Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

9 Αυγ 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ



Ολοκληρώθηκε  πριν από λίγες μέρες η πρώτη φάση της «νέας» αξιολόγησης  με την επιλογή των νέων διευθυντών.

Έγκαιρα ως Δ.Σ. και ύστερα από απόφαση της Γ.Σ. είχαμε προειδοποιήσει ότι ο νέος νόμος επιλογής διευθυντών στα σχολεία, συμβαδίζει με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και ότι η όλη διαδικασία είναι η αρχή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, η οποία βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό  οπλοστάσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, καθηκοντολόγιο, ν.3848/10-Διαμαντοπούλου, ν.4186/13-Αρβανιτόπουλου), αλλά και στον νόμο της αξιολόγησης  ο οποίος  βέβαια δεν  καταργήθηκε  αλλά απλά  πήρε  προσωρινή αναβολή!

Άλλωστε, όπως είχαμε επισημάνει,  στα προαπαιτούμενα του 3ου και του 4ου μνημονίου υπάρχει ρητά η δέσμευση για εφαρμογή της αξιολόγησης σε 3 στάδια: α) Αξιολόγηση στελεχών,  β) αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας,  γ) αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Μία αξιολόγηση που θα φέρει συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, κινητικότητα και απολύσεις, μισθολογικές περικοπές, χειραγώγηση του εκπαιδευτικού μας έργου, μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε σχολείου της αγοράς.

Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα κληθεί να εφαρμόσει ο νέος (;) Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις καλέσαμε τον κλάδο να προβληματιστεί και  να απέχει από τη διαδικασία αξιολόγησης των διευθυντών, εφαρμόζοντας  και τη σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ, στέλνοντας  σχέδιο πρακτικού στους συλλόγους διδασκόντων, καθώς  η όλη διαδικασία δεν ήταν  παρά η εφαρμογή  των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στον  ν. 4369/16 (Βερναδάκη) για το Δημόσιο  (αξιολόγηση προϊσταμένων από υφισταμένους). 
Μέσα από τον παραπάνω νόμο έχει επανέλθει και η «αμαρτωλή» συνέντευξη η οποία έδωσε την ευκαιρία για ανακατατάξεις στον αρχικό πίνακα μοριοδότησης των υποψήφιων διευθυντών σύμφωνα με τα  τυπικά τους προσόντα.

Για τη συγκεκριμένη διαδικασία  η απόφαση της ΓΣ του συλλόγου μας αλλά και η  πλειοψηφία των συναδέλφων των άλλων συλλόγων της  περιοχής  μας όριζε ρητά ότι οι αιρετοί των υπηρεσιακών συμβουλίων να παραβρίσκονται μεν στις συνεδριάσεις των διευρυμένων ΠΥΣΠΕ αλλά να βάζουν (-), να μη συμμετέχουν  δηλαδή  στην αξιολόγηση των υποψήφιων  διευθυντών, κάτι που οι αιρετοί της ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να εφαρμόσουν.  Η στάση τους αυτή ουσιαστικά αποτελεί στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της να επαναφέρει αντιδραστικά και καταδικασμένα μέτρα στον κλάδο.

Αντιφατική και τυχοδιωκτική είναι  η στάση και  όσων ισχυρίζονται ότι διαφωνούν και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, φιγουράροντας  σε διάφορα ψηφοδέλτια «αριστερών» σχημάτων, αφού και υποψηφιότητα  έβαλαν για διευθυντές και αρκετοί απ΄ αυτούς επελέγησαν  ξέροντας  ότι  καλούνται από αυτή τη θέση να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική που υποτίθεται ότι αντιμάχονται.

Μπροστά στη νέα σχολική χρονιά καλούμε όσους συναδέλφους  συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής διευθυντή, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο του υπουργείου με τη δικαιολογία ότι η γνώμη τους υπέρ του α ή του β προσώπου «μετράει» και εξασφαλίζει τάχα έναν «καλό» διευθυντή για το σχολείο τους, να προβληματιστούν για το κατά πόσο «μέτρησαν» το ΠΥΣΠΕ αλλά και αρκετοί από τους υποψήφιους διευθυντές την άποψή τους στην τελική τοποθέτηση  και  ας  το πάρουν απόφαση  ότι η μάχη μπροστά στην επικείμενη αξιολόγηση δεν ξεπερνιέται με τερτίπια που δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση  για να την εφαρμόσει .

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία, απέναντι στην χειροτέρευση της ζωής μας.

Τους καλούμε σε αγωνιστική – ταξική συσπείρωση και αλληλεγγύη με τους γονείς, τους εργαζόμενους  και τα λαϊκά στρώματα για να αντιπαλέψουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικά  μας δικαιώματα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου