Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

Διαβάστε

Περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Περισσότερα...

ΑΜΕΑ - ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε Περισσότερα...


30 Μαρ 2014

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ –ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ :
 
 
1. Είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για την αυτοαξιολόγηση. 
- Να πάρουν αποφάσεις όλα τα σχολεία ενάντια στην αυτοαξιολόγηση.
- Να γραφτούν τα πρακτικά, εκεί που πάρθηκαν οι αποφάσεις αλλά δε γράφτηκαν.
- Πουθενά να μη δηλώσουν οι συνάδελφοι συμμετοχή σε ομάδα εργασίας.
2. Ακόμα και η εγκύκλιος του υπουργείου λέει ότι «Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΙΖΕΙ,  ΑΝ Ο
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».
- Πρώτα γίνεται ο Σύλλογος κι αποφασίζει να αρνηθεί. Ο σχηματισμός ομάδων
εργασίας ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ πάντα στην ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων.  Ο
διευθυντής «ορίζει» αν «δεν μπορέσει» ο Σύλλογος.
- Επομένως πρέπει να γίνουν συνεδριάσεις και πρακτικά άρνησης (όπως ζητά και
η ΔΟΕ) και σ΄ όλα τα σχολεία που δεν έχουν πάρει ακόμα αποφάσεις.
3. Η ΔΟΕ «κηρύσσει διαρκή στάση εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς της
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για όλο το χρονικό διάστημα ως το τέλος της
σχολικής χρονιάς, όταν καλούνται σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας».
- Άρα, σε περίπτωση που ο διευθυντής μας καλεί για να ορίσει ομάδες εργασίας,
δεν πάμε γιατί έχουμε στάση εργασίας.
 
4. Οι διευθυντές καλούνται από τον κλάδο ολόκληρο να μη βιαστούν να κάνουν κάτι που τους καθιστά υπόλογους απέναντι στον κλάδο.
- Να μη φτιάξουν ομάδες εργασίας.
- Η ΔΟΕ χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία παράνομη και θα κάνει προσφυγή.
- Και καλεί τους διευθυντές «να θέσουν στη διάθεσή της, την πρόθεση
παραίτησής τους, αποστέλλοντας σχετικό κείμενο απευθείας στην Ομοσπονδία».
5. Ακόμα κι αν σχηματιστούν ομάδες εργασίας ερήμην μας, από κάποιο
«πρόθυμο» και «βιαστικό» διευθυντή, μπλοκάρουμε τη λειτουργία τους.
- Δεν κουνάμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι για τη λειτουργία τους.
- Παλεύουμε να καταργηθούν στην πράξη.
- Και πάνω απ΄ όλα κάθε φορά που μας καλούν σε συνεδρίαση δεν πάμε γιατί έχουμε στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΔΟΕ.
 
ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΝΟΥΜΕ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
1. Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Παρασκευή 4/4/14 και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, από τις 12 το μεσημέρι.
2. Αποτρέπουμε την πραγματοποίηση του σεμιναρίου των Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την αξιολόγηση  την Παρασκευή 4/4, το Σάββατο 5/4 και Κυριακή 6/4.
3. Καλούμε τους Σχολικούς Συμβούλους να συνταχθούν με τον αγωνιζόμενο Κλάδο και να βρεθούν στη δική μας πλευρά το τριήμερο της «επιμόρφωσής» τους για την αξιολόγηση αλλά και σε όλη την πορεία του αγώνα κατά της αξιολόγησης - χειραγώγησης.
4. Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 9/4/14, προκειμένου οι Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το σύνολο των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
5. Καλούμε τους συναδέλφους σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 2 / 4 / 14 στις 6,30 μ.μ. στο 1ο – 8ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου.

28 Μαρ 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΣΓΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ!
Από την πρώτη στιγμή τόσο για το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ όσο και για το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ, η ΑΣΓΜΕ πήρε ξεκάθαρη θέση τονίζοντας ότι: «το νέο σχολείο είναι πιο παλιό και από το παλιό, θα αυξήσει τους ταξικούς φραγμούς και την αμορφωσιά, θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της θεωρητικής και πρακτικής γνώσης, ενώ θα στρέψει την πλειοψηφία των παιδιών από τις λαϊκές οικογένειας στην πρόωρη κατάρτιση και την μαθητεία».
Ιδίως για τις πανελλαδικού χαρακτήρα προαγωγικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις των ΓΕΛ – ΕΠΑΛ από τράπεζα θεμάτων, είπαμε ότι:
- Δένει πλήρως το Λύκειο στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το μετατρέπει σε εξεταστικό κέντρο.
- Έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και θα στρέφει την πλειοψηφία των μαθητών στην ψευτο-κατάρτιση (ΕΠΑΛ - ΣΕΚ).
- Είναι η χαρά των φροντιστηρίων που θα καθιερωθούν από όλο και πιο μικρή ηλικία.
Φέτος, 2 μήνες πριν τις εξετάσεις έχουμε:
1. Πλήθος ακόμα κενών σε εκπαιδευτικούς σε όλα τα μαθήματα και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι αδικίες μεταξύ των μαθητών.  
2. Η τράπεζα θεμάτων είναι ακόμα κλειστή, με αποτέλεσμα κανένας μαθητής ή εκπαιδευτικός να μη μπορεί να δει και να εξασκηθεί πάνω στο νέο ύφος των ασκήσεων, την ίδια στιγμή που κάποια μεγάλα φροντιστήρια φαίνεται να έχουν ήδη πρόσβαση.
3. Η σοβαρή καθυστέρηση των όποιων προσλήψεων εκπαιδευτικών να μην επιτρέπει την ολοκλήρωση της ύλης με παιδαγωγικούς όρους και να γίνεται ένας αγώνας δρόμου χωρίς προηγούμενο και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, μαζί με όλο τον λαό:
  • Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου να εξεταστούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια με θέματα που θα βάλει ο διδάσκοντας και όχι με βάση την τράπεζα θεμάτων.
  • Οι μαθητές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εξεταστούν σ’ αυτά που έχουν διδαχθεί και όχι σε αυτά που θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί.
  • Ιδίως για τους περίπου 180 μαθητές της Γ΄ Λυκείου στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά να εισαχθούν στις ανώτατες σχολές που επιθυμούν χωρίς εξετάσεις.


Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης»
προσυπογράφει το ψήφισμα της ΑΣΓΜΕ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

To Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» καταγγέλλει το κλίμα αυταρχισμού  και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δυτικής Αττικής, από την Δ/ντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων.
Η Δ/ντρια προσπάθησε να παρεμποδίσει και να εκφοβίσει μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, όταν  πήγε να συμπαρασταθεί, ως όφειλε, σε συνάδελφο και μέλος του Συλλόγου του, που εξεταζόταν στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία διενεργούσε η διευθύντρια του συγκεκριμένου σχολείου.
Το μέλος του Δ.Σ προσήλθε στο γραφείο όπου θα διεξαγόταν η προκαταρκτική πριν αρχίσει η διαδικασία και δήλωσε στην ανακρίτρια ότι επιθυμεί να καταθέσει δήλωση συμπαράστασης εκ μέρους του Δ.Σ και στη συνέχεια να αποχωρήσει. Η ανακρίτρια (που σημειωτέων δεν είναι μέλος του συλλόγου) εξαγριώθηκε και καταφερόμενη εναντίον των συνδικαλιστών αποχώρησε από το χώρο, κλειδώθηκε στο γραφείο της και ειδοποίησε την άμεση δράση. Ύστερα από 20 περίπου λεπτά και ενώ το περιπολικό είχε φτάσει στην είσοδο της αυλής, βγήκε από το γραφείο της, κρατώντας κλειδιά, κλείδωσε το μέλος του Δ.Σ στο κτίριο του σχολείου, κατευθύνθηκε στο περιπολικό και προέτρεψε τους αστυνομικούς, αφού προηγουμένως ξεκλείδωσε την πόρτα του κτιρίου, να συλλάβουν το μέλος του Δ.Σ και να το οδηγήσουν στο Αυτόφωρο!
Το Δ.Σ του συλλόγου μας δηλώνει ότι τέτοιες ακραίες αυταρχικές ενέργειες εντάσσονται στη γενικευμένη προσπάθεια συκοφάντησης, τρομοκράτησης, φίμωσης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.
Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας! Συσπειρωνόμαστε στα Σωματεία μας και αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και σε όσους την εκφράζουν.
Η βία και η τρομοκρατία δεν πρόκειται να αναστείλουν τους αγώνες του λαού ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που τον εξαθλιώνει που του στερεί το δικαίωμα στη δουλειά.              Το δικαίωμα των εργαζομένων  να διεκδικούν και να παλεύουν για τη ζωή τους, δεν μπορεί κανείς να το καταργήσει.
Καλούμε το Σύλλογο Εκπαιδευτικών που ανήκει η συγκεκριμένη διευθύντρια να προχωρήσει στη διαγραφή της.

Η τρομοκρατία η βία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν.

Δ.Ο.Ε. 30/05/2014: Ανακοίνωση για τον καθορισμό της συλλογικής δράσης και στάσης μας απέναντι στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για τον καθορισμό της συλλογικής δράσης και στάσης μας απέναντι στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η επίθεση που δέχεται η Δημόσια εκπαίδευση από την Κυβέρνηση δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική επίθεση απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. Η επίθεση, συγκεκριμένα ενάντια στην εκπαίδευση, απειλεί με επαγγελματικό αφανισμό τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση όλων των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Η οριστική απόλυση των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας αλλά και όλων των ευρισκόμενων σε διαθεσιμότητα Δημόσιων Υπαλλήλων, δείχνει τις διαθέσεις Κυβέρνησης και Υπουργείου για την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.
Η επιχειρούμενη αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση-χειραγώγηση, αποτελεί  την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης, απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση. Με «εργαλείο» τις διάφορες  μορφές αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιχειρούν : 
  • Να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς αφού συνδέουν την αξιολόγηση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του.
  • Να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τη μαθησιακή διαδικασία, μετατρέποντάς την σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων.
  • Να κατηγοριοποιήσουν τα Σχολεία.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Δεν είναι τυχαία η ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου: Δυο (2) μέρες μετά την οριστική απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων (στις 22/3/2014) για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας νομοθετεί τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, δεν έχει εκδώσει ακόμη την εγκύκλιο των μεταθέσεων και ταυτόχρονα επεξεργάζεται και προωθεί σχέδια για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οργανικότητα ενώ ετοιμάζει νέο κύμα συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων.
Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δίνει μια ιστορική μάχη για τη διαφύλαξη της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας στο ελληνικό σχολείο:

  • Με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
  • Με την πραγματοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων και εκδηλώσεων-συζητήσεων σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
  • Mε την υπογραφή του κειμένου της Ομοσπονδίας ενάντια στην Αξιολόγηση – Χειραγώγηση από το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (58.650 υπογραφές πανελλαδικά, ποσοστό 93,5%).
  • Με την ακύρωση των σεμιναρίων των Σχολικών Συμβούλων για την αυτοαξιολόγηση σε όλη την Ελλάδα.
  • Με την ακύρωση των σεμιναρίων για την αξιολόγηση στο Υπουργείο Παιδείας μετά από μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις.
  • Με τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων στις οποίες οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να μη συμμετέχουν με τη θέλησή τους στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας για την αυτοαξιολόγηση.
Μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, καταγράφηκε η συντριπτική αντίθεση του κλάδου στην επιχειρούμενη αξιολόγηση-χειραγώγηση και αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η νέα εγκύκλιος, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της αξιολόγησης. Ο ίδιος Υπουργός που πέρσι επιστράτευσε τους καθηγητές, επιστρατεύει φέτος τους Διευθυντές των Σχολείων επιχειρώντας με τη βία να επιβάλλει το νομοθετικό έκτρωμα το οποίο θεμελιώνει τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών και οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Η εγκύκλιος αυτή εγείρει μέγιστο ζήτημα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η ανάθεση, με την εντολή μιας εγκυκλίου, οδηγεί σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια την όποια δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, ανατρέπει το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και τη θέση του εκπαιδευτικού σε αυτόν. Είναι μνημείο αντιδημοκρατικής οπισθοδρόμησης που μεταβάλει άρδην το τοπίο στη διοίκηση της εκπαίδευσης και ως τέτοιας σημασίας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά και όλους όσους  εξακολουθούν να οραματίζονται την παιδαγωγική ελευθερία ενός δημοκρατικού σχολείου.
Κανείς δε δικαιούται να σιωπήσει πια!
Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να απαντήσει σε αυτή την επίθεση, σε αυτή την πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή.
Για την οργάνωση του αγώνα το Δ.Σ. της ΔΟΕ προτείνει:

  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει,  να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους να μη στελεχώσουν εθελοντικά τις ομάδες εργασίας, να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των πρακτικών και να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους στον τοπικό Σύλλογο. Έχει μεγάλη σημασία να αποτυπωθεί η απουσία συναίνεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Με βάση τις εξελίξεις και την πορεία του αγώνα, εάν το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κρίνει απαραίτητο, θα ζητήσει από του Διευθυντές των σχολείων να θέσουν στη διάθεσή του την πρόθεση παραίτησής τους, αποστέλλοντας σχετικό κείμενο απευθείας στην Ομοσπονδία, προκειμένου να αξιοποιηθεί συνδικαλιστικά (και όχι υπηρεσιακά) στον αγώνα κατά της εφαρμογής της αξιολόγησης – χειραγώγησης.
  • Οι συνάδελφοι Διευθυντές μετά την «επιστράτευσή» τους, όταν, αναγκαστικά, ορίσουν τις ομάδες εργασίας να αναφέρουν (στην πράξη ανάθεσης) ότι το κάνουν από υπηρεσιακό και μόνο καθήκον παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως καλούνται να εκτελέσουν μια παράνομη εντολή την αντίθεση τους στην οποία δηλώνουν (όπως αναφέρει και η γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε.).
  • Καλούμε τους Σχολικούς Συμβούλους να συνταχθούν με τον αγωνιζόμενο Κλάδο και να βρεθούν στη δική μας πλευρά το τριήμερο της «επιμόρφωσής» τους για την αξιολόγηση αλλά και σε όλη την πορεία του αγώνα κατά της αξιολόγησης - χειραγώγησης.
  • Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών να ενημερώσουν άμεσα το Δ.Σ. της ΔΟΕ, για τον αριθμό των Συλλόγων Διδασκόντων που δε συναίνεσαν εθελοντικά στη στελέχωση των ομάδων εργασίας. 
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ προχωρά σε συντονισμό του αγώνα με στόχο την ακύρωση και την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης, με τα παρακάτω βήματα:
  • Κηρύσσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Παρασκευή 4 του Απρίλη και καλεί τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου και των όμορων περιοχών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, από τις 12 το μεσημέρι.
  • Αποτρέπει την πραγματοποίηση του σεμιναρίου των Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την αξιολόγηση  την Παρασκευή 4/4, το Σάββατο 5/4 και Κυριακή 6/4.
  • Κηρύσσει διαρκή στάση εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για όλο το χρονικό διάστημα ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν καλούνται σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στην οποία, ως «επιστρατευμένοι», συμμετέχουν
  • Κηρύσσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 9 του Απρίλη, προκειμένου οι Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το σύνολο των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.


Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τόσο η νομική διαδικασία με την κατάθεση αίτησης ακύρωσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου όσο και η διερεύνηση άλλων νομικών ενεργειών ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης.
Με την ολοκλήρωση αυτών των δράσεων προχωρούμε σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και Ολομέλεια Προέδρων για τη λήψη αποφάσεων για την παραπέρα πορεία σχετικά με το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης και της ατομικής αξιολόγησης.

Πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να διαβάσετε την πρόσφατη γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. αναφορικά με την διαδικασία της αξιολόγησης


Πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να διαβάσετε την πρόσφατη γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/3 ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! ΠΟΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ :


ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ «ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»
Νέο τσεκούρι στον κατώτερο μισθό
και στα έσοδα των Ταμείων
1. Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό του κατώτερου μισθού, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από την 1/1/2017, στο σχετικό άρθρο (103) του νόμου 4172, προστίθεται το εδάφιο: «και ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς». Η συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και συνδικαλιστών, «φωτογραφίζει» τον νέο κατώτερο μισθό και το κατώτερο ημερομίσθιο, τα οποία δε θα συνοδεύονται από κανένα επίδομα, ούτε τις τριετίες, ούτε το επίδομα γάμου.
2. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση κάνει από σήμερα το πρώτο βήμα. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών, που προσλαμβάνονται με τον κατώτερο μισθό, η αμοιβή τους για προϋπηρεσία που ήδη έχουν, μειώνεται στο 5% για κάθε τριετία (αντί για 10%) και συνολικά στο 15% επί του βασικού μισθού για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω (αντί του 30% που ισχύει). Δηλαδή, χάνουν το μισό ποσό της προσαύξησης του βασικού τους μισθού λόγω προϋπηρεσίας.
3. Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το εργατικό εισόδημα, ρίχνονται βορά και οι πόροι των Ταμείων. Οι εργοδότες απαλλάσσονται κατά 3,9 μονάδες, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους τις αντίστοιχες παροχές, όπως οικογενειακά επιδόματα που δίνονται μέσω ΟΑΕΔ, επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, στράτευσης, ανεργίας κ.λπ. Η «τρύπα» που θα ανοίξει κι άλλο στα έσοδα των Ταμείων, βάζει από τώρα στο τραπέζι τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα.
4. Και ενώ το καπιταλιστικό κράτος δείχνει γαλαντόμο απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, κυνηγά τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, των οποίων τις εισφορές καθιστά «καθυστερούμενες» με την πάροδο μόλις ενός μήνα, επιβάλλοντας όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις. Παράλληλα, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και για τους αγρότες (ΟΓΑ), στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, το κράτος προβαίνει σε παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών «από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο τομέα». Το ίδιο,«συμψηφίζονται υποχρεωτικά με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (...) ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος (...)».
5. Σε περίπτωση διπλής υποχρεωτικής ασφάλισης σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, όταν ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ υπολείπεται των 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα. Με τον τρόπο αυτό, πριμοδοτούνται και πάλι οι επιχειρήσεις και διευρύνεται η ομάδα των ασφαλισμένων με «μπλοκάκι», αν και παρέχουν μισθωτή εργασία. Στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικά και οι ορκωτοί λογιστές, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΣΟΕΛ.
6. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση θα οδηγηθούν δεκάδες Ταμεία, κυρίως επικουρικά, αφού η κυβέρνηση, με μια μονοκοντυλιά, καταργεί μια σειρά «κοινωνικούς πόρους», στους οποίους στήριζαν τη λειτουργία τους. Παράλληλα μειώνει τους πόρους του ΑΚΑΓΕ, που προορίζονταν για τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικότερα μέρος (10%) από τα ποσά των αποκρατικοποιήσεων.
7. Την ώρα που η κυβέρνηση διώχνει από το Δημόσιο υπαλλήλους, εξαπολύοντας πραγματικό πογκρόμ, από την πίσω πόρτα ανοίγει νέα πεδία δράσης για τα δουλεμπορικά, τις λεγόμενες Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), οι οποίες θα μπορούν πλέον να επινοικιάζουν εργαζόμενους με ειδίκευση, όπως εργατοτεχνίτες και οικοδόμους, σε έργα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αλλά και επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και μάλιστα σε έργα με αρχικό προϋπολογισμό μέχρι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ!
8. Για τους δημόσιους υπάλληλους που απολύονται αφού λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας, προβλέπεται αποζημίωση, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ και επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Η διάταξη αφορά μόνιμους και εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολούνται στο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ. Πρακτικά, η διάταξη αυτή σημαίνει τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θεωρεί δεδομένη την κατάργηση της μονιμότητας και θέτει στην ημερήσια διάταξη τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
Βάση υπολογισμού της αποζημίωσης είναι ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά τη μέρα που μπήκε σε διαθεσιμότητα και ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας, στον οποίο περιλαμβάνεται και η περίοδος διαθεσιμότητας. Τμήμα των αποδοχών της διαθεσιμότητας (τα 3/4 του βασικού μισθού) αφαιρείται από την αποζημίωση αναλόγως με τα χρόνια υπηρεσίας. Το τελικό ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Δηλαδή, δεν δίνουν ούτε τους μισθούς ενός έτους! Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ. Οσοι απολύονται θα μπορούν να παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Τέλος, προκειμένου η κυβέρνηση να παρακάμψει οποιεσδήποτε αντιδράσεις για τις απολύσεις, έχει συμπεριλάβει διάταξη που προβλέπει ότι αν «εντός πέντε ημερών (5) από τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας» δεν υπογράψουν τις απολύσεις τα αρμόδια όργανα διοίκησης, τότε για τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού θα την υπογράφουν οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και για τους υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ θα τις υπογράφει ο υπουργός Παιδείας.
9. Προκειμένου να διευκολυνθούν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών και πρώην ΔΕΚΟ, με σχετική διάταξη προβλέπεται ότι στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας που έχουν προσωπικό άνω των 5.000 εργαζομένων, θα μπορεί να επιβάλλεται καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς πλέον να απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Εργασίας.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 
Στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώθηκε ρύθμιση με την οποία οι ποινές για κάθε παράβαση μειώνονται στα 250 ευρώ (από 1.000 ευρώ) για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β' κατηγορίας).
Εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις εξωχώριες εταιρείες (οφσόρ) οι ΑΕ με ανώνυμες μετοχές, εφόσον το σύνολο των μετοχών τους καταλήγει σε εταιρείες, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Η ρύθμιση δείχνει να «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Επισπεύδονται οι διαδικασίες κατασχέσεων καταθέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Προβλέπεται ότι οι τράπεζες οφείλουν να γνωστοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη υπολοίπων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών εντός 8 ημερών από τη λήψη των κατασχετηρίων.
Το ακατάσχετο ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία διαμορφώνεται στα 500 ευρώ και για τους μισθούς και τις συντάξεις στα 1.500 ευρώ το μήνα.
Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) μόνο για τα έτη 2014 και 2015 τα ακίνητα της Κεφαλονιάς και των Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας τα οποία έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα.
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας τα οχήματα για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών και να εξαχθούν.
Μόλις στα 450 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το ποσό που θα μοιραστεί από το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού. Τα ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την κατανομή του ποσού θα καθορισθούν με υπουργικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 
Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν τον πρώτο λόγο στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα συνδράμει μόνο στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Στην πραγματικότητα ενσωματώνεται η Οδηγία της ΕΕ γύρω από τον τρόπο διάσωσης των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in). Ρητά αναφέρεται ότι το ΤΧΣ μπορεί να μειώνει τη συμμετοχή στα πιστωτικά ιδρύματα είτε με παραίτηση από τις αυξήσεις κεφαλαίου είτε μέσω πώλησης των μετοχών που κατέχει σε ιδιώτες επενδυτές.
Διευκολύνσεις παρέχονται στους παλαιούς μετόχους προκειμένου να ανακτήσουν τις μετοχές που περιήλθαν στο ΤΧΣ, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μίας τράπεζας στους ιδιώτες μπορεί να είναι χαμηλότερη αυτή της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης, ρύθμιση που φαίνεται ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζιτών της Γιούρομπανκ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Η διάρκεια ζωής του γάλακτος, που θα προμηθεύεται στο εξής η λαϊκή οικογένεια, θα καθορίζεται με ευθύνη του κάθε μονοπωλίου - παρασκευαστή. Η απόφαση αυτή στην οποία κατέληξε η συγκυβέρνηση, αφενός αποτελεί «εναρμόνιση» στις σχετικές οδηγίες της ΕΕ και αφετέρου προβάλλει ως «σολομώντεια» λύση μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αντεγκλήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, που στην πραγματικότητα αντανακλούν διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, εντός και εκτός της χώρας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή της στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, χθες με δηλώσεις τόσο του υπουργού Θ. Τσαυτάρη, όσο και του υφυπουργούΜ. Χαρακόπουλου, σε διαφορετικά ΜΜΕ, εμφανίστηκε «ικανοποιημένη» από το τελικό κείμενο συμβιβασμού που συνέταξε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ωστόσο, η «συμβιβαστική» αυτή πρόταση δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας - ίσως σε ορισμένα σημεία της να είναι ακόμη χειρότερη και από τα αρχικά σενάρια - αντίθετα δίνει στους γαλακτοβιομήχανους και μεγαλοεισαγωγείς ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την επίτευξη κερδοφορίας από την εμπορική εκμετάλλευση ενός ζωτικής σημασίας για τη λαϊκή διατροφή προϊόντος.
Ετσι, σύμφωνα με τη νομοθετική παρέμβαση που περιλαμβάνεται στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου - και η οποία μετά τη διαρροή της νωρίς χθες το απόγευμα, παρουσιάστηκε και επισήμως αργά το βράδυ από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη - στο εξής θα υπάρχουν δύο κατηγορίες γάλακτος: το «παστεριωμένο» γάλα και το γάλα «υψηλής θερμικής επεξεργασίας». Η πρώτη κατηγορία θα έχει υποβληθεί σε χαμηλή θερμική επεξεργασία (τουλάχιστον 71,70 oC για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) και η δεύτερη σε υψηλότερη (από 85 έως 127 oC). Καμία από τις δύο δε θα μπορεί να φέρει την ένδειξη «φρέσκο γάλα» η οποία καταργείται, ενώ η διάρκεια ζωής τους που θα αναγράφεται στη συσκευασία θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Για να «χρυσώσει το χάπι» στους ντόπιους αγελαδοτρόφους, η συγκυβέρνηση εφευρίσκει τον όρο «γάλα ημέρας», ένδειξη την οποία θα μπορεί να φέρει το γάλα χαμηλής θερμικής επεξεργασίας που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από τη συλλογή και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης. Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η συγκεκριμένη κατηγορία γάλακτος εκτός του ότι πολύ δύσκολα θα μπορεί να προωθείται στα μεγάλα αστικά κέντρα - ιδιαίτερα στην Αθήνα - θα είναι και πολύ πιο ακριβή, κυριολεκτικά «απλησίαστη» για τη λαϊκή οικογένεια.
Ακόμη και αν υποτεθεί ότι κατά το αρχικό διάστημα εφαρμογής του παραπάνω καθεστώτος μειωθούν πρόσκαιρα οι τιμές (μέχρι δηλαδή να προχωρήσει το νέο μοίρασμα της αγοράς ανάμεσα στους μεγάλους ομίλους, οπότε οι τιμές θα ανέβουν πάλι), αυτό θα συμβεί μόνο για τις κατηγορίες εκείνες που θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής, είτε παρασκευάζονται στη χώρα είτε εισάγονται από άλλες χώρες όπου επικρατεί πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Θα πρόκειται δηλαδή για γάλα χαμηλότερης διατροφικής αξίας για τη λαϊκή οικογένεια στην οποία κυρίως θα απευθύνεται, ωστόσο θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τους ισχυρούς κρίκους στην αλυσίδα παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης - διανομής.
ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 
Στην πλήρη απελευθέρωση του χώρου του φαρμακείου και στην παράδοση της διάθεσης του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτό, ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός μπορεί να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με σούπερ μάρκετ, ενώ καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς θα μπορούν πια όποτε θέλουν, χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων και τα χωροταξικά κριτήρια ίδρυσης φαρμακείου, ακυρώνονται και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες.
Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο, προβλέπεται ότι τα φαρμακεία πωλούν κατ' αποκλειστικότητα τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), με απελευθέρωση των τιμών τους προς τα κάτω έως τις 31/12/2016 και με πλήρη απελευθέρωση των τιμών τους, προς τα πάνω και προς τα κάτω, από την 1/1/2017. Ο υπουργός Υγείας έχει την εξουσιοδότηση να ορίζει με αποφάσεις του όλα τα θέματα των δικτύων διανομής και των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ. Τέλος με βάση διάταξη του νομοσχεδίου τίθενται σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων των νοσοκομείων οι οποίοι θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ.
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του προσχεδίου που παρουσίασε χτες βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, η «άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό» αφορά σε τέσσερις βασικούς τομείς: Επεξεργασία τροφίμων, λιανεμπόριο, τουρισμός και οικοδομικά υλικά.
Σε αυτό το πλαίσιο:
-- Προωθείται - «πιλοτικά» όπως αναφέρεται - η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, ορίζονται τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται «πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους», χωρίς καν να απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.
-- Η διάθεση προϊόντων αρτοποιίας επιτρέπεται από όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Η πώλησή τους θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.
-- Καταργείται η ισχύουσα διαδικασία γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους (αντικαθίσταται από μία... αποστολή e-mail!), σε μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο γα την πώληση υποβαθμισμένων εμπορευμάτων, επικίνδυνων γα τη δημόσια υγεία.
-- Θα επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων η εκμίσθωση «επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης» για διάρκεια 6 ωρών αντί για 12 ώρες, που ισχύει σήμερα. Θα επιτρέπεται η ενοικίαση ταξί και για τις εταιρείες επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών καθώς και από άλλες κατηγορίες του τουριστικού κλάδου.
-- Περαιτέρω «απελευθερώσεις» προβλέπονται και σε ό,τι αφορά τα ΙΧ φορτηγά οχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών και για τα μικρά φορτηγά με μεικτό βάρος κάτω από 4 τόνους.
-- Επί της ουσίας καταργείται η «ενιαία τιμή βιβλίου», καθώς διατηρείται μόνο για την πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών βιβλίων και με χρονικό ορίζοντα 2 χρόνων.
-- Καταργούνται περιορισμοί για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων (π.χ. χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.ά.).
-- Καταργούνται οι περιορισμοί σχετικά με τα κατώτατα και ανώτατα όρια της έκτασης στα λατομεία μαρμάρου.
-- Μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν εκτάσεις 950.000 τ.μ. στην Ηλεία και επίσης 615.000 τ.μ. στο Πόρτο Χέλι.

Ερωτηματολόγιο προς τους γονείς στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης

 
Δείτε το ερωτηματολόγιο προς τους γονείς στα πλαίσια της Αυτοαξιολόγησης πατώντας στον σύνδεσμο που ακολουθεί: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
 


27 Μαρ 2014

ΔΟΕ : ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/3. ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Η νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος με την ακύρωση των σεμιναρίων των στελεχών εκπαίδευσης το Σάββατο 15 και την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ήταν μια μάχη που κερδήθηκε ενάντια στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την επιβολή της αξιολόγησης - χειραγώγησης, της κατηγοριοποίησης των σχολείων και των απολύσεων.
Ο αγώνας συνεχίζεται.
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου  συνεχίζονται τα σεμινάρια των σχολικών συμβούλων σε σχέση με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που οργανώνουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 15:00 στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να αποτραπεί κι αυτό το σεμινάριο της ντροπής.
Για το σκοπό αυτό κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας, τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού και τις 3 πρώτες του απογευματινού κύκλου, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/3 ΣΤΙΣ 13:00
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
Από τη Δ.Ο.Ε.


26 Μαρ 2014

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ECOFIN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1/4)


ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Έρχονται να συζητήσουν για την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, να μονιμοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων φέρνει νέα βάρβαρα μέτρα για τους λαούς της Ευρώπης είτε έχουν μνημόνιο είτε όχι. Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποτελούν το βασικό πυλώνα της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο διάστημα.
Το γκρέμισμα των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με πληθώρα προγραμμάτων κακοπληρωμένης απασχόλησης μικρής διάρκειας με πρόσχημα τη νεανική ανεργία, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι ο κεντρικός πυρήνας των μέτρων σε κάθε χώρα.

Με διαδηλώσεις θα υποδεχτούμε, όλοι οι εργαζόμενοι τη συνεδρίαση του Ecofin, που θα γίνει στην Αθήνα, την 1η του Απίλη.

Ο Σύλλογός Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» θα συμμετέχει στις διαδηλώσεις που οργανώνονται εκείνη τη μέρα, με δικό του μπλοκ και πανό.
Ραντεβού του Συλλόγου την Τρίτη 1/4/2014, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια.


Εξ αιτίας αυτής της κινητοποίησης, αναβάλλεται η τέταρτη διάλεξη Ιστορίας που είχαμε προγραμματίσει για την ίδια μέρα. 

ΔΟΕ : Για τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και την αυταρχική της εκτροπή.

Κίνηση πανικού σε ακόμη πιο αυταρχική κατεύθυνση. Αυτός είναι ο αληθινός τίτλος της  με αριθμό 44375/Γ1/24-3-2014 εγκυκλίου του Υπουργού Παιδείας  με την οποία ο κύριος Υπουργός, αφού οι δύο προηγούμενες, με υπογραφή Υφυπουργού, εγκύκλιοι απέτυχαν να κάμψουν την αντίσταση των εκπαιδευτικών στην προωθούμενη εφαρμογή της «αυτοαξιολόγησης» - αξιολόγησης - χειραγώγησης, αποφάσισε να απεκδυθεί το «δημοκρατικό» μανδύα και προστάζει τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να αγνοήσουν τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και να συγκροτήσουν, με δική τους απόφαση,  τις ομάδες εργασίας της ΑΕΕ. Κι όλα αυτά το απόγευμα της 24ης Μαρτίου, λίγες ώρες πριν τιμήσουμε τους ήρωες του 1821 που με τους αγώνες τους έβαλαν τα θεμέλια της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τη νεότερη Ελλάδα.
Είναι ολοφάνερο ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ένιωσε τη δύναμη της άρνησης των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της ΑΕΕ που συνδέεται με την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την αξιολόγηση - χειραγώγηση των απολύσεων και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου.  Είναι ολοφάνερο ότι αντιλήφθηκε από τα δύο πρώτα σεμινάρια στελεχών ότι ακόμα κι ο μηχανισμός αξιολογητών που προσδοκά να έχει στη διάθεσή της είναι, σε μεγάλο βαθμό, απρόθυμος να την ακολουθήσει και δεν αντέχει την πίεση της βάσης των εκπαιδευτικών.
Η προσφυγή στην αντιδημοκρατική μέθοδο του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και η εγκατάλειψη των μεγαλόστομων κενολογιών περί «σχετικής αυτονομίας των σχολείων, ενίσχυσης του «βαθμού ελευθερίας του εκπαιδευτικού» και  εδραίωσης  πολιτισμού εμπιστοσύνης, αποκαλύπτουν τις ειλικρινείς προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας αλλά και τηνουσία του δίπτυχου ΑΕΕ - αξιολόγηση που δεν είναι άλλη από την απόλυτη χειραγώγηση.

Αυτό που δείχνει να αγνοεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι ο μεγάλος βαθμός συσπείρωσης που η μάχη κατά της ΑΕΕ- αξιολόγησης έχει φέρει στο εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το συντριπτικό ποσοστό του 93% των εκπαιδευτικών που υπέγραψε το κείμενο άρνησής της και ο απίστευτος όγκος των σχολικών μονάδων που έχει ήδη συντάξει πρακτικά μη συγκρότησης των ομάδων εργασίας είναι ο παράγοντας που δεν έχει μετρήσει σωστά. Γιατί καμιάς μορφής αξιολόγηση δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως τη συναίνεση των εκπαιδευτικών.
Καλούμε το σύνολο των εκπαιδευτικών να διατηρήσουν το αγωνιστικό φρόνημα και την ενότητα  που τους έχει διακρίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να παραμείνουν συσπειρωμένοι κοντά στην Ομοσπονδία και να αναμένουν τις αποφάσεις που θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία.

 Το πρωί της Πέμπτης 27/3 κι αφού έρθει σε επαφή και με τις άλλες Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, εξετάσει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, μα πάνω απ' όλα λάβει υπόψη του τη βούληση του Κλάδου, την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να οργανώσει τη από εδώ και πέρα στάση μας.

25 Μαρ 2014

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ …. … ΟΣΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΒΓΑΛΟΥΝ.


Πολλοί ακόμα Σύλλογοι Διδασκόντων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων προστέθηκαν με (κατά κανόνα ομόφωνες) αποφάσεις τους, σε όσους ήδη έχουν αρνηθεί να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση.
Ο κατάλογος των σχολείων που μας έχουν ενημερώσει ότι έχουν πάρει απόφαση άρνησης της αυτοαξιολόγησης και των ομάδων εργασίας είναι ο εξής :
1o , 2o , 3o , 4o , 5o , 6o , 7o, Eιδικό, Δημοτικά Σχολεία Μεταμόρφωσης,  
2ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης
20, 30406o, 7o8090, 10ο11ο, 14ο, 15ο, 16ο190, Διαπολιτισμικό, Eιδικό Δημ. Σχολείο Ν. Ιωνίας.
1Ο, 2Ο, 304,6Ο70, 8Ο, 9ο10ο, 11Ο, 120, 130, 14Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.
1ο2ο, 3ο, 4Ο, 5ο, 6ο7ο8ο9ο Νηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης.
1ο, 2ο3ο4ο5ο , 6ο7ο, 9ο11ο, 12ο14ο15ο, 16ο,  19ο,  22ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας.
2Ο6Ο7Ο, 8Ο9Ο10ΟΕιδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.

  • Η αντίσταση στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση είναι καθολική και ομόφωνη. Πουθενά δε συγκροτούνται ομάδες (είτε με αποφάσεις, είτε με «ντε φάκτο» άρνηση). Το συνολικό θέμα της αξιολόγησης έχει κριθεί οριστικά στη συνείδηση των εκπαιδευτικών.
  • Απέναντι σ΄ αυτή την συντριπτική άρνηση των εκπαιδευτικών να εφαρμόσουν τα σχέδια του, το Υπουργείο έκανε τη «κίνησή του» φέρνοντας τρίτη (!!!) «διευκρινιστική» εγκύκλιο για την ΑΕΕ, που «διατάζει» τους διευθυντές : «Σε περίπτωση που ο σύλλογος διδασκόντων δεν μπορεί να καταλήξει σε απόφαση συγκρότησης επαρκούς αριθμού ομάδων εργασίας ή συγκεκριμένης σύνθεσης ή κατανομής αρμοδιοτήτων …. τότε ο Διευθυντής του σχολείου, υποχρεούται ……….να ορίσει τον αριθμό, τη σύνθεση και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες κάθε ομάδας» … «μέχρι τις 4/4».
  • Οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους αρνούνται – όπως είναι φυσικό – την αυτοχειρία της αυτοαξιολόγησης. Η αξιολόγηση δεν «περπατάει» στα σχολεία και στην κοινωνία, όσα εκατομμύρια ευρώ κι αν ξοδέψουν κι όσο κι αν τη διαφημίσουν. Ο μόνος τρόπος που τους έμεινε πια είναι ο εξαναγκασμός. Το μόνο «επιχείρημα» που έχουν είναι ο φόβος κι η απειλή. Κι αυτό δείχνει και το τι ακριβώς είναι η αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση που θέλουν να φέρουν.
Ως Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» 
1. Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια την αξιολόγηση.  Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση να παίρνουμε αποφάσεις άρνησης συγκρότησης ομάδων εργασίας. Η συγκρότηση των ομάδων εργασίας είναι πάντα ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να καταλήξουν σε άρνηση, ψηφίζοντας το σχετικό πρακτικό. Ειδικά σήμερα, μετά από την νέα εγκύκλιο.
2. Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπίσουν τις αποφάσεις των συλλόγων που ήδη έχουν συνεδριάσει κι έχουν αρνηθεί.
3. Ακόμα και στην περίπτωση που ορίζει κάποιος διευθυντής ομάδες εργασίας, δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μας. Δεν συμμετέχουμε στις ομάδες. Να μην κουνήσουμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι για την αυτοαξιολόγηση.
4. Καλούμε τους διευθυντές να μη σπεύσουν να υλοποιήσουν εντολές αντίθετες στις αποφάσεις του κλάδου, αν φυσικά νιώθουν ότι ανήκουν στον κλάδο αυτό.
5. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 28, 29 και 30 του Μάρτη, παρεμβαίνουμε κι ακυρώνουμε πάλι τα σεμινάρια της ντροπής στο Υπουργείο Παιδείας.
Το Δ.Σ.