Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

18 Δεκ 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Απαντώντας στο αίτημα της ΔΟΕ, για παροχή στοιχείων για την αξιολόγηση και την πορεία της «απεργίας – αποχής» στα σχολεία του συλλόγου μας, αλλά και «κλείνοντας» αυτή τη «στιγμή» της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση,  θέλουμε να πούμε ότι :
1. Η πλειοψηφία των συναδέλφων ήταν και παραμένει ενεργητικά εναντίον της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης. Αυτό φαίνεται απ΄ όλους τους «δείκτες». Π.χ. αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων, συμμετοχή στην πρόσφατη απεργία 65 -70%, κλπ.

2.  Από τα τα 39 δημοτικά σχολεία του συλλόγου μας, τα 18 (ποσοστό περίπου 50%) αρνήθηκαν να μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, δηλώνωντας απεργία – αποχή ή ψηφίζοντας κατά της αξιολόγησης. Κάποια μάλιστα από αυτά, είχαν αναγκαστεί να αποδεχθούν τις ομάδες εργασίας ύστερα από την ανάθεση του διευθυντή το Μάιο. Σε 6 σχολεία αποφασίστηκε «υπέρ» της αξιολόγησης, με παραπλανητικούς ή προσχηματικούς τρόπους που επέβαλαν οι διευθυντές των σχολείων αυτών (π.χ. «η αναρτησούλα της δρασούλας του προγράμματος, δεν είναι αξιολόγηση», «μόνο το site θα κάνουμε», «άλλο η αυτοαξιολόγηση κι άλλο η αξιολόγηση», απειλές, «δεν καλύπτεστε», «θα περάσετε ΕΔΕ», κλπ).

3. Στα υπόλοιπα 15 σχολεία ή δεν έγινε καμιά συζήτηση, επειδή οι διευθυντές φοβούνταν ότι οι συνάδελφοι θα αρνηθούν μαζικά ή αποφεύγοντας τη συζήτηση στο σύλλογο διδασκόντων οι διευθυντές προωθούν κρυφά από τους συναδέλφους στο «παρατηρητήριο της αξιολόγησης» διάφορες αναρτήσεις για  λογαριασμό του σχολείου τους.

4. Καλύτερη ενημέρωση για όλες αυτές τις «περιπτώσεις», υλοποίησης της αξιολόγησης, μπορεί να πάρει το προεδρείο της ΔΟΕ απ΄ τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ(ΑΚΣΥΑ) και της ΔΑΚΕ του συλλόγου μας, που ως διευθυντές είναι αυτοί που έχουν αυτές τις  τακτικές αντίθεσης με τη ΔΟΕ και τον κλάδο. Που υπηρετούν πιστά ( μάλλον τυφλά) την τακτική της διοίκησης, την πολιτική του υπουργείου και τη διαδικασία της αξιολόγησης. 

5. Στο σύλλογό μας κανένας διευθυντής δεν τάχθηκε με την απόφαση της ΔΟΕ για απεργία – αποχή. Κανένας τους δεν δήλωσε ότι απέχει απ΄ τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Προτίμησαν να υιοθετήσουν αυτούσιες τις εντολές της διοίκησης, παρά τις εκκλήσεις του σωματείου, της ΔΟΕ, της ΑΔΕΔΥ κι όλου του κλάδου.

6. Αντίθετα, σε συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν καθολικά) οι προϊστάμενες των νηπιαγωγείων, εφαρμόζουν την απεργία – αποχή, απέχοντας από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, portfolio, κλπ. Και μαζικά απείχαν απ΄ τα σεμινάρια που κάλεσαν δυο φορές οι σχολικοί τους σύμβουλοι για την αξιολόγηση. Δεν πήγε ούτε μία. Στα νηπιαγωγεία, το ποσοστό όσων αρνήθηκαν την αξιολόγηση και τις διαδικασίες της ξεπερνά το 80% (36 από τα 44 είπαν όχι).

7. Θέλουμε να χαιρετίσουμε τους συναδέλφους που αντιστέκονται. Ιδιαίτερα αυτούς που στα σχολεία τους αποτελούν τη «μειοψηφία» που απέχει και καταψηφίζει την αξιολόγηση. Η μάχη της αξιολόγησης δεν είναι «στιγμιαία». Η φάση αυτή της μάχης κερδήθηκε. Και στο σύλλογο και γενικά. Η μάχη θα συνεχιστεί. Άλλωστε η ΔΟΕ ανανέωσε την απόφαση για «απεργία – αποχή» από την αξιολόγηση (Αρ. Πρωτ. 1297, 17/12/2014) με νέο εξώδικο που κατέθεσε και μας καλύπτει να απέχουμε μέχρι την 31-1-2015. Χρειάζεται υπομονή, πείσμα, αποφασιστικότητα. Η μαζική κι οργανωμένη συμμετοχή μας στην άρνηση της αξιολόγησης είναι η εγγύηση ότι αυτή η καταστροφική πολιτική θα αποκρουστεί. Είναι η προστασία μας από κάθε φόβο. 

8. Καλούμε τους συναδέλφους που παριστάνουν ότι «δεν κατάλαβαν», «δεν πήραν είδηση» ή κι αυτούς που από φόβο παριστάνουν ότι συμφωνούν με την αξιολόγηση, να σηκώσουν το βλέμμα τους και το ανάστημά τους και να κοιτάξουν στα μάτια τον κλάδο ολόκληρο, τον διπλανό τους, τα παιδιά τους. Πώς είναι δυνατόν να παριστάνεις, ότι πιστεύεις αυτόν  που σε απειλεί;

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» θα συνεχίσει και με τη νέα χρονιά αυτό το μακροχρόνιο αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, ενάντια στο «Νέο Σχολείο», για υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων μας.

Καλή χρονιά θα κάνουμε το 2015 εμείς.

Η αξιολόγηση δε θα περάσει.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου