Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

17 Μαρ 2014

Φρούτα : Νέα «μπίζνα» στα σχολεία, με την «άδεια» του Υπουργείου.

Άλλη μια χρονιά το Υπουργείο Παιδείας, φέρνει στα σχολεία το «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία για το σχολικό έτος 2013 – 2014» (Έγγραφο: 28127/27-02-2014/Γ1). Εκεί το υπουργείο μας ενημερώνει ότι «η εταιρεία  EΟΥΡΙΚΟΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. είναι ο  φορέας εκτέλεσης του ως άνω προγράμματος για το σχολικό έτος 2013-2014». Ζητά «να χορηγούν  (τα σχολεία) στην ανωτέρω εταιρεία στοιχεία για τον ακριβή αριθμό μαθητών ανά σχολείο για το έτος 2013-2014». Και μας προειδοποιεί ότι «η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο σχέδιο  προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία για το σχολικό έτος 2013 – 2014 είναι υποχρεωτική».
Κι αν κάποιος πει «δε χάλασε ο κόσμος ... ας φάνε μια μπανάνα», του θυμίζουμε τις παλιότερες σταφίδες που όπως αποδείχτηκε εκ  των υστέρων ήταν ... ψεκασμένες ή ποτισμένες με διάφορα δηλητήρια (αποκάλυψη της Καθημερινής).  Αλλά και τα φρούτα που σε πολλές περιοχές που μοιράστηκαν ήταν σάπια (όλος ο ημερήσιος τύπος το ανέδειξε).
Μια επιπλέον «λεπτομέρεια» του θέματος είναι ότι το κόστος του προγράμματος είναι περίπου 3.5 εκατομμύρια ευρώ, απ΄ τα οποία τα μισά βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης», έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε τέτοιο πρόγραμμα που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, την επιχειρηματική δράση. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα που αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», για το «σχολείο επιχείρηση».
- Είναι φανερό πιά ότι «Dealer» κι «Ατζέντης» όλων αυτών των προγραμμάτων και των εταιρειών, είναι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας κι όσοι υπογράφουν τέτοια έγγραφα.
- Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους, τους διευθυντές και κάθε συνάδελφο και Σύλλογο Διδασκόντων να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους : Είμαστε παιδαγωγοί, επιστήμονες κι εκπαιδευτικοί κι όχι πλασιέδες της κάθε εταιρείας που έχει καλές σχέσεις με τους παράγοντες του Υπουργείου.
Απαιτούμε όλα αυτά τα λεφτά που φαίνεται ότι τους … περισσεύουν (δεκάδες εκατομμύρια για την αξιολόγηση, για τα φρούτα, για το Bullying κ.ά) να τα δώσουν για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
Απαιτούμε δωρεάν σίτιση όλων των παιδιών σε καθημερινή βάση (κι όχι εκατομμύρια για να φάνε ένα φρούτο μια μόνο μέρα το χρόνο), με την εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού πλήρους απασχόλησης στα σχολεία.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥTIKOYΣ DEALERS ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ΄ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου