Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

8 Μαρ 2015

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΝ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΝ 

Το ΕΚΠΑ (Εθνικό Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε ρόλο πολλαπλασιαστή της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για την εκπαίδευση έστειλε στα σχολεία της περιφέρειας πρόσκληση για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε σεμινάριο με θέμα: «Το σχολείο ως οργανισμός και ως κοινότητα μάθησης». Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του ΕΚΠΑ μιλάει από μόνος του:
«..........το σύγχρονο πλαίσιο στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο για τις αλλαγές στο ρόλο του σχολείου και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται για τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς. ........... ο έλεγχο, η επιτήρηση και η επιτελεστικότητα των εκπαιδευτικών, η ηγεσία και η διακυβέρνηση στο χώρο της εκπαίδευσης, οι μορφές αξιολόγησης και λογοδοσίας, η ενίσχυση της σχετικής αυτονομίας και της αυτοαξιολόγησης των σχολείων.............»
Είναι ξεκάθαρο ότι εκείνο το οποίο προωθείται είναι ουσιαστικά το σχολείο  της αγοράς ντυμένο με επιστημονικοφανή μανδύα.  Ένα τέτοιο σχολείο, το οποίο όσο περνά ο καιρός απορρίπτεται και στις συνειδήσεις εκπαιδευτικών , γονιών και μαθητών και μέσα από συλλογικές διαδικασίες.  Γιατί είναι σχολείο της ταξικής κατηγοριοποίησης και των ταξικών φραγμών.  Γιατί ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης την καλλιέργεια δεξιοτήτων και με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Γιατί είναι το σχολείο της αξιολόγησης. 
Αναρωτιόμαστε:
·   Ποιός είναι ο ρόλος του πανεπιστημίου;  Να διδάσκει την επιστημονική και ιστορική αλήθεια ή να προωθεί αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για το πως θα υλοποιηθεί το σχολείο της Αγοράς παραδίδοντας σεμινάρια, πολλές φορές, με την οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερομένων. Ο ρόλος του πανεπιστημίου είναι να προωθεί ένα σχολείο που θα μορφώνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και όχι ένα σχολείο που θα παραδίδει αυτά τα παιδιά ως το αυριανό φτηνό, ευέλικτο, μισοκαταρτισμένο, απασχολήσιμο δυναμικό στο κεφάλαιο και στους επιχειρηματίες.
·  Ποιος είναι και ρόλος των αιρετών; Η πρόσκληση στάλθηκε από το προσωπικό e-mail της αιρετού, εκλεγμένης με το ψηφοδέλτιο της ΑΚΣΥΑ – ΠΑΣΚ στο ΠΥΣΠΕ Β’ Αθήνας.  Γιατί η αιρετός διαφημίζει στα σχολεία μας ένα τέτοιο σεμινάριο κάνοντας ιδεολογική προώθηση του σχολείου της αγοράς, κόντρα στις αποφάσεις των συλλόγων;
·  Ποιός είναι ο τελικά ρόλος των αιρετών;  Να αφουγκράζονται και να μεταφέρουν τα αιτήματα των συναδέλφων και των ψηφισμένων αποφάσεων των συλλόγων τους προς τη διοίκηση ή να γίνονται οι διαμεσολαβητές «πλασιέ» ευρωπαϊκών και κυβερνητικών  πολιτικών για την εφαρμογή του «νέου σχολείου» και την αξιολόγηση;
·  Άλλωστε το ότι κανείς δε γνωρίζει το που θα γίνει αυτό το περηβόητο σεμινάριο, δείχνει ότι οι διοργανωτές ξέρουν ότι αυτό που κάνουν έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του κινήματος των εκπαιδευτικών και ξέρουν ότι το κίνημα θα αντιδράσει. Γι  αυτό φυλάγονται.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από τέτοιου είδους σεμινάρια, που θα τους καταστήσουν φορείς αντιδραστικών ιδεών και πολιτικών και μάλιστα με την οικονομική τους συμβολή κυνηγώντας τίτλους και βεβαιώσεις για το portfolio τους.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές,  τους φοιτητές και τους άλλους εργαζόμενους να αντιδράσουν και με συλλογικές αποφάσεις να καταδικάσουν αυτά τα σεμινάρια και αυτή την πολιτική.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ (Τρίτη 10/3/2015) ΣΤΙΣ 4 μ.μ.

Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΝΕΤΤΑ ΑΛΤΑΝΗ                                      ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου