Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

18 Οκτ 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-14

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.«Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014


Άλλη μια χρονιά προστέθηκε στην ύπαρξη και δράση του Συλλόγου μας. Άλλη μια χρονιά – η τέταρτη – από τότε που το σωματείο μας άρχισε να υπάρχει στην πραγματικότητα. Aπό τότε που άρχισε να έχει αγωνιστική κατεύθυνση και συλλογική λειτουργία και δράση. Να είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει και δρα.
Σ΄αυτά τα τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να καθιερώσoυμε ορισμένα πράγματα που κάποτε ήταν ... αδιανόητα. Όπως : ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ., πολιτιστικές εκδηλώσεις, μορφωτικές εκδηλώσεις, αιμοδοσία, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις για τα παιδιά των συναδέλφων, ενημέρωση συναδέλφων, προβολή μέσω του τύπου, ενημέρωση της κοινωνίας, Site του Συλλόγου κλπ.

  1. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο Σύλλογος και φέτος. Συμμετείχαμε σ΄ όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου και τις απεργίες των εργαζομένων. Πρωτοστατήσαμε επανειλημμένα στη διοργάνωση κεντρικών κινητοποιήσεων για σοβαρά θέματα των συναδέλφων και των σχολείων. Ήμασταν πολλές φορές ο πρώτος Σύλλογος που «σήκωσε» θέματα που πήραν πανελλήνια διάσταση, όπως  σεμινάρια αναπληρωτών ΕΣΠΑ,  myschool, μετακινήσεις συναδέλφων σε άλλα ΠΥΣΠΕ, υπεραριθμίες, αξιολόγηση, μπλοκάρισμα σεμιναρίων αξιολόγηση, αποφάσεις διαγραφής στελεχών απ΄ τα σωματεία, πρόγραμμα  «teachersforeurope», «ένα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης», προβλήματα των καθηγητών Γαλλικών και Γερμανικών, πρόγραμμα «Ευ ζην», ειδική αγωγή, ολοήμερο, κενά, «σχολικός εκφοβισμός»,  ειδική αγωγή, μετακίνηση των μαθητών, για τις ειδικότητες, για τους αναπληρωτές του ΕΣΠΑ, για τους εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, για τα νηπιαγωγεία, κλπ.
  2. Ιδιαίτερα στο θέμα της αξιολόγησης, απ΄ την αρχή σταθήκαμε αποφασιστικά και δυναμικά, εξασφαλίζοντας τη συμφωνία και συχνά και τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων.
  • Υπογραφές ενάντια στην Α.Ε.Ε. : 97%.
  • Πρακτικά και αποφάσεις ενάντια στην αυτοαξιολόγηση : σχεδόν απ΄ όλα τα σχολεία.
  • Συμμετοχή στην απεργία της αξιολόγησης (4/4/14) σχεδόν 90%.
  • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ίδια μέρας στο υπουργείο : πάνω από 200 συνάδελφοι.
  • Παρεμπόδιση σεμιναρίων αξιολόγησης : πολλές φορές, σε πολλά σημεία και με τη συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων.
  1. Η τρομοκρατία που ασκήθηκε απ΄ το μηχανισμό της διοίκησης, οι πιέσεις, οι απειλές, δε στάθηκαν ικανές να αλλάξουν το κλίμα. Μπορεί να εκβίασαν, να παραποίησαν αποφάσεις για ομάδες εργασίας ή να αρνήθηκαν να βάλουν σε ψηφοφορία προτάσεις συναδέλφων ενάντια στην αξιολόγηση, όμως η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται και γίνεται πιο πλατιά. Στο «χορό» μπήκε όλο το Δημόσιο. Οι γιατροί, τα νοσοκομεία, οι δήμοι αρνούνται να αξιολογήσουν και να αξιολογηθούν. Οι θέσεις που ο σύλλογός μας ψήφιζε στις Γενικές του Συνελεύσεις εδώ και δυο τρία χρόνια, έγιναν θέσεις της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά, μαζί μ΄ όλους τους εργαζόμενους.
  2. Ο φόβος που καλλιεργείται για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ψεύτικος ή υπερβολικός. Τα παραδείγματα πολλά : 
  • Πολλές προϊσταμένες νηπιαγωγείων (αλλά και αρκετοί διευθυντές σε άλλες περιοχές) παραιτήθηκαν για να μη συμμετέχουν με κανένα τρόπο στην αξιολόγηση. Στο Σύλλογό μας παραιτήθηκαν έξι προϊσταμένες νηπιαγωγείων. Δεν έπαθαν τίποτα. 
  • Πολλά σχολεία στην περιοχή μας δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση. Δεν έπαθαν τίποτα, ούτε οι δάσκαλοι, ούτε οι διευθυντές. 
  • Πολλοί διευθυντές δεν πήγαν στην αστεία και προσχηματική «εξ αποστάσεως επιμόρφωση» (δυστυχώς όχι απ΄ το σύλλογό μας). Δεν έπαθαν τίποτα.  
  • Πολλές φορές, μεμονωμένοι συνάδελφοι ή ολόκληρα σχολεία και νηπιαγωγεία, αρνήθηκαν να εφαρμόσουν «εντολές» που δεν ήρθαν γραπτές. Δεν έπαθαν τίποτα. 
  • Σε πολλά σχολεία υπάρχουν τμήματα με 17 ή και λίγότερα παιδιά, παρ΄ όλο που η διοίκηση λέει ότι ... απαγορεύεται να είναι λιγότερα από 27. Δεν έχουν πάθει τίποτα. 
  • Σε σχολεία δεν εφαρμόζεται η ευέλικτη ζώνη γιατί έτσι έχει αποφασίσει ο σύλλογος διδασκόντων. Δεν έχουν πάθει τίποτα εδώ και χρόνια. 
  • Εκατοντάδες φορές αποδείχτηκε σχεδόν σ΄ όλα τα σχολεία ότι οι απειλές τους περί «νόμων» και «εγκυκλίων» είναι τραγικά ψέματα.
-          Ψέματα ήταν ότι οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης περνοδιαβαίνουν τα σχολεία.
-          Ψέματα ήταν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την ευέλικτη ζώνη.
-          Ψέματα ήταν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συμπληρώσουμε τα στοιχεία της απογραφής αλλιώς δε θα πληρωθούμε
-          Ψέματα ήταν ότι αν αρνηθούμε την αυτοαξιολόγηση θα περάσουμε πειθαρχικό ή ΕΔΕ, θα πάμε φυλακή και θα μας φάει ο μπαμπούλας. 
-          Ψέματα είναι ότι είναι υποχρεωτικό το «Ευ Ζην», ή το bullying, ή η συμπλήρωση των διάφορων ερωτηματολογίων. Απόδειξη ... οι περισσότεροι δεν το έκαναν.
-          Ψέματα ήταν ότι είναι υποχρεωτικό τα σχολεία να συμπληρώνουν παρουσιολόγιο.
  • Οι απειλές τους είναι τόσο έγκυρες όσο και οι υποσχέσεις τους. Λένε συνεχώς ψέματα για να εκφοβίζουν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβάλλουν την ανήθικη, αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Κι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι αυτοί που μας διοικούν είναι «γίγαντες», είναι γιατί τους αντιμετωπίζουν γονατιστοί. Αν σηκωθούμε όλοι όρθιοι τότε θα δούμε ότι είναι νάνοι όλοι αυτοί που «διοικούν» τα σχολεία και τα έχουν φέρει σ΄ αυτά τα χάλια.
  1. Ιδιαίτερα θετική είναι η εμπειρία της δράσης μας στα νηπιαγωγεία. Το ότι «δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω» έχει κυρίως σχέση με την ίδια τη συμμετοχή των νηπιαγωγών (συχνές συσκέψεις για κάθε θέμα, ανακοινώσεις, παραστάσεις κλπ). Δεν είναι τυχαίο ότι :
  • στο σύλλογό μας ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί το «7-8», 
  • ήμασταν ο Σύλλογος με τις περισσότερες παραιτήσεις προϊσταμένων νηπιαγωγείων ήμασταν ο Σύλλογος με τις περισσότερες παραιτήσεις προϊσταμένων νηπιαγωγείων προκειμένου να μη συμμετέχουν στην αξιολόγηση, 
  • σε πολλά νηπιαγωγεία πήραν προνήπια παρά και ενάντια στις αυθαίρετες εντολές της διοίκησης να μην πάρουν.  
  • Η απόπειρα να γίνει φέτος ηλεκτρονική προεγγραφή ώστε να μπορέσουν απ΄ τη διοίκηση να πετάξουν έξω τα προνήπια  και να «σφίξουν» τα τμήματα, βγάζοντας υπεράριθμους συναδέλφους, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε. 
  • κλπ
  1. Ιδιαίτερα θετικά κρίνουμε την εμπειρία μας στα θέματα αλληλεγγύης. Πέρα από διάφορα ψηφίσματα συμπαράστασης σε κάθε διωκόμενο συνάδελφο, από πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου «για τα παιδιά όλου του κόσμου» και τις διεκδικήσεις για εμβολιασμό όλων των παιδιών, για σίτιση στα σχολεία, ενάντια στα χαράτσια κλπ, στο σύλλογό μας:
  • Λειτούργησε και λειτουργεί με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα «σχολείο μεταναστών», χάρη στην ηρωϊκή συνεισφορά αρκετών συναδέλφων, που τρία χρόνια τώρα αφιερώνουν το χρόνο τους και την ενέργειά τους. Υπάρχει συνεχής συμμετοχή αλλοδαπών που έχουν αυτή την ανάγκη. Μάλιστα έρχονται από διάφορες περιοχές της Αττικής – ακόμα κι απ΄ το Μαραθώνα – δείχνοντας πόσο ανάγκη είναι γι  αυτούς και πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία του συλλόγου. 
  • Είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα η καμπάνια συλλογής υλικών (τρόφιμα, κουβέρτες κλπ) για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Υλικά που παραδόθηκαν στο εργατικό κέντρο του νησιού και η καμπάνια συλλογής τροφίμων για τους άνεργους χαλυβουργούς. 
  • Ομοίως, έχει ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση η καμπάνια «Ένα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης». 
  • Κι όλα αυτά, παρ΄ όλο που παρεμποδίστηκαν οι καμπάνιες και με «εξαφάνιση των ενημερωτικών» απ΄ τα mail των σχολείων. Αλλά ακόμα και με απαγορευτικά (π.χ. 13ο Ηρακλείου, 19ο Ν. Ιωνίας κλπ). 
  • Ιδιαίτερα θετική είναι η καθιέρωση της ομαδικής έκδοσης (απ΄ το σωματείο) των καρτών ελεύθερης εισόδου στα μουσεία και των εκπτωτικών καρτών των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεκάδες συνάδελφοι εξυπηρετήθηκαν.
  1. Για τους συναδέλφους που έρχονται στα σχολεία με «περιστασιακές» εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχοι, ΕΣΠΑ, κοινοφελούς εργασίας, κλπ). Είναι αρκετά τα χρόνια που έχουμε επιβάλλει στο σύλλογο το ότι αυτοί όλοι οι συνάδελφοι μπορούν να είναι μέλη του σωματείου, να εκλέγουν και να εκλέγονται. Συχνά ασχοληθήκαμε με τα ιδιαίτερα προβλήματά τους με ξεχωριστές ανακοινώσεις. Έγιναν παρεμβάσεις στα σεμινάρια των ΕΣΠΑ. Έγινε σύσκεψη και δημιουργήθηκε επιτροπή των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Στις περσινές εκλογές του συλλόγου ψήφισαν για πρώτη φορά πάνω από 60 αναπληρωτές ΕΣΠΑ. 
  • Όμως παραμένουν οι δυσκολίες που οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σταθερά σε κάποιο σχολείο ή σε κάποια περιοχή κι αλλάζουν συνέχεια. Όλοι αυτοί τοποθετούνται αργά και μόλις προλάβει να δημιουργηθεί μια σχέση με το σύλλογο, τελειώνει η χρονιά κι αλλάζουν περιοχή και σχολείο. Χρειάζεται να το πάρουν πάνω τους όλοι οι συνάδελφοι. Χρειάζεται να επιμείνουμε σε κάθε σχολείο, σε κάθε δήμο, με κάθε έναν από αυτούς τους συναδέλφους, στην ένταξή τους στο σύλλογο και στην ενασχόληση του συλλόγου με τα ιδιαίτερα θέματά τους.
  1. Από χρόνο σε χρόνο, βελτιώνεται και η επαφή του συλλόγου με τα μέλη του. Έγιναν ενημερωτικές καμπάνιες για την αξιολόγηση, για το εφάπαξ, για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό κλπ. Έγιναν σοβαρά βήματα στην ενημέρωση των συναδέλφων με συχνά ενημερωτικά, με mail και ιδιαίτερα με την αναβάθμιση του site μας, που από πολλές πλευρές θεωρείται ένα από τα καλύτερα (site συλλόγου εκπαιδευτικών) πανελλαδικά. Αυτό εκφράστηκε κι απ΄ τη θεαματική αύξηση της επισκεψιμότητας. Έχουμε σε ένα χρόνο 51.000 επισκέψεις. Μέσο όρο πάνω από 140 επισκέψεις τη μέρα. Μάλιστα σε περιόδους έντασης της δράσης και των αγώνων, έφτασε (τον Απρίλη) στο ρεκόρ 8.000 επισκέψεις το μήνα. Έφτασε και σε 700 επισκέψεις σε μια μέρα. Φυσικά, τη «μερίδα του λέοντος» από άποψη περιεχομένου των επισκέψεων κατέχουν οι επισκέψεις σε αναρτήσεις σχετικές με την αξιολόγηση (αποδελτίωση διατάγματος, αποφάσεις ΓΣ για την αξιολόγηση, κείμενα υπογραφών και κείμενα απόφασης συλλόγου διδασκόντων ενάντια στην αξιολόγηση, κλπ) 
  2. Ομοίως, βήματα έγιναν και στην ενημέρωση των γονιών, των άλλων συλλόγων, κλπ. Ιδιαίτερα θετική είναι η εξασφάλιση συχνής προβολής των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας στα ΜΜΕ, τοπικά και κεντρικά. Πράγμα που δείχνει ότι κατ΄ αρχήν είναι τακτική η ενημέρωσή τους από μέρους μας. Αλλά και το ότι οι δράσεις μας «αξίζουν» της προσοχής κεντρικών ΜΜΕ.
  3. Στην πολιτιστική και μορφωτική δράση του συλλόγου, δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία. Έγιναν μια σειρά εκδηλώσεων, όπως
  • Επισκέψεις σε μουσεία (αρχαία αγορά, ακρόπολη, αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο ακρόπολης κλπ). 
  • Θέατρα, Σινεμά, Μπαλέτο. 
  • Διαλέξεις ιστορίας. 
  • Εκδηλώσεις πολιτιστικής και εθελοντικές δράσης για τα παιδιά. 
  • Συναυλίες. 
  • Πολλές από αυτές δωρεάν – όσο αντέχουν τα οικονομικά του συλλόγου
  1. Bήματα έγιναν και στη συλλογική δράση του συλλόγου. Στη συμμετοχή των συναδέλφων στη ζωή του σωματείου.
  • Στις πολιτιστικές, τις μορφωτικές  και κοινωνικές εκδηλώσεις, η συμμετοχή είναι καλή. Αλλά δυστυχώς, παραμένει ακόμα ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων έξω απ΄ τις δραστηριότητες του σωματείου μας. 
  • Ιδιαίτερα σοβαρό εμπόδιο στη δραστηριοποίηση των συναδέλφων και τη συμμετοχή τους είναι η συστηματική (κατόπιν  εντολών της διοίκησης) απόκρυψη των δραστηριοτήτων του συλλόγου από τους διευθυντές. Δεν ενημερώνουν ούτε για την αιμοδοσία και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
  • Στις κινητοποιήσεις η συμμετοχή των συναδέλφων είναι ικανοποιητική ΜΟΝΟ σε σύγκριση με τη συμμετοχή των μελών άλλων σωματείων.  Παραμένει έντονη η λογική της «ανάθεσης». Πολλές φορές τα μέλη του Δ.Σ. ακούσαμε τη φράση «εμείς σας ψηφίσαμε για να το κάνετε εσείς». Λογική που είναι λάθος και κυρίως αναποτελεσματική. Η όποια αποτελεσματικότητα του σωματείου και των αγώνων του έχει μόνο μια προϋπόθεση : τη μαζική και ενεργητική συμμετοχή των μελών του. Και σ΄ αυτή την κατεύθυνση έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά και σοβαρά βήματα στο επόμενο διάστημα.
  1. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη λειτουργία των Γενικών Συνελεύσεων. Είναι πάντα μαζικότερες απ΄ ότι ήταν πριν μερικά χρόνια (ιδιαίτερα οι έκτακτες απογευματινές). Όμως είναι πολύ μακριά απ΄ το να τις θεωρούμε μαζικές ή έστω ικανοποιητικές από άποψη συμμετοχής. Πάντως πολλά βελτιώθηκαν στη λειτουργία των Γ.Σ., κυρίως στο να συγκαλούνται έκτακτες Γ.Σ., να συζητούν  συγκεκριμένα θέματα και να παίρνονται συγκεκριμένες αποφάσεις. Και κυρίως στο να προβάλλονται αυτές οι αποφάσεις και να υλοποιούνται.
  2. Το Δ.Σ. λειτούργησε τακτικά και με τη συμμετοχή όλων των μελών του συστηματικά. Συχνά συνεδρίασε έκτακτα ή ακόμα πιο συχνά χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις για μικρότερης σημασίας θέματα «δια περιφοράς» ή απ΄ το τηλέφωνο.
  3. Οικονομικά
  • Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια συνεδριάζει πια κανονικά για να τα εγκρίνει η εξελεγκτική επιτροπή, η οποία υποβάλει την έκθεση της στη Γ.Σ. 
  • Πάντως οπωσδήποτε θεωρούμε επιτυχία το ότι ενώ ο σύλλογος έχει τόση δράση (που την χρηματοδοτούν τα οικονομικά του και που δεν την είχε ποτέ), αυτά «δεν πάσχουν».  Είναι χαρακτηριστικό ότι από χρόνο σε χρόνο, ενώ η δράση του συλλόγου και οι πρωτοβουλίες του αυξάνονται, τα έξοδα μειώνονται με σταθερό ρυθμό. Απ΄ το 2010 μέχρι σήμερα, ήταν 34.000, έγιναν 28.000, μετά 26.000 και τέλος φέτος 23.000. 
  • Όμως, τα τελευταία χρόνια, εξ  αιτίας της πίεσης που ασκούμε στη ΔΟΕ για να μειωθεί η συνδρομή κι εξ αιτίας των αποφάσεων της ΔΟΕ, έχει μειωθεί (μαζί με τη συνδρομή) και το ποσό της συνδρομής που πάει στο σύλλογο. Μάλιστα για δύο χρόνια ο σύλλογος έπαιρνε ... 3 μόνο ευρώ από κάθε συνδρομή. Έτσι από χρόνο σε χρόνο μειώνεται το αποθεματικό. Απ΄ το 2011 μέχρι σήμερα ήταν 29.000 (όταν η συνδρομή ήταν 45 ευρώ κι ο σύλλογος έπαιρνε τα 11). Έγινε 24.000 (όταν η συνδρομή έγινε 30 ευρώ κι ο σύλλογος έπαιρνε ... 3) και στη συνέχεια έγινε 20.000. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι δεν αλλάξει (στη συνδρομή και στο ποσοστό του συλλόγου) θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε σε τέσσερα πέντε χρόνια. 
  • Ιδιαίτερα σημαντικό γίνεται αυτό αν σκεφτούμε ότι απ΄ τα 30 ευρώ της κάθε συνδρομής ο σύλλογος κρατά τα 6 !!!. και μ΄ αυτά χρηματοδοτεί τη δράση του. Όταν κάποτε έπαιρνε ο σύλλογος σχεδόν 11 ευρώ και ... δεν είχε καμιά δράση. 
  • Σκέψεις για να μειωθούν τα έξοδα μπορούν να είναι διάφορες. Δυό σημαντικές είναι :
Α. Να καταφέρουμε να μαζέψουμε σχεδόν όλα τα mail των μελών του συλλόγου, ώστε να περιοριστούν οι εκτυπώσεις.
Β. Να περιοριστούν οι εκλογικές διαδικασίες που είναι εκτός των άλλων και ακριβές (περίπου 1200 ευρώ κάθε φορά που έχουμε εκλογές). Αυτό όμως είναι θέμα αλλαγής άρθρων του καταστατικού.
  • Να σημειώσουμε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, σε οποιαδήποτε εκδήλωση του συλλόγου που έχει εισιτήριο ( χορός, θέατρο, σινεμά, εκδρομές κλπ) ο σύλλογος έχει σταματήσει να εισπράττει για το ταμείο του ένα μέρος του εισιτηρίου. Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που αποτελούν δωρεάν προσφορά του συλλόγου στα μέλη του.
  1. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ μαζεύουμε τα λεφτά των συνδρομών «χέρι με χέρι», κι ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία του συλλόγου λιγόστεψαν, τα μέλη του συλλόγου κι ο αριθμός των ψηφισάντων στις διάφορες εκλογές είναι σταθερός ή και αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο.
Θεωρούμε σημαντικό να επαναλάβουμε ότι η συλλογή των συνδρομών από τον ίδιο το σύλλογο κι όχι από τη διοίκηση και την ενιαία αρχή πληρωμών, αποτελεί για μας θέμα αρχής.
·         Δεν μπορεί το σωματείο να αναθέτει τη συλλογή των συνδρομών του στον εργοδότη του, δηλαδή στη διοίκηση.  Άλωστε η εμπειρία του συλλόγου μας από τον καιρό που τις συνδρομές τις μάζευε το «γραφείο» (εκκαθαριστής) ... κάθε άλλο παρά θετική είναι.
·         Δεν μπορεί εξ  άλλου η εγγραφή στο σωματείο να είναι υποχρεωτική. Στο σύλλογο γίνεται μέλος όποιος το επιθυμεί. Φιλοδοξία μας είναι να το επιθυμούν όλοι. Αλλά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν. 
·         Τέλος, η όλη διαδικασία συλλογής των συνδρομών απ΄ τα μέλη του ΔΣ, αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για συζήτηση με όλους τους συναδέλφους, για την αξία και την αναγκαιότητα της οργανωμένης ζωής και της ύπαρξης και λειτουργίας του σωματείου, της οποίας προϋπόθεση είναι η οικονομική αυτοδυναμία.  
  1. Βήματα έγιναν και στη κοινή δράση με άλλα σωματεία του κλάδου, είτε είναι όμορα, είτε όχι. Πολλές κοινές ανακοινώσεις. Πολλές από τις εκδηλώσεις μας (θέατρα, εκδρομές, χοροί κλπ) ή κινητοποιήσεις μας έγιναν σε συνεργασία με άλλους συλλόγους. Ιδιαίτερα σε κινητοποιήσεις στη διεύθυνση της Β΄ Αθήνας, πήραμε μέρος σε κάθε κινητοποίηση ή παράσταση που προσκληθήκαμε. Αλλά πήραμε μέρος και σε κάποιες παρ΄ όλο που οι αντίστοιχοι σύλλογοι – θιασώτες του «συντονισμού» - δε μας κάλεσαν (π.χ. Σεπτέμβρης 2014 - δύο φορές).
  2. Καταστατικό:
Αναφερθήκαμε ήδη στο θέμα των εκλογών που γίνονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα κάποιες χρονιές (όπως π.χ. η φετινή) να έχουμε εκλογές και τρεις φορές το χρόνο.
Ο Σύλλογος έτσι καταντά εκλογικός μηχανισμός και «κόβει» χρόνο και «ενέργεια» από τις άλλες του δραστηριότητες.
Η διενέργεια εκλογών είναι δαπανηρή: ψηφοδέλτια, υλικό εκλογών, δικαστικοί αντιπρόσωποι κλπ στοιχίζουν κάθε φορά που έχουμε εκλογές πάνω από 1000 – 1200 ευρώ.
Προτείνεται να γίνει αλλαγή του καταστατικού στο άρθρο που αφορά τη θητεία του Δ.Σ. και το χρόνο διενέργειας των εκλογών.
Να γίνονται εκλογές κάθε δυο χρόνια, τη χρονιά που δεν έχουμε εκλογή αντιπροσώπων για τη Δ.Ο.Ε., κατά το μήνα Νοέμβρη. 
Προτείνουμε σ΄ αυτή την κατεύθυνση η Γενική Συνέλευση του Μαΐου να είναι και καταστατική.

πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε όλο το κείμενο: Απολογισμός Δράσης 2013-2014
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου