Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

23 Μαΐ 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Ή πώς να  εξωραΐσεις τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ στα μάτια των παιδιών

 Έκπληξη μας προκάλεσε  η  είδηση της παρουσίασης, “Πολιτιστικού Προγράμματος” με τίτλο “Μαθαίνω για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς το ΔΝΤ και το Νέο Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας” στο 3ο Ημερήσιο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, από μαθητές και εκπαιδευτικούς της Β τάξης του Λυκείου την Τρίτη 10 Μαϊου.

Ο στόχος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται  στα σχολεία με τη χρηματοδότηση της ΕΕ είναι η «αγιοποίηση στις συνειδήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ».

Τα προγράμματα αυτά δεν είναι αθώα! Προωθούν τη στρατηγική της ΕΕ για την εκπαίδευση που συμπυκνώνεται στο εξής:
"Η επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων έχει ζωτική σημασία για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας (του κεφαλαίου, βέβαια). Τα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εξακολουθούν να υπολείπονται όσον αφορά την εξασφάλιση των κατάλληλων δεξιοτήτων για την απασχολησιμότητα, ενώ δεν συνεργάζονται επαρκώς με τις επιχειρήσεις ή τους εργοδότες προκειμένου να φέρουν τη μαθησιακή εμπειρία πιο κοντά στην πραγματικότητα του εργασιακού περιβάλλοντος."
(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης: επενδύοντας στις δεξιότητες για καλύτερα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα, Νοέμβρης 2012).
 Άλλωστε, γι' αυτό το λόγο, η υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα αποτελεί βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του σχολείου και του εκπαιδευτικού έργου. Να ποια είναι η στρατηγική της ΕΕ. Κατάρτιση των μαθητών σε δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά του, δηλαδή τα κέρδη των βιομηχάνων!

Δεν είναι βέβαια τυχαίο που και η 9η Μάη ,ως επέτειος της αντιφασιστικής νίκης των λαών, έχει μετατραπεί από την ΕΕ σε φιέστα εορτασμού της ίδρυσής της με το όνομα «Ημέρα της Άνοιξη της Ευρώπης»  και που με τον ίδιο τίτλο χρηματοδοτήθηκε άλλο πρόγραμμα  με στόχο: η Ευρωπαϊκή Ένωση των 482  δισεκατοεκατομμυριούχων, των 26 εκ. ανέργων, των 120εκ. ανθρώπων που ζουν  κάτω από το όριο της φτώχειας, των 7,5 εκ. νέων 15-24 χρόνων εκτός Εκπ/σης και εργασίας, των πολέμων, του αυταρχισμού και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης να πλασαριστεί στα σχολεία ως «Άνοιξη της Ευρώπης», «δημοκρατική» και «ανθρώπινη».

Αποτελεί όμως και  πρόκληση την ώρα που ο λαός μας στενάζει από τη βάρβαρη πολιτική μονοπωλίων - ΕΕ – ΔΝΤ- κυβέρνησης οι δυνάστες του να δηλητηριάζουν τα μυαλά των νέων παιδιών. Αυτοί που λένε "έξω τα κόμματα και η πολιτική" από τα σχολεία να προχωρούν σε φιέστες υπέρ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που μακελεύουν τους λαούς.

Αποτελεί επίσης πρόκληση, το γεγονός ότι πριν καν περάσουν 24 ώρες από την ψήφιση του αντιασφαλιστικού και φορολοληστρικού  νόμου που οδηγεί τους γονείς πολλών μαθητών στην ανεργία, στο κλείσιμο του μαγαζιού τους, στις περικοπές στην υγεία, στο ξερίζωμα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, στην νέα φοροαφαίμαξη τους,  και τους μαθητές  με τις νέες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις στην παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών τους δικαιωμάτων, με την κατάργηση σχολείων και μαθημάτων, να γίνεται εκδήλωση που ως δούρειος ίππος επιχειρεί να προσαρμόσει τη νεανική συνείδηση στη νέα κατάσταση που είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Γι΄αυτό κάθε βήμα στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ανοίγει το δρόμο σε νέο χτύπημα των δικαιωμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών. Γι' αυτό το λόγο, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μη δεχτούν να υλοποιήσουν τη βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γυρίσουν την πλάτη στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτούς που πίσω από τα προγράμματα ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Να αρνηθούν  να γίνουν παπαγαλάκια του συστήματος και με μικροανταλλάγματα, διοικητικά ή οικονομικά, να σκάψουν οι ίδιοι τον λάκκο τον δικό τους και των μαθητών τους.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου