Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

14 Σεπ 2014

Ο ΕΟΠΥΥ βάζει επιπλέον φραγμούς σε εξετάσεις που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Κι άλλοι περιορισμοί στο επιστημονικό έργο των γιατρών και στην πρόληψη σοβαρών και συχνών ασθενειών.

Νέο «μαχαίρι» στην Πρόληψη, κόβοντας μια σειρά διαγνωστικές εξετάσεις και μάλιστα σε ασθένειες που αν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν, προαναγγέλλουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, ευθυγραμμισμένοι σε κατευθυντήριες οδηγίες που εισήγαγαν από τα συστήματα υγείας της Βρετανίας, των ΗΠΑ, που είναι στη λογική του κόστους και του κέρδους. (Επ΄ αυτού, σας προτείνουμε να δείτε το ντοκυμαντέρ «Sicko» του Michael Moore).  

Με τις οδηγίες αυτές, μπαίνουν νέα όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ.  Περιορίζουν μερικές από τις πιο σημαντικές και χρήσιμες εξετάσεις : π.χ. το test ΠΑΠ κάθε τρία χρόνια. Την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη. Τις εξετάσεις για τους καρκινικούς δείκτες.  Πετσοκόβουν την πρόληψη και μάλιστα για καρκίνους που θερίζουν τον πληθυσμό, όπως του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών, της μήτρας και του τραχήλου, του θυρεοειδούς, αλλά και εξετάσεις κρίσιμες για τη ζωή, όπως το τρίπλεξ καρδιάς, ακόμα και σε χειρουργημένους ασθενείς (κάθε πέντε χρόνια)! Αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ακόμα αδυναμία των γιατρών να ασκήσουν απρόσκοπτα το ιατρικό τους έργο και ταυτόχρονα, η ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού σε ραδιόφωνο ότι «δεν μπορεί ο καθένας όποτε θέλει να πηγαίνει δωρεάν να κάνει μια εξέταση,  η οποία δε γίνεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης μιας νόσου,  αλλά γίνεται προληπτικά». Στοχεύουν λοιπόν στην κατάργηση κάθε έννοιας πρόληψης και το λένε καθαρά.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» καλεί τα μέλη του κι όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν συνολικά στην πολιτική αυτή που έχει στόχο την εξόντωσή τους. Να πολεμήσουν για την ανατροπή της, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην κοινωνία. Παντού. 
Η περιφρούρηση της υγείας των οικογενειών μας, η προστασία των πασχόντων και η πρόληψη, είναι πάγιο στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Κι η προσήλωση στη θεωρία «κόστους – οφέλους», αποδεικνύεται ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τίποτα το «ανθρώπινο» ή το «πολιτισμένο». Αυτό μας υπενθυμίζουν συνεχώς οι «στρατιώτες του κέρδους» : Το κεφάλαιο, οι ελληνικές κυβερνήσεις, η Ε.Ε. κι οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.  

Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος   Νινέττα Αλτάνη                                                       
Ο Γραμματέας Κώστας Κατιμερτζόγλου
                                                                                          

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου