Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

19 Φεβ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/2/2017 η επίσκεψη του συλλόγου μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο . Η φιλόλογος- ξεναγός Νατάσσα Αβραμίδου μας ξενάγησε στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες».

Μέσα από τις 3 θεματικές ενότητες της έκθεσης (ΤΑΞΙΔΙ – ΙΘΑΚΕΣ - ΕΞΟΔΟΣ)  «ακολουθήσαμε» τον άνθρωπο στο (εμπνευσμένο από την Οδύσσεια) περιπετειώδες ταξίδι στον χρόνο, να μοχθεί , να δοκιμάζει τις αντοχές του, να παλεύει να τιθασέψει το περιβάλλον, να αγωνίζεται για να επιβιώσει, να ταξιδεύει, να αναζητά και να γεννά  ιδέες, να δημιουργεί, να ερωτεύεται... για να αντιμετωπίσει τη φθαρτότητα της ύπαρξης του.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η «συνάντηση» αρχαιολογίας και ποίησης,  με τον λόγο των νεοελλήνων ποιητών (Κ. Καβάφη, Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη και Γ. Ρίτσου) να ενισχύει  ποιητικά την ερμηνευτική προσέγγιση των έργων .

Ευχαριστούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην ξενάγηση, αρκετοί μάλιστα μαζί με τις οικογένειές τους, η οποία έκλεισε στο τελευταίο έκθεμα με στίχους από τον “Μικρό Ναυτίλο” του Ο. Ελύτη”  :

«Παραλαμβάνεις από τους Δίες τον κεραυνό
Και ο κόσμος σου υπακούει. Εμπρός λοιπόν....
Από σένα η άνοιξη εξαρτάται.  Τάχυνε την αστραπή.»

 Γνωρίζοντας και μέσα από  τα αρχαιολογικά ευρήματα της εθνικής μας κληρονομιάς  τον αέναο αγώνα του καθημερινού ανθρώπου για μια ζωή που δε θα του στερεί αυτά που ο ίδιος δημιουργεί, παλεύουμε και σήμερα ώστε αυτή του η διεκδίκηση  με τον συλλογικό μας αγώνα να βρει επιτέλους τη δικαίωσή της.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για μια ανοιξιάτικη ξενάγηση  για την οποία σύντομα θα σας ενημερώσουμε.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου