Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

25 Ιουν 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Μισθοί : Εξελίξεις και σχεδιασμοί
Την τελευταία εβδομάδα έχουμε δηλώσεις, εκθέσεις και σχεδιασμούς που το περιεχόμενό τους προετοιμάζει νέες παρεμβάσεις στους μισθούς και στο λαϊκό εισόδημα, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Έκθεση ΔΝΤ
Σε έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται πως πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες για μείωση του εργοδοτικού κόστους π.χ νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να συζητήσει εκ νέου το θέμα στα μέσα του 2015.
Στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας εντάσσεται η προτροπή να μειωθούν ή έστω να συγκρατηθούν τα «μισθολογικά βάρη και κόστη». Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται το θέμα των συντάξεων : «Κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω προσαρμογή των συντάξεων καθώς μακροπρόθεσμα το ισχύον σύστημα δεν είναι βιώσιμο». 
Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφώνησε να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα των συντάξεων τους επόμενους μήνες.
Στα βασικά της σημεία, η έκθεση δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση για μέτρα και παρεμβάσεις όπως :
o   Να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων  και επιδομάτων στο δημόσιο.
o   Να προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο που «σκάλωσαν» και οδήγησαν μεν σε τυφλά «λουκέτα» όπως στην ΕΡΤ, αλλά δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και διαρκή επίπτωση στο 2014 και μετά.
o   Να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
o   Νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς
o   Περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι «δαπάνες» αυτές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
o   Πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».

Παράλληλα ο Τόμσεν σε συνέντευξη του στις 10 Ιούνη είπε πως «συνεχίζουμε να πιέζουμε για διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Αξιολόγηση / μισθοί
Η τοποθέτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη πως «θα υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε μισθούς προκειμένου να επιβραβευθούν οικονομικά οι πιο παραγωγικοί, προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις στο Δημόσιο.
Το νέο σύστημα της αξιολόγησης βάσει της ποσόστωσης θα αποτελέσει επί του πρακτέου τη βάση για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου τον Ιανουάριο του 2015, όπως προβλέπεται. Ήδη οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και μέσω εγγράφου του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μελετάται το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα τεθεί υπόψη της τρόικας στην προσεχή επίσκεψή της που – ως διαφαίνεται – θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Το όλο εγχείρημα θα πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τον Ιανουάριο του 2015.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο κείμενο, στόχος της θεσμοθέτησης νέου μισθολογίου είναι η οικονομική βιωσιμότητα της κάλυψης των αναγκών μισθοδοσίας, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών. Στο κείμενο προβλέπεται «αποσυμπίεση διπλής κατεύθυνσης» στις αποδοχές, δηλαδή μείωση του ανώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα γίνει με κριτήρια την ικανότητα , την απόδοση, αλλά και την υπευθυνότητα του κάθε υπαλλήλου. Παράλληλα, προβλέπεται οικονομική επιβράβευση για τους «άριστους», η οποία θα μεταφράζεται σε χρηματικό μπόνους, το οποίο θα είναι «συμβολικό».
Ο υπουργός ορθά – κοφτά ανέφερε πως «αν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας σε κάποιους που έχουν κριθεί ως καλύτεροι, οι πόροι θα πρέπει να προκύψουν από στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους άλλους». Οι εργαζόμενοι που θα λάβουν «κακή» βαθμολογία, από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν υπάρξει δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι δε θα κινδυνεύσουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα αλλά πιθανότητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπές στους μισθούς τους.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Γίνεται συζήτηση για εφαρμογή από το Φθινόπωρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε δύο Δήμους. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί το 2015 από δημοτικό σε εθνικό επίπεδο.
Θέλει στενή παρακολούθηση διότι το συγκεκριμένο μέτρο δε φαίνεται να αφορά μόνο την προστασία από την «ακραία φτώχεια» αλλά ενδεχομένως να αποτελέσει και μηχανισμό συμπίεσης στους μισθούς.
Αυτό φαίνεται από την αιτιολόγηση που υπάρχει για την πηγή της χρηματοδότησης  που θα ενισχύσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Λένε πως η χρηματοδότηση του προγράμματος  θα επιτευχθεί με τη χρήση υπαρχόντων πόρων, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και με ένα πλαίσιο κοινωνικών υπηρεσιών που θα στηρίζει όσους έχουν ανάγκη και θα τους βοηθάει να βρουν εργασία.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 200 ευρώ, με προσαύξηση κατά 70 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 50 ευρώ για το κάθε παιδί. Για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έχουν εγγραφεί 20 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 και θα αφορά αρχικά για 8.000 έως 10.000 ανθρώπους.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου