Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

Διαβάστε

Περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Περισσότερα...

ΑΜΕΑ - ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε Περισσότερα...


12 Ιουλ 2014

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Σωκράτης» και «Γ. Σεφέρης», καταγγέλουν την απόφαση του υπουργείου παιδείας να θέσει σε αργία τη συναδέλφισσα Ελισσάβετ Παπαδοπούλου, αιρετής Εκπροσώπου των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας και Προέδρου του Συλλόγου Μολάων «Γ. Ρίτσος».

Η συναδέλφισσα διώκεται γιατί υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τη διοίκηση, καθώς και την άθλια πραγματικότητα των σχολικών μονάδων και της λειτουργίας τους (κενά, κ.λπ.). 

Η απόφαση να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία τώρα, ενώ έχουν περάσει 5 μήνες από την παραπομπή της στο πειθαρχικό και λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης του πειθαρχικού, είναι πολιτική πράξη αυταρχισμού που επιδιώκει να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και να δημιουργήσει κλίμα φόβου!



Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Σωκράτης» και «Γ. Σεφέρης», θα πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που γίνεται γι΄ αυτό το λόγο την Πέμπτη 10/7/14, στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας.



ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ,

ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη απόφαση να τεθεί σε αργία αιρετή εκπρόσωπος εκπαιδευτικών



Πραγματοποίηθηκε χθες 10-7-2014 παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας από συνδικαλιστές, εκπροσώπους 18 Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου, με αίτημα να αρθεί η απαράδεκτη απόφαση του υπουργού Παιδείας να θέσει σε αργία την Ελισάβετ Παπαδοπούλου, αιρετή εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας και πρόεδρο του Συλλόγου Μολάων Λακωνίας «Γ. Ρίτσος».                     



Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι του υπουργείου αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

Καταγγέλλουμε την άρνηση του υφυπουργού Παιδείας να συναντηθεί μαζί μας. 

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ.



Δηλώνουμε ότι η συγκεκριμένη δίωξη εντάσσεται στη γενικευμένη προσπάθεια συκοφάντησης, τρομοκράτησης και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης. Μέσω αυτής επιχειρείται η τρομοκράτηση, ο εκβιασμός και η υποταγή των εκπαιδευτικών σε μια πολιτική που επιδιώκει την ακύρωση εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Δε θα το επιτρέψουμε.



Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

6 Ιουλ 2014

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ : Νέες μεγάλες περικοπές σε χρηματοδότηση και θέσεις


Χιλιάδες παιδιά και φέτος αναμένεται να μη γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς της χώρας, καθώς από τη μια μεριά οι δημοτικοί σταθμοί υπολειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και περικοπών στη χρηματοδότηση, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιβάλλουν τροφεία και, από την άλλη, οι θέσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς και προβλέπουν τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών, δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.
Το υπουργείο Εργασίας, με μια επαίσχυντη ανακοίνωσή του, μέσα στη βδομάδα, χαρακτήρισε ως «επιτυχία» τη χρηματοδότηση σταθμών, μέσω ΕΣΠΑ, με το κονδύλι των 160 εκατ. ευρώ, για τη φιλοξενία 68.000 παιδιών. Οταν πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν 180 εκατ. ευρώ και δεν κάλυπτε τις ανάγκες. Φέτος, με δεδομένη και τη μεγαλύτερη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 και ενδεχομένως να φτάσουν τις 120.000.
Η δε Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διατυμπάνιζε ότι απαιτείται να δοθούν 250 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, εμφανίστηκε ικανοποιημένη αν δοθούν 180 εκατ. ευρώ, συναινώντας έτσι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για συνεχή μείωση της χρηματοδότησης της κοινωνικής πρόνοιας. Μεθοδεύσεις που φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία χρηματοδοτεί μεν κάποιες ανάγκες, αλλά αυτές αφορούν - όπως παραδέχεται και το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του - τους πλέον αδύναμους. Προωθείται έτσι η παραπέρα εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών, η μετατροπή μιας απαραίτητης δομής από σταθερή υπηρεσία σε εκ περιτροπής και επί πληρωμή.
Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη η ΕΕ έχει ζητήσει επιτακτικά την επιβολή τροφείων στους σταθμούς που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ η κυβέρνηση προχωρεί στον εξορθολογισμό του συστήματος χρηματοδότησης, με προφανή στόχο τη μείωση του κόστους. Ηδη, στην προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, προβλέπεται η μείωση του κόστους ανά παιδί, δηλαδή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μείωση κατά 30% της χρηματοδότησης κάθε παιδικού σταθμού.

Οι επιπτώσεις από τη μείωση της χρηματοδότησης

Στο μεταξύ, σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τα «τυχερά» παιδιά που θα βρουν μια θέση σε κάποιον παιδικό σταθμό, θα έχει η μειωμένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, τα χρήματα που διατίθενται για κάθε παιδί μειώνονται κατά 11,5% για αυτά που θα φιλοξενηθούν σε δημοτικό παιδικό σταθμό και κατά 4% για αυτά που θα βρουν μια θέση σε ιδιωτικό σταθμό. Πέρα από την εύλογη ανισότητα ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το ζήτημα της υποβάθμισης των υπηρεσιών παραμένει. Μέσα δε από την υποβάθμιση αυτή, επεκτείνεται και η εμπορευματοποίηση, αφού οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν για μια σειρά από υπηρεσίες που το voucher, το κουπόνι δηλαδή που διατίθεται σε κάθε παιδί, δεν καλύπτει.

Στην πράξη, η μείωση του κόστους ανά παιδί, θα σημάνει, ανάμεσα σε άλλα: Υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής. Μείωση έως και στέρηση παιδιών από μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση δωρεάν θεατρικών παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Αραίωση της απαραίτητης παρακολούθησης των παιδιών, από γιατρό, νοσηλευτή ή ψυχολόγο. Υποβάθμιση της γραφικής ύλης και άλλου υλικού που χρησιμοποιείται.

Στην προκήρυξη της δικαιούχου ΕΕΤΑΑ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμβηση, μπαλέτο, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά., που παρέχονται από τις Δομές, είναι προαιρετικές και δεν αφορούν στη βασική απασχόληση και διαπαιδαγώγηση και ως εκ τούτου, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι, θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους».

Ηδη, βέβαια, σε πολλούς σταθμούς, κυρίως ιδιωτικούς, οι γονείς καλούνται να φέρνουν φαγητό για τα παιδιά από το σπίτι τους. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις σταθμών, οι οποίοι παρά τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ ζητούν τροφεία από τους γονείς. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η μεταφορά των μαθητών, που καλύπτονταν οικονομικά έχει καταργηθεί.

Μείωση δυναμικότητας και στο βάθος ...απολύσεις

Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της Προσχολικής Αγωγής αναμένεται να έχει και η νέα εξέλιξη που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση κάθε δομής να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της, καθώς δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες υπαλλήλους. Δημοτικοί σταθμοί αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, προσπαθώντας να βγάλουν την ίδια δουλειά με λιγότερο προσωπικό, κάτι που θα επηρεάσει και το επίπεδο του παρεχόμενου έργου. Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η εργασία των παιδαγωγών, ως φύλαξη δηλαδή και όχι ως παροχή υπηρεσίας Προσχολικής Αγωγής.

Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά, οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι δε δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσες οικογένειες με δύο παιδιά έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 27.000 ευρώ. Πέρσι, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 30.000 και πρόπερσι 40.000.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες μητέρες με οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για 2 παιδιά, τις 30.000 ευρώ για 3 παιδιά, 33.000 ευρώ για 4 παιδιά και 36.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και πάνω. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και άνδρες που τους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνων που βρίσκονται σε χηρεία.

Οι μητέρες που θα υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να: Εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα. Συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ), δηλαδή Επιδότηση Νέων Θέσεων Εργασίας, Επιχορήγηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Είναι άνεργες και λαμβάνουν ή έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων γυναικών υποβάλλονται από τις 25 Ιούλη έως τις 4 Αυγούστου, ενώ των δομών έως τις 21 Ιούλη.
6/7/14


3 Ιουλ 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ της 83ης ΓΣ της ΔΟΕ για διαγραφή αξιολογητών απ΄ τους Συλλόγους.


Από 22 ως 24 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 83η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών (κι ήταν απόφαση - πρόταση μερικών γενικών συνεέύσεων συλλόγων, μεταξύ των οποίων και του δικού μας) για τα μέτρα παρεμπόδισης της αξιολόγησης και τα στελέχη της εκπαίδευσης. Την πρόταση υπερψήφισε το συνέδριο της Δ.Ο.Ε.  
Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή, που υπερψηφίστηκε, είναι η παρακάτω:

  • Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη. Έξω οι αξιολογητές  από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
  • Στη βάση αυτή και σε αυτή τη φάση, θεωρούμε ότι δεν έχουν θέση, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μέλη στους Συλλόγους οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Α/θμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι είναι τα «πρώτα βιολιά» και ήδη «έχουν πιάσει δουλειά». 
  • Στο βαθμό που οι διευθυντές των σχολείων γίνουν αξιολογητές και συνδεθεί ο ρόλος τους με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, εκ των πραγμάτων αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του καταστατικού του Συλλόγου και επίσης εκ των πραγμάτων ως αξιολογητές δε μπορεί να έχουν θέση στα σωματεία.
  • Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Κανείς αξιολογητής στην τάξη.

1 Ιουλ 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Κατεδάφιση με την αξιολόγηση.Ανεφάρμοστο.

Κατεδάφιση με την αξιολόγηση.
Καμπανάκι κινδύνου ότι θα διαλυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αν εφαρμοστεί η αξιολόγηση με τις ποσοστώσεις, χτυπάει ο κατ' εξοχήν επιστημονικός δημόσιος φορέας για τη δημόσια διοίκηση, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με υπόμνημα-χαστούκι που στέλνει στον ίδιο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Καταπέλτης στην εμμονή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στην αξιολόγηση είναι η απόφαση (κατά πλειοψηφία) του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, που ελήφθη στις 23 Μαΐου, ότι τα κυβερνητικά σχέδια θα απορρυθμίσουν τη δημόσια διοίκηση και θα εκθέσουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και το υπουργείο του.
Το Εθνικό Κέντρο, σε ένα «θαρραλέο» κείμενο που έχει στείλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη μορφή υπομνήματος με ημερομηνία 20 Ιουνίου, ξεκαθαρίζει ότι το σύστημα της αξιολόγησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί και γι' αυτό πρέπει να επανεξεταστεί και να βελτιωθεί, ώστε να γίνει «πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό».
Ανεφάρμοστο
Ολα αυτά τη στιγμή που τόσο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και η Ενωση Περιφερειαρχών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την αξιολόγηση Μητσοτάκη, ζητώντας πάγωμα των προθεσμιών και διαβούλευση, η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης ως αναξιοκρατική και οι εργαζόμενοι σε όλο το Δημόσιο βρίσκονται στο πόδι, αντιδρώντας με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και γενική απεργία στο Δημόσιο την ερχόμενη εβδομάδα (στις 9 Ιουλίου) ενάντια στην αξιολόγηση με ποσόστωση.
Χθες η ΠΟΕ-ΟΤΑ (εργαζόμενοι στους δήμους) πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έκαψαν συμβολικά το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο έχει δημοσιευτεί ο νόμος για τη διαθεσιμότητα και τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, ενώ έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων που είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση. Μάλιστα τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ σκόπευαν να παραδώσουν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη τα κείμενα με αυτές τις υπογραφές, κάτι που τελικά δεν έγινε. Επίσης η ΑΔΕΔΥ οργάνωσε χθες το μεσημέρι συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ, στο υπόμνημα-χαστούκι στην αξιολόγηση με ποσόστωση, που έστειλε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στον υπουργό, αναφέρεται ρητά ότι για μια δεκαετία στις εκπαιδευτικές μονάδες του Κέντρου διδάσκεται το σύστημα «Διοίκηση με στόχους», το οποίο είναι διεθνώς γνωστό και μάλιστα, όπως αναφέρεται επί λέξει στο υπόμνημα, «κατά γενική ομολογία, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, συνιστά σήμερα το πιο ενδεδειγμένο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού σχετικά με την απόδοσή του στην εργασία και είναι αυτό που εφαρμόζεται από πολλές δημόσιες διοικήσεις».
Το σύστημα αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα σε αυστηρά ποσοστά, επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, γιατί στη φιλοσοφία του ενός συστήματος (διοίκηση με στόχους) υπάρχει η ακριβής μέτρηση, κάτι που δεν υπολογίζεται στο δεύτερο. Μάλιστα η μη ακριβής μέτρηση ή ορθότερα η ανυπαρξία μετρήσεων είναι προϋπόθεση εφαρμογής ενός συστήματος με ποσοστώσεις. «Τα δύο συστήματα, επισημαίνει το Κέντρο απευθυνόμενο προς τον υπουργό, εμφανίζονται ασύμβατα και αντιφατικά και θα υπάρξει σύγχυση, η οποία θα έχει αποτέλεσμα την έκθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης». 
Απορρύθμιση
Τελειώνοντας, το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου και ο πρόεδρός του Παύλος Πέζαρος ορθά-κοφτά επισημαίνουν:
«Θεωρούμε ότι η καθιέρωση τόσο θετικών όσο και αρνητικών ποσοστώσεων, κατά την αξιολόγηση υπαλλήλων του Δημοσίου, θα μπορούσε αντί να συντελέσει στην εξάλειψη των παθογενειών, να οδηγήσει ακόμη και στην απορρύθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε να επανεξεταστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να βελτιωθεί και να καταστεί πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το Εθνικό Κέντρο, ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τη μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων και άρτιων συστημάτων διοίκησης ποιότητας, θα μπορούσε, εφ' όσον κληθεί, να συνδράμει με τιε απόψεις του στην επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση». 
Γιατί αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Χθες -30 Ιουνίου- έληγε η προθεσμία που το ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε θέσει για τις εκθέσεις επιμερισμού των ποσοστών αξιολόγησης, αν δηλαδή οι προϊστάμενοι έχουν συντάξει τις πρώτες εκθέσεις για τους υφισταμένους τους, χωρίς να υπάρχει «καθαρή» εικόνα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ κύκλοι της ΑΔΕΔΥ τονίζουν ότι καμία παρόμοια έκθεση δεν έχει δημοσιευθεί από κανέναν προϊστάμενο. Οπως είναι γνωστό, η αξιολόγηση έχει παγώσει για δύο μήνες λόγω των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών στις 18 και 25 Μαΐου, πράγμα που ίσχυσε αρχικά για τους ΟΤΑ κι έπειτα για όλο το Δημόσιο.
Μάλιστα ο διαχωρισμός αυτός ισχύει και στους κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θεωρούν ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά στα υπουργεία και θα ακολουθήσουν οι δήμοι, διότι εκεί υπάρχουν και οι μεγαλύτερες αντιστάσεις. Ομως και η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει να καλέσει σε γενικές συνελεύσεις όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε καταλήψεις των γραφείων της Διοίκησης σε όλες τις υπηρεσίες και τους χώρους εργασίας στο Δημόσιο και την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου να κατεβούν σε γενική απεργία.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στη νέα αξιολόγηση διότι, σύμφωνα με το νόμο, το 25% των υπαλλήλων θα λάβει βαθμό 9 και 10, δηλαδή άριστα. Το 60% θα λάβει 7 και 8, ενώ το 15% θα «βαθμολογηθεί» κάτω από τη βάση (από 1 έως 6). Η ποσόστωση αυτή θα ισχύσει ανεξαιρέτως σε όλες τις υπηρεσίες με τα ίδια ποσοστά και αφορά τουλάχιστον 300.000 υπαλλήλους (εξαιρούνται οι ένστολοι, οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ, για τους οποίους θα ισχύσουν άλλες διαδικασίες). Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι αυτού του είδους η αξιολόγηση θα γίνει η βάση για να ισχύσουν οι νέες απολύσεις, αλλά και μειώσεις μισθών των δημόσιων υπαλλήλων. Ωστόσο και χθες ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM" διαβεβαίωσε ότι «η αξιολόγηση είναι απολύτως αποσυνδεδεμένη από το πρόγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, τις απολύσεις και φυσικά τη μείωση μισθού. Οσοι λένε ότι ψάχνουμε για περαιτέρω "δεξαμενές" για απολύσεις και διαθεσιμότητες, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λένε ψέματα». 
1/7/14