργείο παιδείας με αποτέλεσμα τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά.
Ακολούθησε η συμμετοχή των αντιπροσώπων του συλλόγου μας στην Γ.Σ. της ΔΟΕ.  Μέσα σε ένα περιβάλλον τακτικισμών και κωλυσιεργιών από τη ΔΑΚΕ, τις Παρεμβάσεις, τη ΔΗΣΥ και την ΕΡΑ για τη σύνθεση του προεδρείου αλλά και την πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για διακοπή των εργασιών την πρώτη μέρα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, ένα συλλαλητήριο που πρότεινε και στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη συμφωνίας, δηλαδή 3ου μνημονίου, η δυναμική παρουσία της Πρωτοβουλίας αναπληρωτών, κάλεσε τους αντιπροσώπους να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και περίθαλψη για όλους με αξιοπρεπή  μισθό χωρίς διαχωρισμούς σε 24μηνίτες, 30μηνίτες,  ΑΣΕΠίτες κλπ. Και κάλεσε σε συλλαλητήριο στις 26/6 στο υπ. παιδείας, απαντώντας ταυτόχρονα και σε όλες τις διάφορες κινήσεις – ομάδες – συλλόγους που παρενέβαιναν στις εργασίες της  Γ.Σ. προβάλλοντας στενά συντεχνιακά αιτήματα  με ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ και Παρεμβάσεις να παίρνουν το μέρος της μιας ή της άλλης ομάδας. Σκηνές από ένα μελλοντικό διασπασμένο συνδικαλιστικό κίνημα, που κάποιοι θιασώτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού  επιθυμούν, όταν δεν θα μπορούν να το έχουν στο χέρι.

Παρ’ όλα αυτά η πρόταση που είχε ψηφίσει και η δική μας Γ.Σ. για μόνιμους μαζικούς  διορισμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κάτω και από την πίεση των νέων αδιόριστων συν/φων πέρασε  με απόλυτη πλειοψηφία. Από τις αρχαιρεσίες εκλέχτηκαν στο νέο ΔΣ της ΔΟΕ, 3 από τη ΔΑΚΕ, 3 από τη ΔΗΣΥ, 2 από τις Παρεμβάσεις, 2 από το ΠΑΜΕ, 1 από την ΕΡΑ και 1 από την ΕΚΕ (κομμάτι της πρώην ΠΑΣΚ).
Το αίτημα του συλλόγου μας για μείωση της συνδρομής δεν μπήκε καν για συζήτηση.
Παρόλο το κλείσιμο των σχολείων και τις καλοκαιρινές διακοπές του ΔΣ του συλλόγου μας δεν έμεινε θεατής στις εξελίξεις.
Στις 23 του Ιούνη συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια για την κάλυψη των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων – την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων- την προστασία των ανέργων ενάντια στους νέους αντιασφαλιστικούς νόμους, στα χαράτσια  και τη φοροληστεία.


Στις 26/6 συμμετείχαμε στην κινητοποίηση στο υπουργείο παιδείας μαζί με την πρωτοβουλία Αναπληρωτών  για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μόνιμους, μαζικούς διορισμούς, όπως και στις 23 Ιουλίου καταγγέλλοντας τα σχέδια της κυβέρνησης-Καμμένου για την κάλυψη των κενών με εθελοντές στρατευμένους εκπαιδευτικούς και με τον εξορθολογισμό του οικονομικού κόστους για την παιδεία με συμπτύξεις-συγχωνεύσεις τάξεων και σχολείων, σχεδιασμοί που προτείνονται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και της ΕΕ μέσω των μνημονίων και την τακτική του υπουργείου να προχωρήσει σε διορισμούς αναπληρωτών με την εγκύκλιο Λοβέρδου, που ουσιαστικά δεν αναγνώριζε  την προϋπηρεσία όσων εργάστηκαν από το 2010 -2012 και τη μη δέσμευση για τον αριθμό διοριστέων,  μονίμων ή αναπληρωτών, που τελικά είχε σαν συνέπεια να έχουμε φτάσει στην έναρξη της σχολικής χρονιάς με 25.000 κενά και να μην έχουν ακόμη καλυφθεί ούτε τα μισά , με σχολεία που υπολειτουργούν και χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας.
 Στις 15 Ιουλίου καταγγείλαμε και συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο ενάντια στη νέα συμφωνία Γιουνκερ-Τσίπρα που καθόρισε 80 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για νέες δανειακές δεσμεύσεις για την διασφάλιση των κερδών της εργοδοσίας και των δόσεων προς τους δανειστές, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, κατάργηση της προστασίας α΄κατοικίας, μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας και συγκεκριμένα των «ευνοϊκών» ρυθμίσεων για όσους θεμελίωναν σύνταξη με 25ετία και ανήλικο το 2011-2012, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων φορέων κλπ.
Παρ’ όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του 3ου μνημονίου με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙΟΥ και για να δέσει χειροπόδαρα το λαό.
Προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών για να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο, έχοντας νωπή εντολή και άλλοθι την ψήφο κάτω από εκβιαστικά διλήμματα ανάλογα του δημοψηφίσματος: Grexit, έξοδο από το €  και άλλα νόστιμα.  Παρ’ όλο το προεκλογικό κλίμα και την καλλιέργεια διάθεσης και αναμονής, η κυβερνητική πολιτική συνεχιζόταν με αμείωτη αντεργατική ένταση, η εργοδοσία είχε οργιάσει με απολύσεις και απλήρωτη εργασία και ένας τεράστιος αριθμός σχολείων ξεκινούσε τον αγιασμό μόνο με τον παπά.
Από τις 30/8 με καταγγελία ενάντια στις κινήσεις του Δ/ντή Εκπ/σης  για τις τοποθετήσεις αποσπασμένων και μετατιθέμενων συναδέλφων, χωρίς την έγκριση του ΠΥΣΠΕ, προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 31/8 στη Β’ Διεύθυνση, όπως και σε καταγγελία για τις υπεραριθμίες και τα λειτουργικά κενά που παρουσίαζε η Δ/νση, πάλι με πρωτοβουλία του Δ/ντή εκπ/σης, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μη λειτουργία τμημάτων σε Νηπ/γεία και την κλήρωση ακόμα και νηπίων, την λειτουργία πληθωρικών τμημάτων σε δημοτικά ακόμα και με περιπτώσεις διάγνωσης, τις αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία και την υπολειτουργία των ειδικών και των ολοήμερων σχολείων.
Γι αυτά τα προβλήματα  προχωρήσαμε σε σύσκεψη με συλλόγους και Ενώσεις Γονέων της περιοχής και αποφασίσαμε τον συντονισμό της δράσης μας με κινητοποίηση στις 30/9 στη Β’ Δ/νση και σε κινητοποίηση στο Υπουργείο στις 7/10.  Παράλληλα συμμετείχαμε στην κινητοποίηση των αναπληρωτών των ειδικοτήτων στις 5/10 (θεατρολόγων – εικαστικών), που κινδύνευαν να μείνουν άνεργοι λόγω αποκλεισμού 3 περιοχών (Αττικής – Ν.Αιγαίου – Δυτ. Μακεδονίας) από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο που παίζουν τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια στον προγραμματισμό των εκπ/κών αναγκών.
Συμμετείχαμε στην κινητοποίηση των αναπηρικών σωματείων στο Σύνταγμα για την υπολειτουργία της  Ειδικής Αγωγής  και στη συγκέντρωση στις 14/10 που κάλεσε η ΑΣΓΜΕ για τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων.
Καταγγείλαμε κατ’ επανάληψη τη στάση του νέου υπουργού παιδείας που κράτησε τις πύλες του υπουργείου κλειστές για τους εκπροσώπους των εκπ/κών και των γονέων και χρειάστηκε να σπάσουμε τον αστυνομικό κλοιό για να περάσουμε τις πύλες του .
Ενώ με την κινητοποίηση του πορίσματος της επιτροπής των σοφών για το νέο ασφαλιστικό συμμετείχαμε στην κατάληψη του υπουργείου εργασίας και στο συλλαλητήριο στις 16/10.
Πήραμε έγκαιρα απόφαση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συλλαλητήριο στις 22/10 και προτείναμε απεργία προς ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ για 12 Νοεμβρίου.


Διοργανώσαμε εκδήλωση ενημέρωσης για το 3ο μνημόνιο και για τις επιπτώσεις του στο ασφαλιστικό σύστημα στις 13/10 στο ΚΕΠ της Ν. Ιωνίας.
Δείξαμε έμπρακτα  την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες- θύματα των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ παίρνοντας την πρωτοβουλία να καλέσουμε σωματεία- λαϊκές επιτροπές-συλλόγους γονέων και τους μαθητές μας για μια συντονισμένη βοήθεια. Η ανταπόκριση των συν/φων των γονιών αλλά κυρίως των μαθητών μας είναι συγκλονιστική απάντηση στο φασισμό και την ξενοφοβία.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αρχή της χρονιάς με ένα πολιτιστικό τριήμερο.  Αποφασίσαμε ,στα πλαίσια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, να τιμήσουμε την Εθνική αντίσταση με την προβολή αντιπολεμικής ταινίας το προηγούμενο Σάββατο για τους συναδέλφους και τα παιδιά τους και προσφέροντας οικονομική βοήθεια στην ΠΕΑΕΑ . Επίσης πραγματοποιήθηκε με μεγαλύτερη συμμετοχή η 8η αιμοδοσία.
  Επειδή πιστεύουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι συνυπεύθυνα για τη λαϊκή εξαθλίωση, αφού με αγαστή συνεργασία ψήφισαν όλες τις αντιλαϊκές συμφωνίες, τα προαπαιτούμενα και το 3ο μνημόνιο ως συμπλήρωμα και συνέχεια των 2 προηγούμενων, θεωρούμε ότι για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, πρέπει να υψώσουμε ένα τεράστιο  λαϊκό τείχος, ώστε τα σχέδια τους να μείνουν στα χαρτιά.
 Διότι μας καταδικάζουν σε δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 67, αρπάζουν τα ταμειακά διαθέσιμα των σχολείων, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, κλιμακώνουν την φοροεπιδρομή, καθιερώνοντας τον ΕΝΦΙΑ  από το πρώτο ευρώ, αποβάλλοντας από τη ρύθμιση των 100 δόσεων  όσους δεν είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αυξάνοντας τον ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης...
 Επειδή όμως δεν πρέπει να ζήσουμε  το δράμα των κατασχέσεων των σπιτιών μας που χρωστάμε ακόμα...
 Επειδή απαλλάσσουν τους μονοπωλιακούς ομίλους σε λιμάνια – αεροδρόμια από δημοτικά τέλη και από πρόστιμα ακόμα και για την έκδοση πλαστών τιμολογίων, επειδή ετοιμάζουν νέο μισθολόγιο, με μισθούς πείνας και συντάξεις  με μορφή επιδό -ματος πτωχοκομείου...
 Επειδή κοροϊδεύουν, όπως ΝΔ –ΠΑΣΟΚ για «διορθωτικές» τάχα παρεμβάσεις ,και ισοδύναμα μέτρα.


 Επειδή μπορούμε όμως να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, ανεργία και φτώχεια με ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, που ο λαός θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του και να χαίρεται τον πλούτο που παράγει, πρέπει  να οργανωθούμε και να δείξουμε τη δύναμή μας, να παλέψουμε με τα άλλα ταξικά σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.
 Επειδή όταν μιλάμε για απολογισμό του ΔΣ , μιλάμε ουσιαστικά για απολογισμό κυρίως της πλειοψηφίας, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που πήραν πάνω τους όλο το βάρος των κινητοποιήσεων και των εκδηλώσεων.  Αλήθεια πότε είδατε στα σχολεία σας τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων; Δεν υπήρχαν προβλήματα; Ή μήπως για αυτούς ήταν λυμένα;
 Επειδή άλλο είναι αριστερή κυβέρνηση κι άλλο κυβέρνηση της Αριστεράς. Αφού στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον  επιθετικό προσδιορισμό μιας διακυβέρνησης  λαϊκής εξουσίας... ενώ στη δεύτερη με Γενική προσδιοριστική… του συμβιβασμού, της ενσωμάτωσης και της υποκρισίας...Πρέπει να χτίσουμε μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία με την υπόλοιπη εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά , λαΪκα στρώματα.
Να δώσουμε όλη μας τη δύναμη για την επιτυχία της Πανελλαδικής-Πανεργατικής Απεργίας στις 12 του Οκτώβρη και να βουλιάξει η Ομόνοια
 στις 10.30 το πρωί
Επειδή τελικά τις πιο όμορφες μέρες δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα...
Να είστε σίγουροι, ότι στο τέλος θα νικήσουμε κι ας είναι οι θυσίες μας είναι βαριές.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου